Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

U nas wygląda to tak:

budynek ocieplony zaciągnięty klejem

podbitka zrobiona

w pon montują nam drzwi wejściowe - wreszcie :)

kartony położone - teraz zacieranie

płytki w garażu ułożone

płytki pod saunę w piwnicy ułożone

kibelek i umywalka w kotłowni zaraz będą zamontowane

płytki w kotłowni ułożone

kotłownia gotowa czeka na podłączenie gazu- może jeszcze w tym tygodniu, w przyszłym uruchamiamy ogrzewanie

układają się płytki w obu łazienkach

układają się schody

po tym podłogi i drzwi wewnętrzne

montaż kominka oraz pieca kominkowego w podpiwniczeniu

malowanie

kuchnia

w przyszłym tygodniu podłączenie szamba i nawiezienie ziemi

Podobno jest szansa na wigilię, w co bardzo wątpię

Postaram się wrzucić zdjęcia pod koniec przyszłego tygodnia

• Odpowiedzi 852
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam Przymierzam się do zakupu projektu z widokiem 2 , kwestia kilku dni tylko niestety muszę go skrócić z długości o 1m, działka nie pozwala mi na oryginalną dł.

Projektant podpowiada żeby wszystkie pomieszczenia skrócić o 30cm czy tak wyjdzie ?

Pozatym potrzebuję porady jaki materiał polecacie na ściany zewnętrzne (tanio ,szybko i ciepło )

Nie mogę się zdecydować !!!

Edytowane przez ja75

Witam,

a u nas tak się okno prezentuje

[ATTACH=CONFIG]233680[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233681[/ATTACH]

Widze, że Wy też zdecydowaliście się na powiększenie salonu kosztem zadaszenia tarasu. Ogólnie bardzo łądnie. W szczególności blacha na rąbek. Jak dla mnie bardzo pasuje do tego projektu. Szkoda, że cena zaporowa i taniej wyszła mnie dachówka ;)

Pozatym potrzebuję porady jaki materiał polecacie na ściany zewnętrzne (tanio ,szybko i ciepło )

Miałem podobny dylemat i raczej ponownie wybrałbym ceramike (osobiście wybrałem Leier'a ze względu na cene). Koszt na cały dom to poniżej 8000zł. Przynajmniej każdy murarz wie jak sie tym muruje. Jak widze szkolenia ekip na placu budowy (do murowania na cienką spoine itp.) to ogarnia mnie śmiech. To nie może wyjść idealnie ;)

Edytowane przez genezyp

Widze, że Wy też zdecydowaliście się na powiększenie salonu kosztem zadaszenia tarasu. Ogólnie bardzo łądnie. W szczególności blacha na rąbek. Jak dla mnie bardzo pasuje do tego projektu. Szkoda, że cena zaporowa i taniej wyszła mnie dachówka ;)

Rąbek purmat Pruszyńskiego wyszedł nawet taniej od dachówki Bras, duży rabat dostałem ;)

Salon wyszedł zdecydowanie większy od pierwotnego, jest miejsce na duży stół - miejsce przy którym kręci się całe życie w domu ;), przez co nie zamyka ciągu komunikacyjnego między kuchnią, salonem a gościnnym, generalnie wyszło 32,7 m2 czyli o 6,3 m2 więcej, kuchnia zwężona o 15 cm i wydłużona o 1 m.

Pod całym budynkiem jest podpiwniczenie użytkowe 2,50 wys,(kotłownia z wc, sauna, kino, garaż na zabawki oraz magazyn).

Dziś już wiem, że trzeba zamontować na witrynie rolety materiałowe, zmniejszy się pogłos oraz "wyłączy telewizor" dla sąsiadów, troszkę prywatności nigdy nie zaszkodzi.

Jeśli będziecie mieli kominek prawdopodobnie będziecie zmuszeni do zainstalowania czujnika czadu, ja nie wiedziałem jaki to "pasztet"- mam gazexa- klocek ma 5,5cm grubości, szukajcie jak najcieńszego i najlepiej wpasować go w ścianę ile się da.

W salonie, sieni, kuchni i gospodarczym ułożyliśmy gres cisa xilema larise, góra panele kronopola sound system dąb bielony

Schody zrobiliśmy z gresu z kampinosem kolor taki piaskowy, moim skromnym zdaniem, zdecydowanie lepsze rozwiązanie od drewnianych, optycznie "lekkie", łatwe w utrzymaniu, praktycznie niezniszczalne no i oczywiście tańsze, jak ekipa wróci ze świąt i je dokończy wrzucę foty.

• 3 weeks później...

Miałem podobny dylemat i raczej ponownie wybrałbym ceramike (osobiście wybrałem Leier'a ze względu na cene). Koszt na cały dom to poniżej 8000zł. Przynajmniej każdy murarz wie jak sie tym muruje. Jak widze szkolenia ekip na placu budowy (do murowania na cienką spoine itp.) to ogarnia mnie śmiech. To nie może wyjść idealnie ;)

W projekcie jest bloczek silikatowy np. Silka nie będzie lepsza? cenowo podobnie

Edytowane przez ja75

Witam Przymierzam się do zakupu projektu z widokiem 2 , kwestia kilku dni tylko niestety muszę go skrócić z długości o 1m, działka nie pozwala mi na oryginalną dł.

Projektant podpowiada żeby wszystkie pomieszczenia skrócić o 30cm czy tak wyjdzie ?

A ja dla odmiany wydłużyłem "Dom z Widokiem 2" o 1.2metra :). Ruszam na wiosnę.

Jakbyś potrzebował rysunków w CAD to mogę pomóc we wstępnej przymiarce. Dom jest dość prosty do przycinania po długości. Myślałem o tym powiększeniu salonu ale szkoda tej bryły, a kiedyś będzie można tam zrobić fajny taras zimowy.

Budować będę z silikatu tak jak jest w projekcie. Z zaplanowanym również w projekcie styropianie 20cm masz ścianę ze współczynnikiem 0,18, najzdrowszą, najcichszą i o największej akumulacji na rynku. Cena w porównaniu z innymi materiałami jest nieznacznie wyższa ale wierz mi, że różnice są bez znaczenia. Mówienie, że lepiej budować tradycyjnie, bo murarze nie ogarniają cienkiej spoiny jest dla mnie dziwne. :no:

Trzeba wziąć dobrą ekipę i dom będziesz mieć niesamowicie ciepły bo Silka dobrze zbudowana nie ma żadnych szczelin w odróżnieniu od zachlapanego zaprawą Leier'a. :) Domy z silikatów są coraz częściej budowane i jakoś stoją.

Edytowane przez h16v

Jakbyś potrzebował rysunków w CAD to mogę pomóc we wstępnej przymiarce.

Dzięki za propozycję ,ale jeszcze czekam na decyzję projektanta może uda się wpicać orginał

Budować będę z silikatu tak jak jest w projekcie. Z zaplanowanym również w projekcie styropianie 20cm masz ścianę ze współczynnikiem 0,18, najzdrowszą, najcichszą i o największej akumulacji na rynku.

Pewnie tez zdecyduję się na ścianę z Silki ponieważ argument o współczyniku 0,18 jest nie do odparcia .Cały czas myślałem o ścianie jednowarstwowej ale wiem że taki współ. będzie trudno uzyskać . Jak już to będzie to kosztowało krocie .

Mówienie, że lepiej budować tradycyjnie, bo murarze nie ogarniają cienkiej spoiny jest dla mnie dziwne. :no:

Trzeba wziąć dobrą ekipę i dom będziesz mieć niesamowicie ciepły bo Silka dobrze zbudowana nie ma żadnych szczelin w odróżnieniu od zachlapanego zaprawą Leier'a. :) Domy z silikatów są coraz częściej budowane i jakoś stoją.

Z tego co widziałem to silką też buduje się na pióro i wpust... I nikt nie mówi, że dom z silki stać nie będzie, bo wręcz przeciwnie. Będzie jak bunkier.

Z tego co widziałem to silką też buduje się na pióro i wpust... I nikt nie mówi, że dom z silki stać nie będzie, bo wręcz przeciwnie. Będzie jak bunkier.

Rzeczywiście będzie to bardzo mocna ściana - przy okazji będę się musiał zaopatrzyć w bruzdownicę :yes:. Silka jest na pióro i wpust tak jak mówisz, do tego specjalny klej od razu do rozrabiania z wodą, narzędzie do nanoszenia cienkiej warstwy kleju. No i jak się chce mieć już totalny wypas to można przypilnować aby goście murowali równo bloczki ze znacznikami, które są na nie naniesione - to pozwala utworzyć wewnątrz bloczka kanały na kable. Zdaję sobie sprawę, że to już jednak zadanie dla naprawdę dobrych ekip.

http://www.ytong-silka.pl/pl/content/budowanie_z_silki_1389.php

http://www.ytong-silka.pl/pl/content/sciany_zewnetrzne_i_wewnetrzne_1190.php

Co do ścian jednowarstwowych to znam jeden dom zrobiony tylko z Ytonga bez styropianu ale prawdę mówiąc w domu jest około 18-19 stopni i ciężko jest dogrzać mocniej w duże mrozy. Do tego wiem, że oczywiście nie mam podstaw, ale lanie betonowego stropu i ustawianie tej cholernie ciężkiej więźby z dachówką w tym domu na bloczkach (H+H czy Ytong), które tnie się piłą do drewna mnie przeraża. Ale to zdanie czysto subiektywne :D

Przy okazji pracownia "Domy z Wizją" nie daje projektu w wersji elektronicznej. Nie dostaniesz nawet plików PDF.

Edytowane przez h16v

Efekty walki z projektem wentylacji mechanicznej dla tego domu. Niestety projektant nie wie, że kształtki nie łączą się ze sobą bezpośrednio tylko przez mufy, przez co wszystko się rozjeżdża na boki. Niestety przebicia przez strop zostały wykonane wcześniej wg projektu. Podobnych kwiatków jest więcej.CAM00263.jpg

SNC00410.jpgSNC00413.jpgSNC00417.jpgSNC00418.jpg

Witam !

Oto kilka aktualnych zdjęć naszego domu z Widokiem :) Mieszkamy od 1,5 roku :) i póki co jest super.

PS: Ktoś z forumowiczów "widokowców" projektował ogrody ? Jesteśmy na etapie szukania projektanta by tą kwestię jakoś ugryźć :) Jeśli ktośjest chętny do współpracy zapraszam.

Pozdrawiam TEGUSS

Oto kilka aktualnych zdjęć naszego domu z Widokiem :) Mieszkamy od 1,5 roku :) i póki co jest super.

PS: Ktoś z forumowiczów "widokowców" projektował ogrody ? Jesteśmy na etapie szukania projektanta by tą kwestię jakoś ugryźć :) Jeśli ktośjest chętny do współpracy zapraszam.

No pięknie widzę, że zdążyłeś już nowy dom postawić obok :)

Moja znajoma projektuje ogrody więc jakby coś to mogę podać kontakt.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
h16v :) Jak u Ciebie sytuacja :)

Cześć,

12 marca ruszyłem z budową. Zabrakło dnia i miałbym ławę fundamentową niestety pogoda skopała się tak totalnie, że na razie pozostaje czekanie :sleep: Generalnie do końca czerwca dom z widokiem 2 w stanie surowym i więźbą powinien stanąć.

Zastanawiam się czy nie zacząć w muratorze dziennika budowy ale to kolejny czas który trzeba wyrwać z życia :)

Ciągle wracamy myślami to tej wizyty u Was i rozkładamy na tej podstawie wiele rzeczy u siebie. Nagrania video odtwarzaliśmy wielokrotnie :)

najlepszego dla Ciebie i rodziny :bye: