Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konwektory+ogrzewanie podłogowe jak to zrobić

komisariusz

Recommended Posts

Hm mam mały problem chciałem u siebie w domu zamonyowac ogrzewanie tradycyjne wieszajac kowektory, ale sobie wymysliłem ze w kuchni i w łazience mozna by zrobic ogrzewanie podłogowe :) Było by praktycznie :) Hm i teraz mam dylematy jak to połączyc ze sobą , jaki kocioł gazowy do tego wybrać :) jak to bedzie można regulować , jak izolwać posadzke ? czy wszedzie tak samo , ile cm ( nie mam piwnicy) dom ma 97 m2 a moze przeczytam o tym w Muratorze :)

pozdrawiam

ps. a moze ktos ma jakies doswiadczenia :) za pomoc dziekuje

• 1 month później...

ja też jestem planuje podobny układ. 3 kondygnacje(piwnica, pater i poddasze razem ok.190 m2) piwnic nie bede ogrzewał

Mam zamiar założyc ogrzewanie gazowe (kondensacyjny lub zwykły) z zasobnikiem + kominek z podgrzewaniem cwu i co(niepłaszcz wodny tylko nasadka na wylot spalin)+ podłogowe (jakie: wodne podobno jest drozsze w montażu czy elektyczne) - parter łazienka , kuchnia i korytarza oraz poddasze łazienka.

Nie wiem czy opłaca się pchać w niskotemperaturowe tzn. kocioł kondensacyjny, podłogówka ( drodie regulatory, mieszacze itp.) i większe kaloryfery (podobno dośc duzy koszt).

Czy ktoś ma juz cos podobnego lub planuje . Poradźcie.

• 3 weeks później...
Mam ogrzewanie podłogowe elektryczne tylko w łazience. Jak je włączam tylko rano na 2 godz i wieczorem na 2, to od razu odczuwam to przy następnym rachunku za prąd (instalacja była tania). Natomiast wodne ogrzewanie podłogowe jest droższe w instalacji: robocina + materiał to ok. 120-160 zł/m2 + mieszacz, sterownik itp. Trzeba też bardzo dokłanie położyć instalację żeby była szczelna. Mój znajomy przy adaptacji poddasza puścił kilka rurek doprowadzających wodę do kaloryferów pod płytkami tarakoty. Wpuszczone ok. 4 cm w wylewke betonową i ma super ciepłą podłogę za małe pieniądze. Fachowcy twierdzą że taka podłoga może być za gorąca ale to nieprawda. Kateb.

Kateb

Czy możesz coś więcej napisać na temat kosztów eksplatacji swojej

podłogówki? Jakiego rzędu to są sumy? Czy twoje ogrzewanie jest akumulacyjne? Zastanawiamy się z mężem nad wyborem rodzaju podłogówki i interesuje mnie jaki jest czas zwrotu kosztów poniesionych na instalacje wodną w stosunku do kosztów eksplatacji instalacji ogrzewania elektrycznego.

Łazienka ma ok.8,5 m2 minus wanna 1,5 m2 i prysznic 0,8 m2 i wc 0,5m2.Wychodzi 7,2 m2 powierzni grzejnej. Kabel grzejny (nie pamietam jaki przekrój ale gruby) ułozony jest w wylewce betonowj ok. 2cm pod podłogą + tarakota. Pod kablem jest oczywiście folia aluminiowa =, która nie blokuje ucieczkę ciepła pod podłogę. Rachunki są większe o ok. 70 zł za m-c. Napewno duże straty są na podgrzaniu podłogi od stanu zero do żądanej temperatury, bo sterownik puszcza wtedy maksymalny prąd. Po wyłączeniu się sterownika kafelki jeszcze długo trzymają ciepło ok 1-2 godz. Na wiosnę - lato wogóle wyłączam podgrzewanie podłogi. Kateb

• 4 months później...

Mam u siebie elektryczne podłogowe w salonie,kuchni, łazience i konwektory w sypialniach od 9 lat. Przy montażu podłogowego trzeba pamiętać o szczelinie dylatacyjnej, ogrzewana podłoga rozszerza się około 1mm na 1m długości. Ja tego na początku nie zrobiłem i podłoga mi "wstała" po włączeniu parę centymetrów na środku pokoju 5x6m. wystarczyło naciąć ją przy ścianie zwykłą tarczą do betonu i z głowy. Od tego czasu zepsuł mi się tylko termostat polskiej produkcji, ale był kupiony "okazyjnie" na Bartyckiej z wadą fabryczną, potem wymieniony.

Pozdrawiam.[/i]