Emilka Biała 30.08.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam serdecznie, Pragnę założyć nowy wątek dotyczący porad dla inwestorów wymieniających okna w starszych budynkach.Z pewnością proces wymiany okien ze starych jest inny niż w przypadku inwestycji w nowych domach. A oto mój przypadek:Dom 20-letni. Ściana tzw. odwrócona, czyli patrząc od zewnątrz mamy: tynk 2 cm, potem pustak ceramiczny (chyba MAX) 25 cm + styropian 5 cm + pustak ceramiczny PD-2 12 cm + tynk 2 cm. Oknazostały poprzednio wstawione na 13 cm licząc od zewnątrz, czyli przed linią ocieplenia. Od ramy okiennej do początku linii ocieplenia u mnie jest ok. 6- cm i tam mam pewnie mostek termiczny !!!. W przyszłości, pewnie za kilka lat (finanse) planuję przeprowadzić również ocieplenia ścian domu 12-15 cm styropianu od zewnątrz na tynk. I teraz jest pytanie, czy wstawić nowe okno na miejscu starego zachowując nadal fatalny mostek termiczny ?A może zlecić wykonanie mniejszego okna i ocieplić glify od zewnątrz i od wewnątrz? Jeśli tak czy wówczas skuwać stary tynk na glifach ? Tynku jest tylko 1-2 cm ? Syn podpowiada mi takie rozwiązanie:wyrwać okno, skuć tynk na glifach wewnętrznych i wewnątrz (jest tylko1-2 cm grubości). Zamocować okno w starej lokalizacji (+/-) solidnie na kotwy do wewnętrznych i zewnętrznych glifów (?) . Okno powinno być węższe od otworu o ok 5-6 cm ? (rama od glifu o 3 cm) ... okno zapianować .... na glifach (zewnętrz. + wewnętrz.) przykleić styropian 3-4 cm i otynkować go wtapiając siatkę. O ile to może podrożyć montaż ? Czy w takiej sytuacji należy również wymienić parapet zewnętrzny i wewnętrzny ? Co o tym sądzicie ?Co mi poradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 najlepiej poczekać do ocieplania z jakimikolwiek ruchamiI tego bym się trzymał - zbierać pieniądze na kompleksowa i dobrze wykonana robotęW roku w którym planowane jest ocielenia wymienić okna i licować je z zewnętrzna powierzchnia istniejącej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.08.2009 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 jw. najlepiej poczekać... a jak już swędzi kieszeń i nie można poczekać to: o ile dobrze zrozumiałem nie ma węgarków??? jak są to skuć jak nie ma to dobrze wstawić okna z listwami poszerzającymi /tylko że ten manewr zwęży "światło" okien zresztą podobnie jak manewr z 5 cm / /pianki/ miejsce wstawienia przemyśleć żeby było ładnie po ociepleniu ja wstawiłbym mniej więcej przy obecnym styropianie... i albo "glify" ocieplić teraz albo razem z całym domem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka Biała 31.08.2009 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Dziękuję jareko i beton44 za zainteresowanie moim problemem. Po przejściu na ogrzewanie gazowe w pokoju syna gdzie jest najsłabsze okno zimą jest b. chłodno (ok. 18-17 st.C) i czujemy, że "wieje" przez to okno, glify i parapet zimne. Okno jest stare 20-letnie , jakieś takie pocieniane, głębokość ramy i okna ok. 54 mm? Okno i parapet "ocieplane" są chyba zaprawą. Węgarków nie mamy w oknach, jest prosty glif i okna na gwoździe przybite w cegły. Tynki 1-2 cm. Wstawienie okna w linii ocieplenia nie wchodzi w grę, bo styro jest bliżej pokoju niestety (mur odwrócony) wówczas glif zewnętrzny miałby ok 25 cm , a po ociepleniu styropianem jakieś 40 cm; a wewnątrz tylko 12 cm !!! Dom 20-letni. Ściana tzw. odwrócona, czyli patrząc od zewnątrz mamy: tynk 2 cm, potem pustak ceramiczny (chyba MAX) 25 cm + styropian 5 cm + pustak ceramiczny PD-2 12 cm + tynk 2 cm.Okna zostały poprzednio wstawione na 13 cm licząc od zewnątrz, czyli przed linią ocieplenia. Od ramy okiennej do początku linii ocieplenia u mnie jest ok. 6- cm i tam mam pewnie mostek termiczny !!!. Wymiana okna koszt ok. 1.500 zł. Ocieplenie elewacji , która ma ok. 500 m2 by kosztowało jakieś 30.000 PLN + 15.00-20.000 na nowe okna. Wybór jest prosty, nie mam kasy na tak duży remont teraz. Chcę wymienić teraz okno i to maksymalnie dobrze. Okno wybraliśmy od Jezierskiego ElitaTermo z 3-szybami. Myślimy teraz o dobrym sposobie montażu. Co robić z parapetami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.08.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 okna w warstwie obecnej izolacji. sprawdzic, poprawic, naprawic, wykonac sprawna wentylacje pomieszczen. sprawdzic zewnetrzna izolacje pionowa fundamentow - wykonac lub poprawic. powinna zachodzic (ok. 50cm) na elewacje powyzej poziomu posadzek parteru wewnatrz budynku. kiedys jak zapanuje klimat arktyczny pomyslicie o elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.08.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 ...Wstawienie okna w linii ocieplenia nie wchodzi w grę, bo styro jest bliżej pokoju niestety (mur odwrócony) wówczas glif zewnętrzny miałby ok 25 cm , a po ociepleniu styropianem jakieś 40 cm; a wewnątrz tylko 12 cm !!!...tak, tak będzie do czasu jak zrobisz docieplenie. Jak zrobisz w licu i później ocieplisz to zewnętrzny będziesz miała 12 zaś wewnętrzny 40 JA rozumiem ze zimno, ze wieje itp ale jak chcesz już coś robić to od samego początku rób dobrze a nie czynić chcesz prowizorkę. Jeśli wszystkie okna masz zamontowane jak u syna to WSZYSTKIE masz zamontowane źle i ten błąd dalej będziesz powtarzać i tak naprawdę wymiana okien poza grzybem na ścianach nic ci nie da Rozumiem ze nie ma kasy na całkowity remont - tym bardziej powinnaś myśleć racjonalnie jak wykorzystać środki Zrobić raz a dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka Biała 31.08.2009 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 O.K. Jareko, piszesz jak zwykle rozsądnie. Ale nie wywalę teraz 60.000 na "rejmont".Ale jestem zdecydowana na tą pojedynczą "prowizorkę". Jak wykonać ją jak najlepiej ? W sposób przemyślany.Ocieplać glify? Wymieniać parapety? Kleić taśmy szczelne od pary i wody? P.S. czytając wiele postów, m.in. Twoich wybrałam okna z firmy J. na Schuco i 3-szybowe. Czy podział szyb jest mocno istotny. Jaki pakiet zamówić w J.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka Biała 31.08.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 O.K. Jareko, piszesz jak zwykle rozsądnie. Ale nie wywalę teraz 60.000 na "rejmont".Ale jestem zdecydowana na tą pojedynczą "prowizorkę". Jak wykonać ją jak najlepiej ? W sposób przemyślany.Ocieplać glify? Wymieniać parapety? Kleić taśmy szczelne od pary i wody? P.S. czytając wiele postów, m.in. Twoich wybrałam okna z firmy J. na Schuco i 3-szybowe. Czy podział szyb jest mocno istotny. Jaki pakiet zamówić w J.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.08.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 skoro to ma byc prowizorka to zakup najtańsze okna z dostępnych na rynku, zamontuj je w warstwie ocieplenia, ociepl glify od zewnątrz i jak przyjdzie ro kompleksowego remontu wywal to okno na śmietnikI później wstaw okna tak jak powinny być wstawione przy docieplaniu chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts