Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papusiowe domisko- komentarze

papuch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 538
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eiremjp, pozwolenia na to nie trzeba tylko wzmianka w dzienniku budowy- nie jest to zmiana kubatury ani zmiana konstrukcyjna. Co do ceny to od 680-800 zł. Oczywiście są i droższe ale po co? Tylko ciągle nie wiem czy się na to zdecydować czy nie. Jak sobie ogladałam symulacje na stronie Fakro to fajnie to wygląda ale czy nie zaszkodzi dachowi? Jego szczelności?

rok temu byliśmy w górach w nowym pensjonacie i tam właśnie mieli taki świetlik na klatce schodowej i naprawdę super to wyglądało, rozmawialiśmy z gospodarzami i mówili, że mieszkają tam rok i nie narzekają a efekt naprawdę niewiarygodny zwłaszcza gdy dni są tak długie jak teraz więc myślę, że jeśli będzie dobrze zrobiony to zostanie prawdziwą ozdobą domu, no i oszczędność światła w przedpokoju. Tak więc same korzyści - że nie wspomnę o tym studencie, który przyjdzie go umyć ;)

No to Najlepszy Doradca się wypowiedział i tak pewnie będzie ;-) ale ten student w pakiecie, nie?

Ja ci dam studenta.

Gdzie łazi po wysokościach ?. Jeszcze spadnie i co będzie ?

Czy Wodociągi odebrały przyłącz i zaplombowały ?

http://lh4.ggpht.com/_RSNEQunpnbg/TBkA6qz8maI/AAAAAAAABeo/WROvHfGD0io/s400/_DSC5353.JPG%22

Obawiam się ,że jest wykonany nieprawidłowo.:eek:

Przy montażu wodomierza zachodzi konieczności zachowania prostych odcinków przed i za

wodomierzem. Producent powinien podać te wartości, lecz zazwyczaj jest to 10

średnic przed (czasami 20) i 3 średnice za (czasami 5). Warunek ten wynika z

konieczności ustabilizowania strugi cieczy wpadającej na wirnik.

U ciebie tego nie ma.

Ja ci dam studenta.

Gdzie łazi po wysokościach ?. Jeszcze spadnie i co będzie ?

Czy Wodociągi odebrały przyłącz i zaplombowały ?

Obawiam się ,że jest wykonany nieprawidłowo.:eek:

Przy montażu wodomierza zachodzi konieczności zachowania prostych odcinków przed i za

wodomierzem. Producent powinien podać te wartości, lecz zazwyczaj jest to 10

średnic przed (czasami 20) i 3 średnice za (czasami 5). Warunek ten wynika z

konieczności ustabilizowania strugi cieczy wpadającej na wirnik.

U ciebie tego nie ma.

Zbig! co ty mówisz!!! Dobra już pędzę z tym do małża! Małż podpisał protokół zdawczo-odbiorczy ale czy są plomby??? Będę wiedziała jak tam pojadę -po południu to dam znać. Wtedy dryndniemy do wodociągów- bo jak źle zrobili i jeszcze sobie liczą taką kasę to mnie coś trafi!

Znajomi mieli problem z wkopaniem plastikowego szamba bo im wypychało! Lepiej jest z tą wodą na jesień -bo wtedy woda gruntowa schodzi do 140-160cm. Będziemy mieli betonowe szambo-to go nie wypchnie chyba

A prawo Archimedesa zna ?

To wcale nie jest takie pewne . Trzeba policzyć , jaka objętość poniżej poziomu wody , jaki ciężar szamba i wyjdzie czy masz łódź podwodną czy okręt nawodny .;)

Jak masz tak wysoko wody gruntowe to może zrobić małą studnię zamiast zbierać deszczówkę ?

Zbych, ja i o tym myślał tzn o tej studni. Ale jak to w praktyce wykonać- wszyscy mi mówią że to droga impreza i że mizernie się zwraca bo jakieś filtry trzeba montować etc. I na dodatek problematyczne montowanie ze względu na tą wodę gruntową ;-( Kurcze ja nie budowlaniec ja filolog... figlolog...figlarek ;-)

Zbych, ja i o tym myślał tzn o tej studni. Ale jak to w praktyce wykonać- wszyscy mi mówią że to droga impreza i że mizernie się zwraca bo jakieś filtry trzeba montować etc. I na dodatek problematyczne montowanie ze względu na tą wodę gruntową ;-( Kurcze ja nie budowlaniec ja filolog... figlolog...figlarek ;-)

Mam na myśli studnię tylko z wodą do podlewania kwiatków.

Wykopać koparką na 5 m , zamontować kręgi żelbetowe i gotowa studnia.

Można do niej podłączyć rynny to będzie wtedy rozsączać wodę z opadów.

Studnia dla wody pitnej to trochę większy wydatek, jak jest woda miejska to może zbędny.

Jak sobie ogladałam symulacje na stronie Fakro to fajnie to wygląda ale czy nie zaszkodzi dachowi? Jego szczelności?

Ja sobie odpuściłem okno w dachu na schodach i zamiast tego doprojektowałem okno z pustaków szkalnych na poziomie schodów - jest nieźle no i myć na upartego nie trzeba wcale ;)