Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

My jesteśmy na etapie szalowania stropu. W piątek lub w sobotę betonacja.

Mamy kilka dylematów, np. jaką dachówkę wybrać -Domino Creatona byłaby oczywiście najlepsza, ale jest trochę droga itd.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo się cieszę, że się odzywacie i nie mogę się doczekać na pierwsze realizacje. Czy oglądałyście jakiś gotowy " Dom z widokiem"? Pozdrawiam i trzymam kciuki, ja na razie załatwiam papiery :rolleyes:

siza, ewa, pauli i Wszyscy budujący , jak postępy w pracach i przygotowaniach ? Pochwalcie się trochę z czego budujecie, w jakich technologiach, jak szacujecie koszty, jak koszty te rozkładają się na poszczególnych etapach budowy. Jakie macie pomysły, czy napotykacie na trudności podczas budowy, jakiego typu? Jakie rozwiązania stosujecie odnośnie okien : żaluzje?, szyby wzmacniane?, ramy drewniane?, plastiki?, aluminium?

jak zamierzacie ogrzewać Wasze domy ? i wiele wiele innych spraw, które są interesujące dla osób tu zaglądających :). Np jak ustawiliście Wasze domy względem kierunków świata, a konkretnie w którym kierunku spoglądacie z salonowego super-okna i widok na co będziecie mieć ;), ile metrów działki pozostaje Wam za tym wielkim oknem?. Wszystko jest ciekawe. Wklejajcie fotki Waszych "Widokowych domów" i piszcie coś , niech temat się kręci...w końcu to dom z widokiem, niech też ma porządny wątek :)

Pozdrawiam i powodzenia

Edytowane przez ojojoj

Witam wszystkich.

Wszystko przeciagnelo sie w czasie z soboty na srodę ;) okazało sie ze w jednym narozniku jest nieciekawy grunt musielismy zastosowac wzmocnienia GEO-siatka, dodatkowo zageszczac grunt na głebokosci 60cm całośc wykopu była prawie 2m w dniu dzisiejszym szalują juz fundamenty wiec mam nadzieje, ze dalej pojdzie juz lepiej ;)

Nasza działka ma 44ary, jest dosc spora dlatego mamy gdzie poszalec garaz postawilismy wolnostojacy. Wieczorem przesle zdjecia dla zainteresowanych ;)

Siza wyslij zdjecia ;)

Witam!

My zrobiliśmy badania geotechniczne gruntu. Warunki mamy dobre, grunty średnioprzepuszczalne. Stąd mamy dylemat czy jest sens robić drenaż opaskowy wokół budynku, na pewno odprowadzimy wodę opadową z rynien do studni chłonnej.

Nasza ekipa budowlana i geodeta bardzo narzekali na skomplikowany fundament budynku i dużą ilość zbrojenia. Musieliśmy dokupić stali, bo z wyliczeń kosztorysowych było jej za mało. Nie starczyłoby na górny wieniec. Budujemy z Silki Xelli N24. Ogrzewanie pompą ciepła, podłogówka na całości. Zrezygnowaliśmy z kominka, stąd komin dymny wyrzuciliśmy z projektu. Kanały wentylacyjne robimy z gotowych bloczków wentylacyjnych Silki. Mamy dylemat jaką wentylację zastosować. Rozmawialiśmy z kilkoma firmami od rekuperacji. Nie podoba się nam jednak brak odpowiedzi co z czyszczeniem kanałów nawiewnych po latach eksploatacji.Ostatnio otrzymaliśmy jofertę na wentylację hybrydową. Nawiewniki ścienne higrosterowalne i wywiewne, główny wentylator wyciągowy podłączony do wszystkich kanałów, oprócz kuchennego od okapu, usytuowany na nieużytkowym poddaszu. Brak komina.

Dom nasz usytuowany jest z wejściem od strony zachodniej, z salonem od południa z widokiem na ogród. Okna w kolorze grafitowym z PCV, witryna aluminiowa, rolety zewnętrzne nastawne. Garaż, tak jak u Ewy wolnostojący.

Teraz wybieramy dachówkę. Z płaskiej rezygnujemy ze względu na: 1) koszty, 2) obawy o własciwe ułożenie dachów - kilku sprzedawców przestrzegało nas przed trudnościami we właściwym montażu takiej dachówki.

Jesteśmy na etapie zalewania stropu - w najbliższy poniedziałek. Mamy też już zrobione pionowe odwierty wraz z kolektorem pod pompę ciepła.

Zdj?cie0213.jpg

Zdj?cie0214.jpg

20100806073.jpg

DSC00622..jpg

Edytowane przez siza

hej

witam wszytskich

tez chce budowac ten dom:)

bardzo jestem zadowolony ze dom z widokiem cieszy sie zainteresowaniem

boje sie troszke ze salon i kuchnia sa nie za duze chetnie poogladam wasze zdjecia

siza u ciebie juz nabiera wszytsko kształtów:)

pozdrawiam wszystkich

Siza, super rośnie Wasz dom i już teraz widać, że w okolicy to będzie ten najładniejszy :). Bardzo nam się podoba. Powodzenia i czekamy na dalsze foty.

A na czym dokładnie polega ta komplikacja z fundamentem, co to powoduje narzekanie ekipy i geodety?

pozdrawiamy

Siza – bardzo się ciesze , ze Wasz dom rośnie tak szybko. Mam nadzieje , ze jak zaleja fundamenty to i nasz będzie rósł z dnia dzień. Okolicę też macie bardzo fajna. Nasza działka położona jest w bezpośrednim sasiedztwie lasu dębowego . Jeszcze nie mamy sąsiadów w najbliższej okolicy ;) bynajmniej nie w tym roku .

Nasz garaż już stoi. W przyszłym tygodniu będzie zalewany wieniec.

W miarę postępów prac będę dodawała zdjecia.

Pozdrawiam

Ewa, ależ macie fajny las koło fajnego domu :) ... nie ma sąsiadów - więcej grzybów dla Was ;). Wam również powodzenia, my na razie możemy tylko pozazdrościć i dopingować. Czekamy na ciąg dalszy "widokowych opowieści".

A jak kształtują się koszty fundamentów i stanu zero? I czy Wasza ekipa również narzekała na skomplikowanie fundamentów?

pozdrawiamy

Edytowane przez ojojoj

Siza- na 3 zdjęciu widać wieniec na ścianie fundamentowej ze zbrojeniem? Czy się nie mylę? Jeśli tak to czy nie wydaje się ,że stawiacie bunkier?

Wszak dom nie jest taki wielki. Słyszałam o przewymiarowaniu projektów wszystkich Domów z Wizją- jak to widzi wasz architekt? Czy kierownik?

No chyba ,że żle widzę?

Jednak na każdym pozostałym zdjęciu widać ,że jest wieniec- czy tak jest w projekcie czy to wasz kierownik kazał?

Kurcze z chęcią przeglądnęłam bym ten projekt budowlany.

Czy możesz podać jaki strop jest przewidziany i ile stali w całości idzie na dom,-powinno być w zestawieniu czy w projekcie są w stropie lub w więźbie jakieś stalowe Heby czy teowniki?

Stal jest jednak cholernie droga.

Edytowane przez acca5

czy mogę od posiadaczy Projektu otrzymać mailowo zestawienie m2 powierzchni ścian, ilości więźby- m3, ścian fundamentowych , nośnych i działowych

oraz powierzchni dachu?powierzchni podłóg-góra i dół.

Tak sobie policzę koszty stanu surowego materiałowego.

mój e-mail: [email protected]

Ewa- u ciebie widać skomplikowane kształty ław- te skosy lecące przez dom to wymóg gruntu czy takie plany domu.

A i Ewa nie zapomnij o uziomie fundamentów- to od piorunów jeśli ktoś nie wie.Nie jest od gromienie wymagane do odbioru domu ale zawsze go warto mieć.

Przepraszam ,że jestem taka natrętna z tym domem ale uwielbiam ten projekt i stąd moja bytność tu na waszych budowach.

Edytowane przez acca5

Jeśli chodzi o fundamenty, to zostały dodatkowo wzmocnione , ze wzgledu na teren szkód górniczych (dolny ślask- bliskie sasiedztwo kopalni) W Pobliżu kopalni, ze względów bezpieczeństwa, fundamenty są dodatkowo wzmacniane. Po przeprojektowaniu wyszło 1,5tony stali, na same fundamenty.

A jeśli chodzi o ekipę, wykonawców to nikt nie narzekał , na utrudnienia.

Jeśli chodzi o koszty to robocizna wraz z materiałami kształtuje się nastepujaco.

1- etap- fundamenty do wypełnienia i ubicia 20700,-

2- etap sciany przyziemia do wykonania płyty betonu stanu ‘0” 21800,-

3- etap sciany nośne wewnętrzne i zewnętrzne parteru+kominy 21000,-

4- etap strop 27000,-

5- etap ściany nośne poddasza+ kominy 13500,-

6- sciany działowe parteru +pietro + wykończenia scian szczytowych 2500,-

7- Schody żelbetowe 3500,-

Witam "Zapalonych Budowlańców" domu "z Widokiem"

Niedawno trafiłem na ten temat na forum muratora :)

Projekt już mamy. "adaptuje" się.

Oczywiście póki co jesteśmy nim zachwyceni :) chociaż nie wykluczamy kilku zmian.

Okno w kuchni to pionowe najprawdopodobniej będzie zamurowane.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie domu to drastyczna zmiana na PIEC NA PALIWO STAŁE. Co za tym idzie adaptacja pomieszczenia gospodarczego na Łazienkę z pralnią. Poprzednia łazienka to będzie kotłownia ze spiżarnią (1x2m - tak to widzę) by bezpośrednio z domu nie wchodzić do kotłowni.

Co do prac gdy odbiorę dokumenty od architekta w porozumieniu z budowlańcami ustalę resztę szczegółów.

Jestem bardzo ciekawy Waszych koncepcji i jak widzę każdy ten domek widzi po swojemu :)

Pozdrawiam i na pewno gdy tylko ruszę z budową podzielę się swoimi przemyśleniami i fotkami.

Tegussie, czy likwidacja okna w kuchni (rozumiem tego dużego na bocznej elewacji) nie spowoduje, że w kuchni zrobi się za ciemno i trzeba będzie wspomagać się światłem? A drugie pytanie, czy planowana przez Ciebie pomieszczenie na kotłownię jest wystarczająco duże i czy spełnia warunki norm, bo wiem że kotłownia musi mieć odpowiednie wymiary opisane normami ?

Czekamy i na Twoje postępy prac :)

Dzięki Ewa za info i dzielenie się informacjami, jakbyś mogła to oceń jeszcze czy te koszty pokrywają się z szacunkami pracowni, o ile zamawiałaś kosztorys.

Trzymamy kciuki, fajnie się ogląda Wasze zdjęcia :) czekamy na kolejne

Edytowane przez ojojoj

No właśnie :) Jeżeli chodzi o to okno uważam, że nieduża odległość od i tak sporego okna salonowego w 100% zrekompensuje brak okna w kuchni a jednocześnie udostępni kawałek ściany w i tak niedużym pomieszczeniu :). Jak pisze to narazie moje przemyślenia :)

A co do kotłowni muszę do odbioru mieć pomieszczenie 8m3 a tam tyle będzie :)

Zobaczymy jak to dalej się rozwinie :)

Pozdrawiam

Tegussie, z oknem w kuchni , faktycznie , wydaje się że nie powinno być źle :)

a co do kotłowni, nie odbierz , że się czepiam ;), tylko sobie wymieniamy informacje :), znalazłam, że między innymi dla małych i średnich kotłowni warunkiem jest by:

* minimalna odległość tyłu kotła od przegrody budynku: 0,7 m

* minimalna odległość boku kotła od przegrody budynku: 1,0 m

* minimalna odległość przodu kotła od ściany przeciwległej: 2,0 m

* minimalna wysokość pomieszczenia kotłowni: 2,2 m; w istniejących budynkach dopuszcza się wysokości 1,9 m przy odpowiednio zapewnionej wentylacji (nawiewno-wywiewnej)

( informacje ze strony http://www.konkret2.krakow.pl/index.php?action=aktual_oferta&id=77 ).

Czy takie warunki uda się spełnić w tym pomieszczeniu?

pozdrawiam

W projekcie jest wieniec na fundamencie. Zgadzam się z Tobą acca5, że projekt jest przesadzony jeśli chodzi o ilość zbrojenia i samą konstrukcję, dla przykładu jeden z podciagów ma wysokość 45cm i zbrojenie z 8-mioma prętami o średnicy 12cm + podwójne strzemiona.

Mogliśmy spokojnie zrezygnować z dolnego wieńca, kierownik budowy nie widział problemu jednak pozostaliśmy przy tym gdyż stwierdzilismy, że w skali całego domu ten dodatkowy wieniec niewiele kosztuje, a wartością dodaną będzie prawdopodobnie brak pęknięć na ścianach podczas osiadania domu w pierwszym okresie po budowie. Tak naprawde to ten dom ma trzy wieńce, jeden na ścianach fundamentowych, drugi przy stropie, a trzeci tradaycjnie przy poddaszu.

Jeśli chodzi o stal to w projekcie jest 2,5 tony (zestawienie), już wiemy, że będzie mało, dokupiliśmy ostatnio jakieś 400 kg, po przeliczeniu wygląda na to, że wystarczy.

Warto dokupic wraz z projektem dokładny kosztorys, gdyż jest tam pełna obmiarówka, nam to na razie bardzo pomogło gdyż bazowaliśmy na niej przy zamawianiu np. betonu i było dokładnie jak w obmiarze, pozwala to zaoszczędzić pieniądze, oczywiście zawsze wykonawca liczy ile czego trzeba zamówić jednak jest to baza do weryfikacji wyliczeń wykonwacych i naszych.

Jeśli chodzi o trudność w budowie o której pisałam, to nie chodzi o to, że coś się nie zgadza, chodziło mi bardziej o to, że same fundamenty maja bardzo dużo osi, to wymaga dobrego gedety i kosztuje więcej, nie każdy chce wymierzać taką ilość osi, dodatkowo łatwiej o pomyłkę jeśli weżmiesz kiepskiego geodetę lub murarza. Także zbrojenie jest skomplikowane i skręcenie zajmuje więcej czasy niż przy typowym zbrojeniu. Jeszcze taka ciekawostka, nad oknem w salonie jest nadproże połączoen z wieńcem o wysokości 90cm, to kolejny ewenement konstrukcyjny.

Także wybór okna w salonie jest bardzo skomplikowany, chcąc zachować oryginalne wymiary trzeba raczej iść w profil aluminiowy, a to kosztuje. Projektant przewidział roletę nastawną kompaktową, to też ogranicza ze względu na niestandardową wysokość okna (roleta kosztuje krocie), dochodzi także problem z optymalnym osadzeniem okna, jak wiadomo standardowo roleta nastawna nie jest mocowana do nadproża, więc trzeba zaprojektować optymalny montaż. Wszystkie wymieniona punktu ograniczają znacznie dostawcę okna i podnoszą koszty. No ale efekt powinien wynagrodzić te trudy.

Zwróćcie uwagę także na dachówke, w projekcie jest dachówka płaska, zapewniam was, że jest to produkt niszowy i kosztuje sporo, dodatkowo położenie takiej dachówki wymaga perfekcyjnego położenia więźby dachowej, drewna o właściwej wilgotności (czytaj, nie występuje takie w większości tartaków) oraz dobrej ekipy dekarskiej - inaczej będą fale i szczeliny na dachu. My zrezygnowaliśmy z płaskiej dachówki - po prostu będzie taniej i bezpieczniej.

To chyba tyle, mam nadzieje, że wyczerpałam tematy. Jeśli macie jeszcze pytania to walcie śmiało.

Podaję także e-maila: [email protected]