komisariusz 12.12.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Hm mam mały problem chciałem u siebie w domu zamonyowac ogrzewanie tradycyjne wieszajac kowektory, ale sobie wymysliłem ze w kuchni i w łazience mozna by zrobic ogrzewanie podłogowe Było by praktycznie Hm i teraz mam dylematy jak to połączyc ze sobą , jaki kocioł gazowy do tego wybrać jak to bedzie można regulować , jak izolwać posadzke ? czy wszedzie tak samo , ile cm ( nie mam piwnicy) dom ma 97 m2 a moze przeczytam o tym w Muratorze pozdrawiam ps. a moze ktos ma jakies doswiadczenia za pomoc dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 27.01.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 ja też jestem planuje podobny układ. 3 kondygnacje(piwnica, pater i poddasze razem ok.190 m2) piwnic nie bede ogrzewałMam zamiar założyc ogrzewanie gazowe (kondensacyjny lub zwykły) z zasobnikiem + kominek z podgrzewaniem cwu i co(niepłaszcz wodny tylko nasadka na wylot spalin)+ podłogowe (jakie: wodne podobno jest drozsze w montażu czy elektyczne) - parter łazienka , kuchnia i korytarza oraz poddasze łazienka.Nie wiem czy opłaca się pchać w niskotemperaturowe tzn. kocioł kondensacyjny, podłogówka ( drodie regulatory, mieszacze itp.) i większe kaloryfery (podobno dośc duzy koszt). Czy ktoś ma juz cos podobnego lub planuje . Poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateb 17.02.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Mam ogrzewanie podłogowe elektryczne tylko w łazience. Jak je włączam tylko rano na 2 godz i wieczorem na 2, to od razu odczuwam to przy następnym rachunku za prąd (instalacja była tania). Natomiast wodne ogrzewanie podłogowe jest droższe w instalacji: robocina + materiał to ok. 120-160 zł/m2 + mieszacz, sterownik itp. Trzeba też bardzo dokłanie położyć instalację żeby była szczelna. Mój znajomy przy adaptacji poddasza puścił kilka rurek doprowadzających wodę do kaloryferów pod płytkami tarakoty. Wpuszczone ok. 4 cm w wylewke betonową i ma super ciepłą podłogę za małe pieniądze. Fachowcy twierdzą że taka podłoga może być za gorąca ale to nieprawda. Kateb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tubis 17.02.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 KatebCzy możesz coś więcej napisać na temat kosztów eksplatacji swojejpodłogówki? Jakiego rzędu to są sumy? Czy twoje ogrzewanie jest akumulacyjne? Zastanawiamy się z mężem nad wyborem rodzaju podłogówki i interesuje mnie jaki jest czas zwrotu kosztów poniesionych na instalacje wodną w stosunku do kosztów eksplatacji instalacji ogrzewania elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateb 18.02.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Jak pisałam mam tylko ogrzewanie podłogowe elektryczne, a nie wodne. Więc na temat kosztów eksploatacji wodnego nie moge nic powiedziec. Dowiedziałam się tylko, że zainstalowanie m2 podł.wodnego kosztuje 120-160 zł. Może znajdziecie w innych tematach.Pozdr.Kateb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 18.02.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Możesz podaćj, ile Cię kosztuje ta prądowa podłogówka. Jakie masz rachunki za prąd za te 2 godziny rano i wieczorem na miesiąc., jes li to nie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateb 18.02.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Łazienka ma ok.8,5 m2 minus wanna 1,5 m2 i prysznic 0,8 m2 i wc 0,5m2.Wychodzi 7,2 m2 powierzni grzejnej. Kabel grzejny (nie pamietam jaki przekrój ale gruby) ułozony jest w wylewce betonowj ok. 2cm pod podłogą + tarakota. Pod kablem jest oczywiście folia aluminiowa =, która nie blokuje ucieczkę ciepła pod podłogę. Rachunki są większe o ok. 70 zł za m-c. Napewno duże straty są na podgrzaniu podłogi od stanu zero do żądanej temperatury, bo sterownik puszcza wtedy maksymalny prąd. Po wyłączeniu się sterownika kafelki jeszcze długo trzymają ciepło ok 1-2 godz. Na wiosnę - lato wogóle wyłączam podgrzewanie podłogi. Kateb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 18.02.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Dzięki za informacje.to troche duzo płacisz. A ile kosztowała cieinstalacja tej podłogówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateb 18.02.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Kabel + uchwyty ok.500 zl sterownik 260 lub 300. Układał znajomy elektryk. Kateb p.s. płacę jeszcze za prąd budowlany więc jest troche drożej (34gr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert P. 06.07.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Mam u siebie elektryczne podłogowe w salonie,kuchni, łazience i konwektory w sypialniach od 9 lat. Przy montażu podłogowego trzeba pamiętać o szczelinie dylatacyjnej, ogrzewana podłoga rozszerza się około 1mm na 1m długości. Ja tego na początku nie zrobiłem i podłoga mi "wstała" po włączeniu parę centymetrów na środku pokoju 5x6m. wystarczyło naciąć ją przy ścianie zwykłą tarczą do betonu i z głowy. Od tego czasu zepsuł mi się tylko termostat polskiej produkcji, ale był kupiony "okazyjnie" na Bartyckiej z wadą fabryczną, potem wymieniony. Pozdrawiam.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts