Zbigniew100 04.02.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Mam pytanie do mądrych: czy zamiast ......./ Jak tak będziesz pisać to nikt nie udzieli odpowiedzi. Trochę odczekałem, mądrzy nie udzielili odpowiedzi , to ja podpowiem . Pomysł wydaje się dobry, chociaż nie przypuszczam żeby konstrukcja tak pracowała. Jeżeli chodzi o mocowanie płyt bezpośrednio do belek lub łat to uważam ,że wykonanie konstrukcji metalowej jest lepsze . Drewno ze składów rzadko kiedy ma odpowiednią wilgotność, zwykle jest podsuszone i resztę schnie na budowie. W czasie suszenia lubi się skręcać . Może to powodować pękanie płyt. Proponuję dać te belki pośrednie ale zrobić ruszt metalowy. Do podwieszenia sufitu zastosować takie uchwyty; http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/49/46/75/1349467515 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 04.02.2011 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 a jednak mądry się odezwał ale to i dobrze że trochę odczekałeś (he he) dzięki dzięki, małż zerknął i powiedział że takie uchwyty też mu ktoś doradzał więc jak zawsze jesteś górą (oświeconą) Drewno przyjechało, teraz sobie leży i jest malowane drewnochronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 04.02.2011 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 zbigniew, a powiedz ty moja góro czy w kotłowni jest jakiś wymóg kładzenia kafelków na wysokość? Tzn jak wysoko jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.02.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 zbigniew, a powiedz ty moja góro czy w kotłowni jest jakiś wymóg kładzenia kafelków na wysokość? Tzn jak wysoko jest to konieczne. Nie , nie ma wymogu ale to praktyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 06.02.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 ok, super. Kładziemy tam kafelki tylko myślałam że coś może jest o tym w przepisach kotłownianych i jak położymy na 150 cm to okaże się że trzeba na 151 cm i będzie zong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.02.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jak gipsy ,to już zaczyna robić się przytulnie. Najlepszy sprawdzian prac wykończeniowych to halogen przystawiany z boku ściany. Proponuję tak robić aby uniknąć późniejszych rozczarowań po wykonaniu malowania. Niestety ale dopiero malowanie uwydatnia błędy w przygotowaniu podłoża. Tak, że po cichu do sklepu po halogen i sprawdzamy majstra. tylko ostrożne coby go nie zrazić. Aha , mamy jeszcze kominy do poprawy !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 07.02.2011 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 tak ;-((( kominy do poprawy... jakie to smutne... blacha na czapy leży w salonie i ciągle coś staje na drodze żeby to wykonać. Paskudna sprawa bo trzeba zryć tą czapę z betonu którą nam tam ulali bo jest z 'górką'. Jeszcze trzeba dokończyć instal grzewczą - ma się chyba w tym tyg wyjaśnić bo się w końcu małż zabrał do dzwonienia do tego naszego partacza. No i na jutro chyba rozmowa z panem co nam lał te piękne podłogi- okazuje się że policzył 20 m2 za dużo ... to jakieś 600zł - jak dla mnie opłaca się walczyć o tą kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.02.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 tak ;-((( kominy do poprawy... jakie to smutne... blacha na czapy leży w salonie i ciągle coś staje na drodze żeby to wykonać. Paskudna sprawa bo trzeba zryć tą czapę z betonu którą nam tam ulali bo jest z 'górką'.. A to niby dlaczego ? Blacharzowi to nie powinno przeszkadzać a i blacha musi być ze spadkiem. I jeszcze jedno!!! Nie pamiętam czy to sprawdzaliśmy ale trzeba sprawdzić czy prawidłowo jest zakończony komin systemowy. Ma być wyprowadzony przez czapkę z dylatacją i na wierzch specjalny stożek. http://www.amarodachy.pl/amaro/userfiles/file/ZAPEL/KOMIN%20%20SYSTEM3.JPG Wkład ceramiczny w kominie ulegnie uszkodzeniu jeżeli nie będzie miał możliwości swobodnego rozszerzania się pod wpływem temperatury. Pozdrawiam. Jak nie zrobił tyle metrów co jest to pieniądze twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.02.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Gdyby Twoje chłopaki/chłopak* zapomniały/zapomniał* http://www.emotka.pl/emotikony/milosc2/28.gif * - niewłaściwe skreśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 15.02.2011 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 zbigiew... zabrakło mi słów na ciebie zawsze można liczyć )) tysiąc buziaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 16.02.2011 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Zbig jesteś tu u mnie czasem? Czy twoje dziewczyny o Ciebie zadbały? Mam znowu problemik z niewiedzą: pytanie- po co daje się folie pomiędzy wełną a regipsami? Czy to konieczne? Czy regipsy będą oddychać jak się da tą folię? pytanie nr 2 - mąż musiał zdjać w kilku miejscach wcześniej założoną wełne (15 cm) teraz ta wełna ma 18 cm bo się rozprężyła wiadomo - co robić : czy upchnąć ją i docisnąć żeby znowu miała swoje 15 cm i na to dalej dołożyć 5 cm wełny co w sumie będzie 20 cm. Czy zostawić ją rozprężoną na 18 cm i nie kłaść już tej dodatkowej 5 cm? Nie chodzi tu o oszczędność tylko o to co i w jakim celu. Czy wełna jeśli się rozpręzyła to straciła swoje walory ciepłne czy odwrotnie? No i kto tu mi poradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.02.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 pytanie- po co daje się folie pomiędzy wełną a regipsami? Czy to konieczne? Czy regipsy będą oddychać jak się da tą folię? Folia niezbędnie konieczna w pomieszczeniach wilgotnych, łazienka, kuchnia. Nie zaszkodzi jej dać wszędzie. Nie ma potrzeby aby para przechodziła przez płyty, od strony membrany dachowej ma dośc miejsca. W zimie natomiast przenikanie pary wodnej przez płyty gipsowe jest niewskazane. Ta ewentualna wilgoć będzie się wykraplać w warstwie wełny . Dać 20 cm wełny. Jeżeli mamy 20 cm wełny tego samego rodzaju , to ta jest cieplejsza , która jest gęstsza . Ma więcej pustek pwietrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 17.02.2011 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Dzięki Zbig, a powiedz czy kładlbyś wełne i folie na połacie do szczytu dachu czy tylko do wysokości sufitów i folie nad regipsy ? Mam już trochę dość tej wiedzy fachowej ( a raczej nie-wiedzy) Chciałabym wypchnąć to i na to miejsce napchać sobie mózg czymś przyjemniejszym ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.02.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Kochanie ty moje. Nie martw się. Wełnę dajemy po skosie do poziomu sufitu i na sufit. Folię tak samo. Nie do samego szczytu. Popatrz tu ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...&p=2515924&viewfull=1#post2515924 A cały wątek jest wartościowy i dobry doradca w sprawie poddasza, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 17.02.2011 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Zbigniew, już się nie martwię jak cię widzę )) zabieram się do wnikliwego czytania tego wątku. A tymczasem dostałam zastrzyk złego samopoczucia od jakiegoś pana forumowego znawcy bo zamieściłam takie właśnie zapytanie na "izolacjach' i dostałam takie kopy za wszysto ;-( ale jak ty tu jesteś to już mi lepiej buziaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Zbigniew, już się nie martwię jak cię widzę )) zabieram się do wnikliwego czytania tego wątku. A tymczasem dostałam zastrzyk złego samopoczucia od jakiegoś pana forumowego znawcy bo zamieściłam takie właśnie zapytanie na "izolacjach' i dostałam takie kopy za wszysto ;-( ale jak ty tu jesteś to już mi lepiej buziaczki Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pomału do przodu i proszę spokojnie pytaj jeżeli masz problemy. Jeżeli będę umiał podpowiedzieć to podpowiem a jak nie to wspólnie poszukamy. Kto nic nie robi ten tylko nie robi błędów. Ja mówię, że dobra krytyka nigdy nie jest zła. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 18.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 "A ja sobie decoupaguje...No to następne 'dzieła' słoiki na różne smaczki- trochę mi się ręka trzęsła i jestem zła bo nie mam gąbeczki do malowania więc na słoikach są paskudne ślady po pędzlu ;-( miała być jednolita biel ;-(" Nie widać ŻADNYCH śladów po pędzlu:yes: Powiem tylko CUDA CUDA CUDA. Chciałabym tak pięknie robić, ale czasu na naukę brak...Pozdrawiam serdecznie i zazdraszczam talentu:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 18.02.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A to moje wczorajsze dziecko mam nadzieję że ci się Joan72 podoba i ten słoik- trochę jeszcze kuleję w tej dziedzinie ale się uczę- mam zapał wydecoupować wszystko wokół a na 100proc dużo drobiazgów do domu Ten słoik osłodził mi wczorajsze lektury dotyczące 'niedorobów' w naszym domu ;-( Zbigniew, jesteś lekiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.02.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Ale to ładne http://www.emotka.pl/emotikony/emocje/87.gif http://www.emotka.pl/emotikony/emocje/130.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 19.02.2011 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Dzięki Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts