Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garnki Ikea 365 +

Izulek

Recommended Posts

Przymierzam się do zakupu garnków do indukcji, czy w tych z ikea nie pojawiają się plamy? Czytałam na innym forum, ze tak się robi z garnkami z Tefala.

Jak pod tym względem sprawują się te z Ikea?

masz na myśli takie tęczowe plamy?

hmm, u mnie zanim nie myłam w zmywarce faktycznie były,odkad są myte w zmywarce nie mam raczej problemów z tymi plamami

• 4 years później...

Odświeżam wątek.

Lada moment montują mi kuchnię w domu, z płytą indukcyjną.

Więc szukałam garnków do niej, wiele osób polecało Ikea 365+, mi się one też bardzo podobały, więc korzystając z tego, że akurat były tańsze dla posiadaczy karty Ikea, poprosiłam znajomego o zakup tych garnków.

A teraz, jak czytam o nich, to trochę się niepokoje. Wiadomo, że nie powinno się gotowac w garnkach aluminiowych, ze względu na szkodliwy wpływ aluminium na zdrowie.

te garnki były przedstawiane jako zrobione ze stali nierdzewnej, a teraz doczytuję na stronie taki opis:

Pokrywka/ Uchwyt: stal nierdzewna

Części główne: stal nierdzewna, Powlekane Teflonem® Platinium Plus

Spód/ Nit: stal nierdzewna, aluminium

Czyli jest aluminium, ale czy ona jest tylko od spodu, gdzie dotyka płyty? Czy też może być w środku i mieć kontakt z żywnościa???

No i zawsze niby wiedziałam, że można je myć w zmywarce, a teraz jak doczytałam opisy poszczególnych garnków, to patelni, rondli i małego garneczka, który w środku ma powłokę Teflonową, nie wolno myć w zmywarce.

Czy to dlatego, że teflon się niszczy? Ma ktoś jakieś doświadczenia ze zmywaniem tych garów w zmywarce?

Proszę o opinie, bo nie wiem, czy ich nie będę zwracać.

Magda, nie wiem jak to jest z aluminium, natomiast co do mycia w zmywarce, to ja myję w niej wszystkie garnki Ikea 365+, te z teflonem też, patelnie i rondle również. Generalnie zmywarka myje wszystko poza kubkami dziecięcymi, które mają naklejki, bo te się zmywają więc już nie ryzykuję ;) Edytowane przez Juniorka
literówka - miało być "dziecięcymi" a nie "dziewczęcymi" ;)