Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w łazience + prysznic

Recommended Posts

Witam,

czy wentylacja jak na załączonym obrazku będzie działać prawidłowo ?

http://sc.aplus.pl/s-i-r-o/wentylacja.jpg

Mam wnękę prysznicową, 80x80 będą w niej drzwi szklane nad drzwiami prześwit około 15-20 cm i sufit podwieszany.

Chcę dać wentylator pod prysznicem potem trówjnik i kratke która będzie wychodzić na łazienke. Wszystko będzie wchodzić do komina.

Pytanie czy to będzie ok.

Czy aby wentylator powietrze z pod prysznica będzie wypluwał przez kratkę na łazienke.

ewentualnie jak to inaczej rozplanować

Może kratkę dać dalej niż wentylator ?

proszę o rady.

Łazieneczka 5m2 dość mała

opcja druga czy aby słuszna ?

powietrze nie będzie się cofało z wentylatora i wylatywało przez kratke ?

http://sc.aplus.pl/s-i-r-o/wentylacja2.jpg

• 1 month później...

Podepnę się z podobnym problemem , mam 2 łazienki przyległe do siebie w jednej stoi komin przy nim będzie prysznic i nie ma problemy wilgotne powietrze będzie wyciągane wprost w komin natomiast za ścianą drugi prysznic jest z drugiej strony

jak na rysunku

http://img98.imageshack.us/img98/5724/wentylazienka.th.png

1 cześć rzut z góry

2 cześć rysunek patrząc na ścianę z kominem i prysznicem

Moje pytanie do znawców jest takie

1. czy wystarczy wentylator z fi 125 z czujnikiem wilgotności wpakowanym w komin ?

2. jeśli nie to może w komin nic nie montować a dać wentylator tylko w prysznicu i wyjść przez strop ( poddasze nieużytkowe ) i po skosie kanałem w komin

3. Czy może kombinacja 1 + grawitacyjnie kratka nad prysznicem lub wentylator w prysznicu lub grawitacyjnie kratka dodatkowo w kominie

dzięki za wszelkie rady bo jestem na etapie kładzenia stropu i jeszcze mogę zrobić każdą opcję

Wojtek

• 3 months później...
pomysły do du.py

ale dlaczego ?

to może taka opcja

http://sc.aplus.pl/s-i-r-o/wentylacja3.jpg

Ta opcja jak najbardziej jest OK. Najlepiej dać kratki z możliwością przysłonięcia, aby się nie okazało, że wyciąga tylko jedną.

A ja wracam do tematu :-) pora t wkońcu zrobić.

pytanie:

Czy aby jednak olać wentylator i zostać tylko przy kratce (went.grawitacyjna) nad drzwiami prysznicowymi (na wys 260cm)

(będzie też 20 cm przerwy miedzy górną krawędzią drzwi a sufitem podwieszanym nad prysznicem.

pozdrawiam

i czekam na jakieś podpowiedzi.

• 1 year później...

mam łazienkę 4x2m.

Na krótszej ścianie są drzwi, a na przeciwległej kabina 90x90 (w lewym narożniku) i małe okienko nad zabudowanym WC (w prawym narożniku). Po prawo od drzwi jest komin z zamontowanym wentylatorem (chyba fi 100) - włączany sznurkiem.

Przy suficie nad kabiną i okienkiem jest czarny nalot (grzyb). Jak rozwiązać sprawę wentylacji, ponieważ chcę odmalować łazienkę.

Teraz jest ciepło więc okienko jest kilka godzin dziennie otwarte, ale problem robi się w chłodne dni i zimą.

Kratki w suficie nad kabiną nie zamontuję, bo by zimno ze strychu ciągnęło. Jakie inne propozycje?? Może nawiewnik ciśnieniowy w okienko?? - tyle że ono ma jakieś 40cm szerokości, a może nad okienkiem przekuć się na zewnątrz budynku??? (budynek nieocieplony, pomieszczenie na piętrze)..