Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papusiowe domisko- komentarze

papuch

Recommended Posts

Mam pytanie do mądrych: czy zamiast ......./

Jak tak będziesz pisać to nikt nie udzieli odpowiedzi.:mad:

Trochę odczekałem, mądrzy nie udzielili odpowiedzi , to ja podpowiem .

Pomysł wydaje się dobry, chociaż nie przypuszczam żeby konstrukcja tak pracowała.

Jeżeli chodzi o mocowanie płyt bezpośrednio do belek lub łat to uważam ,że wykonanie konstrukcji metalowej jest lepsze .

Drewno ze składów rzadko kiedy ma odpowiednią wilgotność, zwykle jest podsuszone i resztę schnie na budowie.

W czasie suszenia lubi się skręcać . Może to powodować pękanie płyt.

Proponuję dać te belki pośrednie ale zrobić ruszt metalowy.

Do podwieszenia sufitu zastosować takie uchwyty;

http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/49/46/75/1349467515

• Odpowiedzi 538
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak gipsy ,to już zaczyna robić się przytulnie.

Najlepszy sprawdzian prac wykończeniowych to halogen przystawiany z boku ściany.

Proponuję tak robić aby uniknąć późniejszych rozczarowań po wykonaniu malowania.

Niestety ale dopiero malowanie uwydatnia błędy w przygotowaniu podłoża.

Tak, że po cichu do sklepu po halogen i sprawdzamy majstra.:yes:

tylko ostrożne coby go nie zrazić.:D

Aha , mamy jeszcze kominy do poprawy !!!!:mad:

tak ;-((( kominy do poprawy... jakie to smutne... blacha na czapy leży w salonie i ciągle coś staje na drodze żeby to wykonać. Paskudna sprawa bo trzeba zryć tą czapę z betonu którą nam tam ulali bo jest z 'górką'. Jeszcze trzeba dokończyć instal grzewczą - ma się chyba w tym tyg wyjaśnić bo się w końcu małż zabrał do dzwonienia do tego naszego partacza. No i na jutro chyba rozmowa z panem co nam lał te piękne podłogi- okazuje się że policzył 20 m2 za dużo ... to jakieś 600zł - jak dla mnie opłaca się walczyć o tą kasę.

tak ;-((( kominy do poprawy... jakie to smutne... blacha na czapy leży w salonie i ciągle coś staje na drodze żeby to wykonać. Paskudna sprawa bo trzeba zryć tą czapę z betonu którą nam tam ulali bo jest z 'górką'..

A to niby dlaczego ?

Blacharzowi to nie powinno przeszkadzać a i blacha musi być ze spadkiem.

I jeszcze jedno!!!

Nie pamiętam czy to sprawdzaliśmy ale trzeba sprawdzić czy prawidłowo jest zakończony komin systemowy.

Ma być wyprowadzony przez czapkę z dylatacją i na wierzch specjalny stożek.

http://www.amarodachy.pl/amaro/userfiles/file/ZAPEL/KOMIN%20%20SYSTEM3.JPG

Wkład ceramiczny w kominie ulegnie uszkodzeniu jeżeli nie będzie miał możliwości swobodnego rozszerzania się pod wpływem temperatury.

Pozdrawiam.

Jak nie zrobił tyle metrów co jest to pieniądze twoje.:yes:

Zbig jesteś tu u mnie czasem? Czy twoje dziewczyny o Ciebie zadbały?

Mam znowu problemik z niewiedzą:

pytanie- po co daje się folie pomiędzy wełną a regipsami? Czy to konieczne? Czy regipsy będą oddychać jak się da tą folię?

pytanie nr 2 - mąż musiał zdjać w kilku miejscach wcześniej założoną wełne (15 cm) teraz ta wełna ma 18 cm bo się rozprężyła wiadomo - co robić : czy upchnąć ją i docisnąć żeby znowu miała swoje 15 cm i na to dalej dołożyć 5 cm wełny co w sumie będzie 20 cm. Czy zostawić ją rozprężoną na 18 cm i nie kłaść już tej dodatkowej 5 cm? Nie chodzi tu o oszczędność tylko o to co i w jakim celu. Czy wełna jeśli się rozpręzyła to straciła swoje walory ciepłne czy odwrotnie?

No i kto tu mi poradzi ?

pytanie- po co daje się folie pomiędzy wełną a regipsami? Czy to konieczne? Czy regipsy będą oddychać jak się da tą folię?

Folia niezbędnie konieczna w pomieszczeniach wilgotnych, łazienka, kuchnia.

Nie zaszkodzi jej dać wszędzie.

Nie ma potrzeby aby para przechodziła przez płyty, od strony membrany dachowej ma dośc miejsca.

W zimie natomiast przenikanie pary wodnej przez płyty gipsowe jest niewskazane. Ta ewentualna wilgoć będzie się wykraplać w warstwie wełny .

Dać 20 cm wełny.

Jeżeli mamy 20 cm wełny tego samego rodzaju , to ta jest cieplejsza , która jest gęstsza . Ma więcej pustek pwietrznych.

Dzięki Zbig, a powiedz czy kładlbyś wełne i folie na połacie do szczytu dachu czy tylko do wysokości sufitów i folie nad regipsy ? Mam już trochę dość tej wiedzy fachowej ( a raczej nie-wiedzy) Chciałabym wypchnąć to i na to miejsce napchać sobie mózg czymś przyjemniejszym ;-(

Kochanie ty moje.:hug:

Nie martw się.

Wełnę dajemy po skosie do poziomu sufitu i na sufit.

Folię tak samo.

Nie do samego szczytu.

Popatrz tu ;

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...&p=2515924&viewfull=1#post2515924

A cały wątek jest wartościowy i dobry doradca w sprawie poddasza, polecam.

Zbigniew, ;-) już się nie martwię jak cię widzę ;-)))

zabieram się do wnikliwego czytania tego wątku. A tymczasem dostałam zastrzyk złego samopoczucia od jakiegoś pana forumowego znawcy bo zamieściłam takie właśnie zapytanie na "izolacjach' i dostałam takie kopy za wszysto ;-( ale jak ty tu jesteś to już mi lepiej ;-)

buziaczki

Zbigniew, ;-) już się nie martwię jak cię widzę ;-)))

zabieram się do wnikliwego czytania tego wątku. A tymczasem dostałam zastrzyk złego samopoczucia od jakiegoś pana forumowego znawcy bo zamieściłam takie właśnie zapytanie na "izolacjach' i dostałam takie kopy za wszysto ;-( ale jak ty tu jesteś to już mi lepiej ;-)

buziaczki

Co nas nie zabije to nas wzmocni.

:no:

Pomału do przodu i proszę spokojnie pytaj jeżeli masz problemy.

Jeżeli będę umiał podpowiedzieć to podpowiem a jak nie to wspólnie poszukamy.

Kto nic nie robi ten tylko nie robi błędów.

Ja mówię, że dobra krytyka nigdy nie jest zła.

Pozdrawiam .:bye:

"A ja sobie decoupaguje...

No to następne 'dzieła' słoiki na różne smaczki- trochę mi się ręka trzęsła i jestem zła bo nie mam gąbeczki do malowania więc na słoikach są paskudne ślady po pędzlu ;-( miała być jednolita biel ;-("

Nie widać ŻADNYCH śladów po pędzlu:yes: Powiem tylko CUDA CUDA CUDA. Chciałabym tak pięknie robić, ale czasu na naukę brak...

Pozdrawiam serdecznie i zazdraszczam talentu:D:D:D

A to moje wczorajsze dziecko ;-) mam nadzieję że ci się Joan72 podoba i ten słoik- trochę jeszcze kuleję w tej dziedzinie ale się uczę- mam zapał wydecoupować wszystko wokół ;-) a na 100proc dużo drobiazgów do domu ;-)

Ten słoik osłodził mi wczorajsze lektury dotyczące 'niedorobów' w naszym domu ;-(

Zbigniew, jesteś lekiem ;-)

s%C5%82oik%20ptaki3.jpg

s%C5%82oik%20ptaki2.jpg

s%C5%82oik%20ptaki4.jpg

s%C5%82oik%20ptaki5.jpg