Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fartuszek wokoło okna dachowego

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Fartuszek to prawdopodobnie kołnierz i te np. w fakro kupuje się osobno.

ale czy to błąd jeśli ja nie mam tego fartuszka ?

kołnierz dachowy u mnie jest, kołnierz jest oryginalny z blachy, a mi chodziło o fartuszek wokoło ramy przybijany zszywkami do połaci - tego nie ma, podczas gdy w broszurce do montażu jest narysowany - z tym że nie ma tam akurat wyrysowanego przypadku blachodachówki.

Kierbud tez był w kropce, czy musi czy nie, ale bedzie wiedzial dopiro we wtorek bo musi sie z kims skonsultować....

A ten fartuszek to nie jest przypadkiem z folii? U mnie nie ma, ale mam deskowanie i gont bitumiczny. Nie założył mi fachowiec jak robił dach, ani my jak robiliśmy z mężem w już istniejącym miesiąc temu.

no pewnie to jest własnie jakaś folia, ja to tylko widziałem narysowane na schemacie montażu

Niewiem co i z kim z Fakro wyjaśniałeś, ale fartuszek jak go nazywasz , ma być i to obowiązkowo (niekoniecznie oryginalny)

pytanie:

Dzień dobry! Jestem po montażu okien i połozeniu połaci. Dach kryty blachodachówką na pełnym deskowaniu, krytym papą. Wszystkie okna typu PTPV (10 sztuk). Wykonawca prac a zarazem hurtownia budowlana zainstalowała mi je na połaci bez płóciennych fartuszków jakie są na rysunkach montażu okien, czy to błąd i czy takie coś jest dopuszczalne, ewentualnie, czy powinienem rekalmować taką usługę ? pozdrawiam

Witam,

Nie jest to błąd w montażu, gdyż kołnierze XDP zapewne ( w kolorze zielonym) nie są przymusowe dla klienta. Należą one do grupy kołnierzy dodatkowych. Jeśli zatem dokonano szczelnego i poprawnego estetycznie montażu okien, nie ma konieczności zgłaszania reklamacji.

Z poważaniem

Łukasz Chruślicki

~~~~~~~~~~~~~~

Konsultant

tel 018 / 444-0-329

http://www.fakro.pl

[email protected]

FAKRO Sp. z o.o., ul. Węgierska 144A, 33-300 Nowy Sącz

NIP 734-10-01-487, REGON 490008737

KRS: 0000110248, Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieście XII Wydział Gospodarczy

nie musi być obowiązkowo rybko :)