papuch 14.06.2011 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Wiem już co położyć na podłogę... wybór trwał potwornie długo bo nic mi nie pasowało. Teraz tylko trzeba obliczyć dokładnie ilość i zdecydować w końcu czy dawać łatę z paneli w salonie czy też wszystko w płytkach...Kuchnia też zdecydowana tzn podłoga Będzie w graficie. Ale o tym kiedy indziej. Narazie przeżywam schody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 27.08.2011 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) W końcu wchodzę do domu nie po pustakach a po schodach! długo trwało ustalanie kształtu który by nam odpowiadał. Teraz jest bardzo blisko tego o co nam chodziło czyli lekki łuk. Jeden pokój już gotowy można mieszkać ( o ile się nie używa łazienki i kuchni no i wiatrołap... miało być na kształt łupka ... najlepsza oferta na runku.. 19 zł za metr Na razie wygląda na swoją cenę ale jak to wyczyszczę to będzie nie do poznania! Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez papuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 28.08.2011 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Zdaje się że zdecydowaliśmy się ostatecznie na kominek: Elle Plus od CTM. Wytrzepiemy kieszenie to może starczy na automatykę tzn. zestaw Aria do tego kominka. Znajomy ma kominek (dużo większy ale z tej samej firmy i zachwyca się automatyką. Twierdzi że pozwala mu to na dokładanie 2 razy dziennie nie częściej). Mam jeszcze tydzień na podjęcie ostatecznej decyzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 02.09.2011 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Wszystkie prace ślimaczą się okropnie. Małż obrabia drzwi po kolei. Teraz plan na najbliższe dni to wstawić parapety na dole. Mam już wybrane klamki i włączniki. Wszystko internet: -24zł - 5,81zł (oczywiście kremowy) Kiedy je zobaczyłam to pomyślałam o domu mojej babci !!! No i nie było dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 20.10.2011 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 KOminek juz jest na miejscu. Miał być montowany wczoraj- dziś. Wczoraj mineło bez odzewu ze strony pana instalatora. Ciekawe jak będzie dziś. Trochę mi się spieszy z tym kominkiem bo na miejscu jest 9 lub w porywach 11 stopni. Zimno i tyle. Niestety robota wcale się nie posuwa a jeśli już to ślimaczym tempem - to już chyba u nas standard ;-( Robię co mogę i zakasałam rękawy żeby coś przyspieszyć: tynkowanie, malowanie, szpachlowanie, gipsowanie i szlifowanie - mogę już dorabiać na boku )) Plan na dziś- zeszlifować ścianę w wiatrołapie i może wykończyć coś jeszcze w kuchni. Podobno meble kuch mają być w przyszłym tygodniu a tu kafelki leżą i kwiczą ... w kartonach!!! nie na ścianie!!! Fotki.... jak już coś będzie do pokazania to pstryknę na razie ....szkoda gadać ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 05.12.2011 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Długo nie pisałam bo nie było nic pozytywnego do opisywania. Niestety nasz instalator okazał się człowiekiem który chyba nabywa na naszym domu doświadczenie bo czego się nie dotknie to coś jest nie tak jak trzeba. Jeśli ktoś z okolic Bydgoszczy chce wiedzeć jakiego instalatora nie brać to mogę napisać na privie. Kominek przyszedł z 3 tyg poślizgiem, pan instalator obiecywał przez kolejne 3 tyg że za chwilę wpadnie, a jak wpadł to owszem podłączył kominek za pomocą dwóch pracowników kmiotów i przy okazji "zdetonował" zestaw Aria do sterowania kominkiem ;-( spowodował zwarcie i się zfajczyło ustrojstwo warte 8 stów. Na szczęście uznali nam reklamację ale drugiego urządzenia ten pan nie będzie już instalować. Natomiast co do zamontowania kominka ... przyjechał gość który zajmuje się instalacją kominków i zdziwił się że pan który nam montował nie bardzo trzymał się instrukcji... zaczynając od średnicy rur która była za mała, samo podłączenie poszczególnych rur było po prostu nie takie jak nakazywali w instrukcji. Naczynie wzbiorcze zamiast być pod sufitem na wysokości 2,70 to znalazło się dużo niżej... dlaczego ??? nie wiadomo może tyle akurat mieli rury i ot co. Pan zobowiązał się przerobić tak jak sobie zażyczyliśmy ale nie omieszkał się wydąć z kwaśną miną. Na szczęście pan który korygowałi nam wszystko i rozrysował jak ma być naprawione , będzie nam uruchamiać kominek i montować Arię. Ale też ma pełne ręce roboty więc nie wiem czy to się uda w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio931 08.12.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Zajebiste te iglaki macie! Jak jest ogólnie sytuacja z roślinnością wokół domu? Szczególnie mnie interesują drzewa Tak jak pisałam wyżej...coś się robi ale baaardzo wolno ;-( ale się robi więc jakieś postępy są: Okna na miejscu: PRzedpokój wymalowany na szrości: schody mają być za miesiąc więc małż nerwowo kafelkuje miejsce pod schodami i zaczyna przedpokój tam gdzie będą stały schody. no i musiał się rozdwoić bo trzbabyło też w kotłowni połóżyć kafle żeby miał na czym stanąć zasobnik; no i widoczek na nasze prywatne niebo: Niestety mamy jeszcze kilka robót 'surowych' ;-( schody zew ;-( ciągle nie ma nam kto zrobić, no i ta posadzka w garażu ;-( Jak sobie pomyślę że małż musi to wszystko wynieść z garażu i układać tam styro (potrwa znając jego dokładność) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 18.12.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Minio, rolniku jeden jaka może być roślinność na terenie obok lasu gdzie jest gleba kategorii V/ VI czyli piach )) Zielsko po pachy i sosny które trzebabyło ratować opryskiem tego lata przed larwami bo by wszyskto wyjadły! Ale prawie wszystkie sosny zostawiamy. Wytniemy tylko te które rzeczywiście są albo za blisko domu albo płotu. No narazie płotu nie będzie więc te zostaną )) Acha, Minio, teraz te sosny są o jakiś metr lub więcej wyższe buziaczki szczęśliwy posiadaczu domeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 18.12.2011 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Obiecana relacja fotowa bo coś ruszyło tzn jest co pokazać: Nasz wystany kominek: bo przyjechał do nas w październiku a w piątek (17 grudnia) został oficjalnie kominkiem użytkowym Przejścia z panem instalatorem opisłam wyżej ale to nie koniec bo jak pan właściwy kominkowy popatrzył na "przerobioną instalacje" niby wszysko gra ale powiedział zdziwiony że powinien nam zamontować syfon tam gdzie jest połączenie z kanalizą (niestety brak) no i jakiś zawór powinien być gdzie indziej ale trudno - idze z tym żyć. Aparatura do kominka ... ciekawe jak się będzie sprawdzać No, i tak właśnie ślicznie wygląda!!! A dalej kafelki w kuchni zafugowane tymi oto rączkami Poddasze ocieplone wspólnymi rączkami (mymi i małżowymi) Może trochę nieprofesjonalnie to wygląda ale wiem na 100 proc gdzie i jak jest położone. Ścianka działowa na poddaszu- rączkami szanownego małża - super równa! Edytowane 18 Grudnia 2011 przez papuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 18.12.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Obiecane foty płytek: cały dół oprócz kuchni to będzie bianco lappatto (chyba tak to było) nie dokładnie tak jak na zdjęciu bo będziemy mieli 3 rozmiary 15x15 (najciemniejsze), 30x30 i 45x45- układane w taki przekładany wzorek, nie bardzo wiem jak to określić. coś jak to poniżej Kuchnia to będzie styl mieszany... sami jeszcze nie wiemy jak nasze pomysły sie sprawdzą w rzeczywistości ale na środku kuchni wyląduje Czarna Magma z Nowej Gali w roziarze 60x60 Magma będzie otoczona jakimś dekorem w kierunku szaro-czarnych kamiennych klimatów.... ciągle szukamy ...;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 18.12.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Liczę na taki efekt kuchni: lub coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 21.12.2011 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Dziś napaliłam w kominku samodzielnie - poszło dobrze aż za dobrze ... bo napaliło mi się do 65 stopni a podobno na podłogówkę można do 50 tylko. No ale przynajmniej jakieś ciepło zaczęło być wyczuwalne na podłodze. Niestety nie możemy przepalić tak porządnie bo ostatnio jesteśmy na budowie po 2 godziny góra- więc rozpalamy, wrzucamy i kiedy jeden wrzut się dopala to my już się zbieramy. Przydało by się napalić tak przez cały dzień... a tu idą święta i raczej na budowie ich nie spędzimy.Jeśli chodz o kominek to przez kilka dni na początku był niezły smrodek w pokoju. Dziś może z emocji ale nie zauważyłam żeby waniało. MOże sie już wypaliło co miało. Czytałam że to norma czyli że na początku smrodek jest i koniec. Zobaczymy jak to się rozwinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 22.12.2011 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wszystkim zmagającym się z budową... pogodnych świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 30.12.2011 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Nowy rok...nowe postanowienia... tak więc postanawiam w nowym roku spotkać pana kierownika naszej budowy...jak myślicie ile razy go widziałam w życiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio931 05.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 kuchnia pozytywna, az mnie dziwi ze nic nie skopalas (zartuje, zanim sie zaczniesz pultac) co bedziecie sadzic w ogrodzie jesli gleba slaba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 08.01.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Minio, co do skopania to jeszcze mam duże pole do popisu )) a co do gleby to będę sadzić nie myśl sobię ale trzeba będzie nawieźć czarnoziemu i dopiero coś sadzić. Niestety na środek nie ma kasy a co dopiero na zewnątrz. Gleba musi poczekać przecież nigdzie i tak jej się nie spieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 15.02.2012 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Już luty więc możeby tak coś napisać ... Oj dzieje się niewiele ;-( choć szafki kuchenne zaczynają wisieć (żeby zrobić miejsce na położenie podłogi) - zdjęcia za jakąś chwilę. No i ty tyle... podobno podłoga ma się kłaść już w przyszłym tygodniu i to (podobno) będzie "błysk" ... zobaczy się. Lepiej żeby tak było. Co do komika to sprawdza się (jak dotąd) super. Chociaż smrodek i dymek na początku się trochę ulatniał - poczytałam w necie i podobno tak ma być na początku. Ale mój przezorny małżonek zapragnął "odręcznie" sprawdzić połączenia rur do komina... były tak nieszczelnie założone że ręce opadły. Więc spędził 3 dni na docinaniu nowych rur (tamte były docięte przez fachowców i nadawały się na złom) i wpasowywaniu ich szczelnie. Od tego czasu ani smrodku ani dymku. Jeśli chodzi o automatykę kominka to ok ale z czasem i tak małż zaczął regulować dopływy powietrza ręcznie bo lepiej się paliło, lepiej spalało i dłużej przede wszystkim pozostawał żar. Tak więc "automatyka" ok ale lepiej używać małża za sterownik mniej kasy idzie z dymem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 24.02.2012 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Płytki się kłdą za sprawą małżujnia ale nie bez problemów. Okazuje się że po wyjęciu z kartonów płytki Magma Nowej Gali są (5 sztuk zdaje się ) głęboko zarysowane tak że szkliwo zostało zdarte!!! Mają ślady jakby zapaciane cementem. Małż jedzie dziś reklamować ale mamy wrażenie że z końcem roku skoro panu w sklepie który zamawiał udało się (jak mówił) wyszarpnąć ostatnie kartony z fabryki były to zwroty klientów ;-( i mamy towar który ktoś już kupił i odrzucił ;-( ciekawe co powie pan w sklepie. Tylko jeden karton był zapakowany jak należy tzn kafle były przełożone pomiędzy dla bezpieczeństwa a w dwóch pozostałych kafle leżały jeden na drugim ;-( przez co mogły się jeszcze bardziej porysować ;-( ale nic to będziemy kombinować co dalej. Okazuje się po raz kolejny że pośpiech to zły doradca ;-( Małż początkowo myślał że to zwykłe zabrudzenia ale zaczął zmywać i d..... blada. Na podłodze leży już 7 z planowanych 9 sztuk. Na szczęście na tych co leżą ślady niewielkie. Ale z reszty (a mamy sztuk w sumie 12) nie ma co wybrać żeby położy. Brakuje 2 sztuk. Zobaczymy. Foty to symulacja, jeszcze nie były przyklejone ale tak to będzie wyglądać finalnie. Na ścianach nawet pojawiły się szafki kuchenne no i oświetlonko wykonane małżowymi rączkami ) Niestety posuwamy się wolno ale ... dostojnie (hi hi) Edytowane 24 Lutego 2012 przez papuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 24.02.2012 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Pół sukcesu- pan przyjął reklamację (nie bez oporów) czekamy na kafelki. Ciekawe ile to potrwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 26.02.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Agnieszka, wy to jesteście już paniska! Macie elewacje i balustrady... ciekawe kiedy my się tego doczekamy... Trzeba zagrać w totolotka. Na dodatek małż wczoraj tak docisnął szybę kominkową (bo mu wiatr szumiał i przeszkadzał w myśleniu przy kładzeniu kafli) że pękła i teraz wydatek rzędu 400 ;-( no cóż tak bywa.Masz gdzieś więcej fotek swojej Werbeni? Strasznie mnie ciekawi jak wygląda domek bez zmian które zaszły u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts