Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papusiowe domisko- komentarze

papuch

Recommended Posts

Wiesz, citrocerber mi plomby kojarzą się z amalgamatem w zębach ;-)

najśmieszniejsze że wczoraj byliśmy w wodociągach i pani sie mocno zdziwiła kiedy dowiedziała się że panowie monterzy nie przykręcili nam wody w chodniku i że możemy ją używać ;-) ale machnęła ręką kwitując: licznik jest więc nie ma problemu. Co do montarzu to nie potrafiła nic powiedzieć - zapytała 2 razy czy to wodociągowce montowali - więc dla niej wszyskto jest dobrze. Zobaczymy jakie będą odczyty licznika.

• Odpowiedzi 538
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Archi100Masz tu w skrócie wszystkie dotychczasowe opłaty jakie nas spotkały

1. Wydanie zapewnienia o przyłączu wodnym: 26, 84

2. Warunki przyłącza wodnego: 76zł

3. Projekt przyłącza wodnego: 600zł

4. wodociągi – uzgodnienie przyłącza: 36zł

5. wykonanie wykopu pod przyłącze wodne: 1200

6. wodociągi- opłata za założenie nawiertaki oraz wodomierz: 699zł

przy czym pkt 1 nie był konieczny ale wprowadzono nas w błąd bo od razu można było załatwiać warunki przyłącza

1. opłata za przyłącze energetyczne.2.055, 75

2. skrzynka budowlana+ montaż + opłata za uruchomienie: 756zł (skrzynka odkupiona od sąsiada 250zł ale do totalnego przerobienia- więc podobno dużo taniej niż normalnie)

3. nie wiem ile nas zakosztuje skrzynka docelowa oraz położenie kabla do domu- bo jeszcze do nas ten koszt nie doszedł

cdn…

Edytowane przez papuch

Eiremjp

z tymi wnętrzami to mimochodem...musimy bardzo szybko podejmowac decyzję o ostatecznym wyglądzie drzwi wewnętrznych, schodów wew i zew i jeszcze paru innych sprawek więc przeglądam tysiące fotek (a musisz wiedzieć że znalazłam super extra hipper stronkę: http://www.houzz.com- pełno super fotek)

Widzisz - nie ma w tym nic z wyrafinowanej ekstazy poszukiwań wnętrzarskich ;-( czysta potrzeba.

Zbychu, postępy są- we wtorek dam więcej fot to zobaczysz- będziesz pod wrażeniem.

A pocieszne pociechy wczasowicze są rzeczywiście super- głównie kiedy śpią... ha ha...niestety ostatnio śpią mało ;-)))

Niestety są zakochani w budowie i chcą tam jeździć najlepiej co dzień.... przez to chyba zapadnę na zeza bo mi się tam rozbiegają a wiesz że na budowie dzidzia to prawie jak mała bomba atomowa- szczególnie kiedy my musimy rozmawiać z majstrem a tu jedno śmiga w prawo , drugie w lewo...a trzecie depcze mamuśce po pęcherzu!

No mówię wam jest bosko ;-)

Archi100Masz tu w skrócie wszystkie dotychczasowe opłaty jakie nas spotkały

1. Wydanie zapewnienia o przyłączu wodnym: 26, 84

2. Warunki przyłącza wodnego: 76zł

3. Projekt przyłącza wodnego: 600zł

4. wodociągi – uzgodnienie przyłącza: 36zł

5. wykonanie wykopu pod przyłącze wodne: 1200

6. wodociągi- opłata za założenie nawiertaki oraz wodomierz: 699zł

przy czym pkt 1 nie był konieczny ale wprowadzono nas w błąd bo od razu można było załatwiać warunki przyłącza

1. opłata za przyłącze energetyczne.2.055, 75

2. skrzynka budowlana+ montaż + opłata za uruchomienie: 756zł (skrzynka odkupiona od sąsiada 250zł ale do totalnego przerobienia- więc podobno dużo taniej niż normalnie)

3. nie wiem ile nas zakosztuje skrzynka docelowa oraz położenie kabla do domu- bo jeszcze do nas ten koszt nie doszedł

cdn…

Dzięki PAPUCH, ja będę przyłącza robił w takim razie jak już będą budować, ekipa ma swój agregat, a wodę pożyczę może od sąsiada...

Chociaż może tą wodę teraz zrobić... A jak długo czekałeś od momentu złożenia papierku na wodę na działce?

Archi100,

Z realizacją wody było bardzo szybko (w porównaniu do prądu) bo kiedy był już projekt (na to możesz czekać nawet do 2-3 miesięcy!!! bo idzie przez starostwo itd więc to załatwiaj dziś) to tylko musiałam wystąpić o zezwolenie na zamknięcie pasa drogowego (mamy wodociąg po przeciwnej stronie) i po tym w ciągu kilku dni masz wszystko zrobione. PO moich doświadczeniach z wodociągami to lepiej im zlecić całość tzn wszystkie prace ziemne bo my wzieliśmy firmę -miało być taniej- a wodociągi nie potrafiły zgrać się z przyjazdem kiedy ta ekipa była. W związku z czym woda gruntowa zalewała wykop , przyjeżdzały wodociągi i mówiły 'ten wykop jest nieprzygotowany' wrócimy za 1/2 godziny , prosze doprowadzić wykop do porządku' Nasi chłopi robili co mogli a wodociągi przyjeżdzały za późno i znowu marudziły że jest źle i oni maja to w d.... i odjeżdzali.

Było nieprzyjemnie. Ale woda z wodociągu jest mniej kłopotliwa.

Eiremjp

z tymi wnętrzami to mimochodem...

jasne jasne ;) pomysł na siedzonko w wiatrołapie pierwsza klasa - pokazałam mężowi i też mu się podoba :D

a co do wody to my troszkę daliśmy ciała, mogliśmy to już wcześniej załatwić no ale tak się skupiliśmy na tym kredycie, że zupełnie nam to z głowy wyleciało....:(

Jedynie w garderobie, pralni i łazience to wyłączne źródło światła -ale tam nie spędzamy dużo czasu prawda (pomijam zaparcia ;-)

Chcemy wstawić mniejsze veluxy 78/ 120 a nie 140 jak w projekcie.

Hmmmmm dobry pomysł czy nie?

Czy w garderobie w ogóle potrzebujesz okno? Spotkałam się z wieloma opiniami, że nie jest ono wskazane, bo ubrania są narażone na blaknięcie od słońca (promieniowanie UV). Ja w każdym razie w garderobach nie robiłam veluxów...

Zastanów się nad inną jeszcze rzeczą: jak skrócisz okno dachowe, to albo musi się ono wyżej zaczynać, albo będzie się kończyło na wysokości twoich oczu - choć to zależy od kąta nachylenia dachu. U nas mniejsze nie sprawdziłyby sie.

dzięki aniahubi, mój majster też mówi że w garderobie nie robiłby...ale lepiej się ubrać i przyjżeć przy świetle dziennym niż przy żarówce jakkolwiek dobra by ona była. Tam też będzie prasowalnia -a lepiej prasować jednak przy dziennym. Ale masz rację co do różnicy w usytuowaniu okien. U nas jest podniesiona 'kolankowa' więc chyba mój majster będzie miał decydujące zdanie.

To ja powiem, co u mnie zdecydowało o oknie w garderobie, bo właśnie zdecydowałam że w jednej zostanie okno, a w drugiej likwiduję. W garderobie, w której zostawiam okno zamierzam zorganizować miejsce do prasowania. Używam żelazka, które bardzo mocno paruje i zawsze przy prasowaniu otwieram okno (nawet zimą). Nie wyobrażam sobie tej ilości pary w małym pomieszczeniu, którego nie mogę przewietrzyć i tej wilgoci, która zostawałaby w pomieszczeniu. To właśnie mnie przekonało do pozostawienia okna w garderobie.

papuchu kochany mam pytanko do ciebie w sprawie projektu przyłącza wody. 2 tygodnie temu w poniedziałek spotkałam się z projektantem dałam mu wszystkie papiery. Po tygodniu dostarczył mi mapkę z wrysowanym przebiegiem przyłącza i pismo do gminy, w celu uzgodnienia, wcześniej powiedziałam, że ja do gminy sama to zawiozę bo mam blisko no i znajomości. 2 dni później dostałam decyzje, którą mu zawiozłam. Dzwonie do niego wczoraj a on mówi, że w środę czyli jutro wybiera się do ZUDT no i mówi, że tam to się czeka ale kurcze czy on nas nie naciąga? W sensie czy zrobienie takiego projektu musi naprawdę trwać aż 2,5 tygodnia? Przecież kurcze jeszcze w starostwie będziemy czekać 30 dni. Napisz mi proszę jak to było u was, ile czekaliście na to wszystko?