Barbossa 01.09.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 To znaczy że mam chodzić raz w tygodniu do nadzoru budowlanego i sprawdzać czy ktoś nie słożył takiego wniosu??? To przecież absurd . Do domu nie dostałem żadnego zawiadomienia. skoro sąsiad to byłeś stroną w postępowaniu administracyjnym musiałeś dostać zawiadomienia o wszęciu postępowania lub/i o wydaniu decyzji a nawet jeżeli nie to masz prawo to i tak zgłosić jako samowola budowlana sąsiada, tylko sprawdź co jest zapisane w MPZP (o ile istnieje) na temat odległości od granic, lub możesz śmiało poprosić o kopię warunków, Które dostał sąsiad (w przpadku braku MPZP) i kopię decyzji przy okazji zobaczysz, kto jest tam wpisany "do wiadomości", jak udowodnisz, że nie wymienili CIę jako strony, bądź nie wykażą się dowodem nadania odpowiednich zawiadomień, możesz sąsiadowi popsuć trochę krwi aha - pod warunkiem, że w tym czasie, kiedy on procedował PnB byłeś właścicielem działki i na adres ZAMELDOWANIA nic nie otrzymałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autolicznik 01.09.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Jest na tym terenie mpzp. Gdzie sprawdzić czy niedawno wybudowany budynek został postawiony zgodnie z przepisami? (odbiór końcowy chyba był , bo od miesiąca działa tam sklep mięsny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.09.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 gdzie sprawdzić?a skąd wiesz, że masz działkę budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.09.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Posiadam działkę budowlaną. Na działce obok powstał budynek w odległości 3m od granicy. W ścianie przyległej do mojej działki na parterze znajdują się drzwi wejściowe do piwnicy, a na 2 piętrze znajdują się okna i taras , który na moje oko wystaje min. 2 m od ściany. Proszę o informację czy coś tu jest nie tak, czy wszystko jest zgodne z prawem budowlanym? Przepisy w tym zakresie jasno określają, że odległość od granicy z sąsiadującą działką budowlaną nie może być mniejsza niż 4m dla ściany z otworami okiennymi lub (i) drzwiami, a taras można „przybliżyć” do granicy, nie więcej niż 2,7m. W zasadzie – bez wyjątków. Czyli można powiedzieć, że albo: - granica działki ma inny przebieg, lub podział działki nastąpił po wybudowaniu budynku, - Twoja działka nie jest budowlaną (brak MPZP dla tej działki, lub WZ na Twoją działkę), - sąsiad wybudował „samowolkę”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 01.09.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Jam mam jeszcze pytanie o scianę z okem - odległość 4m musi byc zachowana od ściany z oknem (elewacji) czy od płaszczyzny okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 01.09.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Jam mam jeszcze pytanie o scianę z okem - odległość 4m musi byc zachowana od ściany z oknem (elewacji) czy od płaszczyzny okna Od najbardziej "zewnętrznej" cześci ściany, czyli elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 01.09.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Jam mam jeszcze pytanie o scianę z okem - odległość 4m musi byc zachowana od ściany z oknem (elewacji) czy od płaszczyzny okna Od najbardziej "zewnętrznej" cześci ściany, czyli elewacji poszukałam i znalazłam: nie od zewnętrznej ściany, tylko od "najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu." (ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. Dz. U. Nr. 75 poz. 690) Dokładniejsze informacje tutaj: http://mieszkaj_lepiej.republika.pl/warunki_techn_bud_dzial_2.htm Także nie panikujcie.. i nie wprowadzajcie ludzi w błąd... mierzymy od okien/drzwi a nie od muru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.09.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 ....najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autolicznik 01.09.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Kupiłem działkę 2 lata temu. w planie zagospodarowania przestrzennego jest jako teren pod zabudowę. Czy istnieje możliwość że poprzedni właściciel mojej działki wyraził zgodę na zbliżenie się do granicy? Czy są na to jakieś przepisy odnośnie minimalnych odległości w jakiej można wybudować budynek za zgodą właściciela i czy będąc nowym właścicielem mogę coś w tym temacie zrobić. ( nie szukam zwady z sąsiadem , poprostu chcę wiedzieć) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.09.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 To znaczy że mam chodzić raz w tygodniu do nadzoru budowlanego i sprawdzać czy ktoś nie słożył takiego wniosu??? To przecież absurd . Do domu nie dostałem żadnego zawiadomienia. A powinieneś dostac - tyle, że nie z nadzoru A tak to pójdziej tylko raz do nadzoru i nasadzisz sąsiadowi kontrolę i będzi cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.09.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Kupiłem działkę 2 lata temu. w planie zagospodarowania przestrzennego jest jako teren pod zabudowę. Czy istnieje możliwość że poprzedni właściciel mojej działki wyraził zgodę na zbliżenie się do granicy? Czy są na to jakieś przepisy odnośnie minimalnych odległości w jakiej można wybudować budynek za zgodą właściciela i czy będąc nowym właścicielem mogę coś w tym temacie zrobić. ( nie szukam zwady z sąsiadem , poprostu chcę wiedzieć) Pozdrawiam Jeśli budynek powstał przed 2009 rokiem to zgoda czy niezgoda sąsiada nie miała nic do rzeczy. Inwestor wystąpił o mozliwość budowania bliżej i zapewne ją dostał. Na pocieszenie - mój sąsiad ma wejściowe schody jakies 50 cm od mojej granicy a okna jakieś 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.09.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Kupiłem działkę 2 lata temu. w planie zagospodarowania przestrzennego jest jako teren pod zabudowę. Czy istnieje możliwość że poprzedni właściciel mojej działki wyraził zgodę na zbliżenie się do granicy? Czy są na to jakieś przepisy odnośnie minimalnych odległości w jakiej można wybudować budynek za zgodą właściciela i czy będąc nowym właścicielem mogę coś w tym temacie zrobić. ( nie szukam zwady z sąsiadem , poprostu chcę wiedzieć) Pozdrawiam wcale nie chcesz wiedzieć WAŁKOWANE NAWET W TYM TEMACIE KJM! i się pytasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tridmax 03.09.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Mogło się zdarzyć, ze geodeta dobrze wytyczył szerokośc budynku, tylko ze granice działki być moze nie pokrywają sie z płotami dzielącymi działki. Szkoda, ze geodeta nie sprawdził tego. Gdy wytyczano mój dom- geodeta dla "ciekawości" sprawdzał czy zachowane są odległości od granic i było 10 cm mniej niz na mapce. W moim przypadku mielismy rezerwy 40 cm (wąska działka i dom projektowany prawie na styk). Na mój gust- siedzieć cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 19.09.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Geodeci nie tyczą obiektów w oparciu o płot a bynajmniej nie powinni. Budynki tyczy się nawiązując do osnowy geodyzyjnej i w miarę potrzeb zakłaadając osnowę pomocniczą. Tak więc jeśli ty mierzysz miarką do płota to wcale nie oznacza, że masz problem. odległość od płota może być i 0,4 m byle by od granicy działki była odpowiednia. Jeśli zaś geodeta mówi ci ,że masz problem to wtedy faktycznie masz problem. Rozwiązanie dla ciebie to zachamęcić z geodetą aby w papierach sięzgadzało i żyć w zgodzie z sąsiadem aby nie musiał jakiegoś haka na ciebie szukać bo wtedy przyjdzie i pomierzy sobie i sprawa się rypnie. W lepszej sytuacji byś była gdyby na sąsiedniej działce budynek również stał w nie przepisowej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.09.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Geodeci nie tyczą obiektów w oparciu o płot a bynajmniej nie powinni. Budynki tyczy się nawiązując do osnowy geodyzyjnej i w miarę potrzeb zakłaadając osnowę pomocniczą. Tak więc jeśli ty mierzysz miarką do płota to wcale nie oznacza, że masz problem. odległość od płota może być i 0,4 m byle by od granicy działki była odpowiednia. Jeśli zaś geodeta mówi ci ,że masz problem to wtedy faktycznie masz problem. Rozwiązanie dla ciebie to zachamęcić z geodetą aby w papierach sięzgadzało i żyć w zgodzie z sąsiadem aby nie musiał jakiegoś haka na ciebie szukać bo wtedy przyjdzie i pomierzy sobie i sprawa się rypnie. W lepszej sytuacji byś była gdyby na sąsiedniej działce budynek również stał w nie przepisowej odległości. jeśli geodeta czy jakis inny leśny dziadek odbierze budynek, to tym bardziej za 10 lat nikt nie przyjdzie rozbierać budynku, nawet jak sąsiad coś sobie tam pomierzy p.s. Słyszeliscie o takich przypadkach, że ludzie rozbierali gotowe domy ? ja rozumiem budowa na dziko, jeszcze obok jakiegos rezerwatu przyrody - a z tego co wiem i tak wszystko zalegalizowano.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts