Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BYŁO: Poświeć 5 minut na pomoc kotom- KOTY WYGRAŁY!DIEKUJEMY

Fredziolina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesteście KOCHANI! :p

nie , kochana ....kochani to są ludzie którzy poswiecają swoje życie , swoje finanse , swoje nerwy w walce o fundusze dla dobra czworonogów które potrzebują pomocy :wink:

sa na świecie dobrzy ludzie ktrzy pomagaja potrzebujacym ludziom, sa na świecie dobrzy ludzie którzy pomagaja potrzebujacym zwierzętom ...a są także tacy którzy pomagają jednym i drugim ..... I SZACUN DLA NICH WSZYSTKICH :)

Jesteście KOCHANI! :p

nie , kochana ....kochani to są ludzie którzy poswiecają swoje życie , swoje finanse , swoje nerwy w walce o fundusze dla dobra czworonogów które potrzebują pomocy :wink:

sa na świecie dobrzy ludzie ktrzy pomagaja potrzebujacym ludziom, sa na świecie dobrzy ludzie którzy pomagaja potrzebujacym zwierzętom ...a są także tacy którzy pomagają jednym i drugim ..... I SZACUN DLA NICH WSZYSTKICH :)

Przy tej okazji chciałam powiedzieć o Pani Jadzi, która w mojej okolicy zajmuje sie całym bezdomnym towarzystwem, karmi, buduje budy, wozi do lekarza, daje sukom środki antykoncepcyjne, szuka domów i co tam jeszcze. Nie ma własnego życia. Jak ostatnio przed wyjazdem nad morze zostawiałam jej pieniądze na karme, to aż mi sie głupio zrobiło, bo Pani Jadzia, która ma ponad 50 lat powiedziała, że ona nigdy nie widziała morza, bo jak może zostawić te wszystkie stworzenia, jak one codziennie o 15.00 stoją pod jej domem i czekają :( Ech wzruszyłam sie......

A tutaj wygrzebałam w necie na temat pani Mirki ...bardzo obrazowo przedstawiona sytuacja:

UWAGA!!! POTRZEBNA POMOC!!!

Co miesiąc zoologiczny sklep internetowy KrakVet organizuje konkurs, w którym schroniska, organizacje, a także osoby prywatnie prowadzące działalność na rzecz zwierząt mają szansę wygrania karmy dla zwierząt za ok.3000-4000zł.

Taka ilość karmy to ogromna pomoc dla pomagających zwierzakom.

Raz na dwa miesiące kandydata do konkursu w Krakvecie zgłasza forum Miau.PL.

Naszym kandydatem na miesiąc sierpień 2009 jest Mirosława Tomczak z Bydgoszczy (Mirka_T).

Mirka_T prowadzi duży dom tymczasowy dla kotów. Pod jej opieką znajduje się około 50 kotów - są to przeważnie koty domowe, znalezione na ulicy, zabrane ze schronisk. Mirka na własny koszt ratuje je, leczy, sterylizuje, karmi. Uczy je również zaufania do ludzi, gdyż koty te często mają za sobą smutną przeszłość.

Gdy koty są już gotowe do adopcji, Mirka szuka dla nich odpowiedzialnych i kochających domów, w których będą mogły zapomnieć o złej przeszłości i poczuć się pełnoprawnymi członkami rodziny.

Nietrudno wyobrazić sobie ile czasu i funduszy pochłania taka działalność. Ile wysiłku i poświęcenia wymaga opiekowanie się taką gromadą zwierząt. Mirka zrezygnowała z większości swoich potrzeb, aby móc tym kotom zapewnić lepsze życie.

Dzięki tej wspaniałej osobie koty rozkwitają i wyrastają z brzydkich kaczątek na piękne łabędzie. Zaczynają z nadzieją patrzeć w przyszłość.

Tygodniowo podpieczni Mirki zjadają 15 - 16 kg suchej karmy.

Niektóre koty muszą być dokarmiane na siłę - dla nich konieczne są specjalne saszetki dla niejadków.

W ciągu tygodnia zużywane jest ok. 30 litrów żwirku.

Do tego dochodzą wydatki na opiekę weterynaryjną - leczenie, badania, sterylizacje.

I na koniec szczepienia - Mirka musi wybierać, kto najpierw, gdyż ciężko jest znaleźć finanse na profilaktyczne szczepienia dla wszystkich.

Mirka tak pisze o tym, co robi:

"Nie dokarmiam wolnożyjących kotów, nie wyłapuję ich na sterylki, nie wydaję setki kotów rocznie do nowych domów. Właściwie robię niewiele, przyjmując pod swój dach domowe koty, które z różnych powodów straciły dotychczasowe domy. Trafiają się koty z ulicy, z działek, schronisk i bezpośrednio z domów. Są to koty, które nie potrafią już funkcjonować na "wolności". Potrzebują ciepła, spokoju i człowieka, który zadba o to, aby miały pełne miski i czyste kuwety. Część z nich znajduje prędzej czy później własnych ludzi. Część z nich nie jest potrzeba nikomu i może liczyć tylko na mnie. Jestem jedna, a ich jest wiele."

Dla Mirki wygrana w KrakVecie byłaby wielką pomocą.

Pomóżcie Mirce wygrać konkurs w KrakVecie!!! Wystarczy oddać swój głos w ankiecie. I zachęcić innych do zrobienia tego samego.

BARDZO PROSIMY O WSPARCIE DLA TEJ WSPANIAŁEJ I SKROMNEJ DZIEWCZYNY O WIELKIM SERCU!

amalfi ...ja myślę, ze są jakieś kryteria tej weryfikacji .... sprawdzają czy faktycznie ma miejsce taka sytuacja w wypadku osób prywatnych :roll:

a właśnie to takie osoby najbardziej potrzebują pomocy ...

schroniska, fundacje sobie jakos radzą .... sponsorzy w zamian za notkę na stronie w ramach reklamy wspomagają takie instytucje chetniej niż osoby prywatne :wink: