Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jutro 1 wrzesnia, to juz 70 lat...

maysee

Recommended Posts

Witam. No wlasnie taka chwila refleksji mnie naszla sluchajac tych wszystkich doniesien prasowych. To juz 70 lat od napasci Niemiec i bolszewikow. Jak tak jezdze po Europie/swiecie i rozmawiam z roznymi ludzmi to niektorzy sie dziwia, ze ciagle rozpamietujemy tamte wydarzenia tak intensywnie. Pewnie wiekszosc nie rozumie tamtych wydarzen i ich nastepstw dla nas jako narodu a moze to w nas jest za duzo niekonczacych sie pretensji do reszty swiata? Przekonalem sie tez, ze dla zachodu pozniejsza walka AK z wiernymi PKWNowskiemu manifestowi jest czarna magia. A odzew Putina potepiajacy pakt Ribbentrop - Molotov, co mu sie nagle odmienilo...Jak myslicie? Jakie sa Wasze przemyslenia? Jedno trzeba oddac chlopakom z '39 - chwala bohaterom! Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadzam się-chwała bohaterom!Ale dlaczego nie tym z pierwszej wojny światowej?Mam wrażenie,że jest w naszym narodzie coś masochistycznego-te ciągłe rozdrapywanie ran :o Przecież po tylu latach to już robi się takie...nieeleganckie :roll: Gdy w życiu prywatnym spotyka mnie coś traumatycznego-wolę o tym zapomnieć,a tu?....

Podpadłam,wiem,ale musiałam :oops:

Witam. No wlasnie taka chwila refleksji mnie naszla sluchajac tych wszystkich doniesien prasowych. To juz 70 lat od napasci Niemiec i bolszewikow. .

I 71 "napaści" RP na Czechosłowację - Zaolzie. :lol:

Teraz to ja podpadłem :oops:

Jakie sa Wasze przemyslenia? Jedno trzeba oddac chlopakom z '39 - chwala bohaterom! Pozdrawiam.

Teraz to pewnie narażę się całkowicie.

Ale moje przemyślenia dotyczą wszystkich, którzy walczyli i zginęli – bez względu na narodowość. Jednym kazano uderzyć w imię „wolności” narodu – drudzy bronili, się w zasadzie pod takim samym hasłem. W obu przypadkach dotyczy to żołnierzy. W obu przypadkach armie spełniały swoje powinności, tak jak zdecydowali politycy.

Brutalna prawda jest taka, że w okopach naprzeciw siebie, nie było wrogów, byli ludzie, którym kazano. Wrogowie pozostali za biurkami.

.

Media to jedno- historia to drugie........

Najlepszym przykladem ofiary " historii medialnej " byl tu jakis gosc na forum,

ktory przy tego typu dyskusji napisal, ze w ' 39 polscy ulani rzucali sie z szablami

na czolgi . buuuuuuuu lol :D

Mozna sie zabic wlasna piescia ze smiechu :D :D :D

Zajelo nam tydzien przekonanie go, ze konie byly skutecznym srodkiem

przemieszczania sie i transportu - szczegolnie w lasach .

I ze ulani byli swietnie i roztropnie wyszkolonymi zolnierzami i takich rzeczy nie

robili .......to byla przenosnia Wajdy, ktora podchwycono zeby zdegradowac

wysilek militarny w 39 .

Moim zdaniem oslabiona Rosja probuje odbudowac strefy wplywow a ze militarnie nie jest w stanie - - co jej szkodzi cos tam odpyszczyc z historii ......

.

Media to jedno- historia to drugie........

Najlepszym przykladem ofiary " historii medialnej " byl tu jakis gosc na forum,

ktory przy tego typu dyskusji napisal, ze w ' 39 polscy ulani rzucali sie z szablami

na czolgi . buuuuuuuu lol :D

Mozna sie zabic wlasna piescia ze smiechu :D :D :D

Zajelo nam tydzien przekonanie go, ze konie byly skutecznym srodkiem

przemieszczania sie i transportu - szczegolnie w lasach .

I ze ulani byli swietnie i roztropnie wyszkolonymi zolnierzami i takich rzeczy nie

robili .......to byla przenosnia Wajdy, ktora podchwycono zeby zdegradowac

wysilek militarny w 39 .

Moim zdaniem oslabiona Rosja probuje odbudowac strefy wplywow a ze militarnie nie jest w stanie - - co jej szkodzi cos tam odpyszczyc z historii ......

Przepraszam ale zrozumiałam sens tylko ostatniego zdania :roll: Do czego należy uczepić początek wypowiedzi? :oops: