CitroCerber 23.11.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 POza tym ktoś inny też podobno mądry w tej materii powiedział że musi być wyższa temperatura na piecu- do tej pory było 38st teraz jest podniesiona do 48. Hmmm... Na węglowym tylko tyle? W domu jest tylko podłogówka? Jak kaloryfery to o dużo za nisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 23.11.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 mamy tylko czas do września żeby zaistnieć choćby w minimalnie zamieszkałym stanie !!! Ja zaczynałem w marcu i stan "do wprowadzenia" miałem koło września - więc jest to możliwe- trzymam kciuki. Nie wiem jak to zrobimy bo jestem też kimś kto buduje za kredyt (którego jeszcze nie mam) i to również minimalną kwotę...250 tyś... czy to wogóle możliwe...zobaczę. Jest jak najbardziej, ale wymaga dużo własnej pracy czyli np wszystkie instalacje (no może z wyjątkiem gazu) we "własnym zakresie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 23.11.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 No ładnie Optymistyczne wieści. Od geodety to już moment... Powodzenia i temperatury powyżej 0! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 24.11.2009 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Dziś rano wstałam o 5.30 żeby sprawdzić czy przypadkiem nie leje . No i nie pada! Tylko strasznie wieje ale geodeta nie jest z waty więc go nie zwieje - mam nadzieje... Dzięki za podtrzymywanie mnie na duchy! To tak bardzo pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.11.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Witam No zaczynac tą budowę bo zima idzie. jan_z_wolna ucieka. Dużo słonecznych dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 25.11.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Widzę, że kasa uruchomiona Jak robią ekipy, to pilnujcie mocno, nie bój się pytać i marudzić czy łazić z poziomicą. Nie chodźcie zbytnio na skróty. Pora i tak jest masakryczna. Skoro macie odwagę ruszać, to kilka zimnych dni Was nie zbawi (to tyle czego się sam nauczyłem u mnie i u kolegi obok). TRZYMAJCIE SIĘ! JAK JUŻ ODEJDĄ SIŁY, TO POMYŚL JAKA BĘDZIE RADOCHA PRZY ŚWIĄTECZNYM STOLE JAK FUNDAMENTY BĘDĄ STAŁY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 25.11.2009 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Dzięki jan, pan który stawia dość sprawdzony- znajomy. Nie chce zaoszczędzać na robocie ale potrafi załatwić upusty na materiałach. Wydaje się bardzo dokładny przynajmniej w tym co mówi. Dziś było 5 chłopa na placu boju. Zrobili wszystkie szalunki i poskręcali zbrojenia - w jeden dzień. Jeden z ekipy cały czas patrzył jak kopara kopie i sprawdzał sytuacje w 'dole'. Jutro mają ukłądać szalunki, na piątek zamówiona grucha. Jutro wkleję więcej fotek to zobaczysz sam jak robota idzie. A co do kasy to lecimy na końcówce oszczędności... Pan bud powiedział: Jak zima będzie taka jak w zeszłym roku to na wiosnę będziemy robić dach... no trochę mnie przestraszył...tzn...my jeszcze nie mamy kasy na ściany a on juz o dachu myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 26.11.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 No wreszcie fotki działki. Tych sosenek to bym zostawił ile się da. Żeby szybciej poszły w górę odetnij pierwszy rząd odgałęzień (od ziemi) i tak każdego roku. Dawaj foty z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika73 27.11.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 No w końcu!!! Gratuluję szybkiego startu. Jak działać to konkretnie i na temat. Wiem coś o tym: zaczęliśmy 2 kwietnia a już prawie wprowadzać się możemy. Wszyscy znajomi są pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.11.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Nareszcie. Grun piaszczysty , wody nie widać , nic tylko budować. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 27.11.2009 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Nasi panowie uwijają się że aż miło! Trzymajcie za nas kciuki żeby się nie rozpadało...dzięki za słowa wsparcia )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 27.11.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Ale się rozpedziliście To życzę szybkiego zakończenia i ładnej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 28.11.2009 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Nareszcie. Grun piaszczysty , wody nie widać , nic tylko budować. Powodzenia. Zbigniew, posiadasz dużą wiedzę w tej materii, powiedz czy można nie zalewać betonem płyty? tzn obejść się bez płyty? To potworny koszt: u nas 5800 najmniej + kolejna pompa 600zł. Nie ukrywam że jedziemy na ostatnich zaskórniakach i trochę mi nie po drodzę ten wydatek. Zerkinjcie też chłopaki na to szambo co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.11.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Rozumiem ,że zastanawiasz się czy można mury zostawić bez płyty na zimę. Oczywiście tak. Należy je tylko zabezpieczyć od góry . Oczywiście fundamenty należy zasypać. Co do szamba, to można zrobić odpowietrzenie nie bezpośrednio do góry tylko w prawo, w kierunku ogrodzenia i tam gdzieś między roślinami wyprowadzić. Jakie te chmurki uśmiechnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 28.11.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Nareszcie. Grun piaszczysty , wody nie widać , nic tylko budować. Powodzenia. Zbigniew, posiadasz dużą wiedzę w tej materii, powiedz czy można nie zalewać betonem płyty? tzn obejść się bez płyty? To potworny koszt: u nas 5800 najmniej + kolejna pompa 600zł. Nie ukrywam że jedziemy na ostatnich zaskórniakach i trochę mi nie po drodzę ten wydatek. Zerkinjcie też chłopaki na to szambo co? Potwierdzam, ja też mam właśnie taki stan, nie zalewałem "chudziaka" obserwuję wątek pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 28.11.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 To potworny koszt: u nas 5800 najmniej + kolejna pompa 600zł. Nie ukrywam że jedziemy na ostatnich zaskórniakach i trochę mi nie po drodzę ten wydatek. Zerkinjcie też chłopaki na to szambo co? A skąd aż taka kwota za beton?? Masz ok. 110m2 zabudowy. Zalewa się na 10-12 cm co daje max 13 m3 betonu (u mnie wyszło 13m3 przy 135m zabudowy). Za beton B-10/B-12,5 nie powinieneś zapłacić więcej niż 230/m3 (u mnie bez fv 190, z fv 180+VAT) co daje 3000 pln. U mnie było bez pompy i panowie sobie świetnie poradzili - powiedzieli że na tym etapie jeśli można dobrze podjechać to niepotrzebne marnowanie pieniędzy. Ale nawet jeśli doliczysz pompę - to nijak nie wyjdzie Ci taka kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 28.11.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 hej, Dość drogo te ławy. Jakie rozmiary były?. Z płytą emilus ma rację. Daje się słabszy beton. Musisz jeszcze raz przeliczyć. Jak masz ekipę to nie bierz gruchy do płyty. Niech sobie pomachają trochę. To nie jest żadna ciężka robota dla tylu chłopa.Ta pompa za 600 stów to ile stała? Ja sam wylewałem ławy 60min (plus awaria ale tego nie liczę teraz). Trochę pociśnięta ta suma. A co do sumy. To z izolacją pionową i płytą to raczej w 20 tys. będzie bardzo ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 28.11.2009 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 witam, ława miała ok 40 cm wysokości i 60cm szerokości... powierzchnia zabudowy to 147 m2. Jak to policzyć powiedzcie mi jeszcze raz. W projekcie mamy właśnie takie wymiary: 40/60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 28.11.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Słuchajcie, grucha przyjechala 3 razy w sumie 24m3 co po cenie 230 zł za metr daje właśnie naszą kosmiczną kwotę. Ławy są tak jak w projekcie, niestety szerokie cholerstwo i głębokie i w dodatku dużo jest elementów noścnych w środku domu. Zaraz załaduję fotę to zobaczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 02.12.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Piekna wiosenna pogoda to i robota cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts