lump praski 03.09.2009 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Nie rozumiem w ogole o co chodzi ........ skad nagle pojawili sie swiadkowie jehowy....i ich interpretacja Biblii ( ktora mnie zawsze smiertelnie nudzila - przy trzeciej wzmiance o zblizajacym sie koncu swiata nie moglam powstrzymac ziewania ). Kluczem do sukcesu byloby nieco ja s n ie j s z e przedsatawienie swojego punktu widzenia na dany temat ....... Mnie interesuje roznica miezy okresleniem " kampania wrzesniowa " - na co przedmowca slusznie zwrocil uwage, ze jest niepoprawna - a sformulowaniem " wojna obronna 39 roku " - co jest okresleniem oddajacym istote sprawy i historycznie poprawnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.09.2009 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 [quote name="lump praski wojna obronna 39 roku " - co jest okresleniem oddajacym istote sprawy i historycznie poprawnym .[/quote] Mało logiczne,zważywszy że oznacza to-wojna obronna wojny 39 roku. Ktoś zaproponował nazwę "kampania obronna 39"-co wydaje mi się znacznie logiczniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 03.09.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 A ja wczoraj ogladałem reportaż, w którym zadawano amerykańskim studentom - i to studiującym historię, żeby nie było - pytania o niby proste i dla nas zwykłe. Tzn data rozpoczęcia II wojny, gdzie się zaczęła, Powstanie Warszawski, Katyń...... Katastrofa. Wojna zaczęła się od inwazji Chin na JAponię i takie tam różności. Z drugiej strony zacząłem się zastanawiać ilu z nas wie kiedy zaczęła sie wojna secesyjna, ile trwała ...... Czy choćby dokładną datę ataku na Pearl Harbor.....hm Rok pamiętam tylko, ale pewności co do dnia dokładnego też nie mam. Może więc jednak nie powinienem sie dziwić za bardzo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.09.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Z drugiej strony zacząłem się zastanawiać ilu z nas wie kiedy zaczęła sie wojna secesyjna, ile trwała ...... Czy choćby dokładną datę ataku na Pearl Harbor.....hm Myślę, że polscy studenci historii raczej by wiedzieli mimo iż nasz kraj nie był w tę lokalną rozróbę zaangażowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 03.09.2009 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Gdybysmy chociaz jako Panstwo mieli kinematografie na swiatowym poziomie finansowym to by sie zrobilo kilka filmow i poslalo do Hollywood i niech sie ucza historii. Zamiast tego za nas inni opowiadaja historie niejednokrotnie przeklamujac ja. Na ten przyklad: film "Opor" z Danielem Craigiem o bohaterskich braciach Bielskich walczacych z Niemcami w bialoruskich lasach. W rzeczywistosci to jeden kryminal ci braciszkowie i dopuscili sie obrzydliwych rzeczy. Z innej beczki. Gdzies ostatnio znalazlem taka oto opinie (z ktora sie zgadzam): Bolszewicy zwachali sie z Hitlerem i z przyjemnoscia wdarli sie na tereny Najjasniejszej 17 wrzesnia, m.in. za to, ze dostali tegiego lupnia w 1920roku i rozlanie sie czerwonej gangreny po Europie zostalo powstrzymane. Nigdy nam tego nie wybaczyli a Lenin zwykl mawiac "Trzeba koniecznie zmiazdzyc panstwo polskich panow". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.09.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 [quote name="lump praski wojna obronna 39 roku " - co jest okresleniem oddajacym istote sprawy i historycznie poprawnym .[/quote] Mało logiczne,zważywszy że oznacza to-wojna obronna wojny 39 roku. Ktoś zaproponował nazwę "kampania obronna 39"-co wydaje mi się znacznie logiczniejsze Dobra kobieto............ Oznacza to co oznacza - wojna obronna w 1939 roku ! " Kampania obronna 39 roku " ? - Czy zmagasz sie ze swinska grypa ? ? ? ? ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 03.09.2009 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 A mnie uczono w liceum, ze slowo "kampania" wprowadzili do obiegu ludzie owczesnej Polsce nieprzychylni. Tak zeby zminimalizowac role Polakow jako tych, ktorzy pierwsi otrzymali cios piescia z pod znaku swastyki. Jaka tam wojna, ot kilka potyczek, po prostu kampania trwajaca niecaly miesiac, nic wielkiego. Wojna obronna - glosuje za takim nazewnictwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.09.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Rozpatrując tylko awers tej monety, to mogą nasunąć się różne wątpliwości.Ale rozpatrując monetę jako całość, to określenie kampania w tym przypadku, jest, moim zdaniem, poprawna. Wydaje się też, że z definicji, we wrześniu 1939 był konflikt zbrojny, miedzy III Rzeszą a II RP, który przerodził się w wojnę - nazwaną II Wojną Światową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.09.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Wydaje się też, że z definicji, we wrześniu 1939 był konflikt zbrojny, miedzy III Rzeszą a II RP, który przerodził się w wojnę - nazwaną II Wojną Światową. Przerodził się? Mam wrażenie, że z założenia był jej początkiem. Ale ja kmiot jestem wystaw w kioskach nie oglądam, to może niedouczona jestem. To niech mnie kto naprostuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.09.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 [quote name="lump praski wojna obronna 39 roku " - co jest okresleniem oddajacym istote sprawy i historycznie poprawnym .[/quote] Mało logiczne,zważywszy że oznacza to-wojna obronna wojny 39 roku. Ktoś zaproponował nazwę "kampania obronna 39"-co wydaje mi się znacznie logiczniejsze Dobra kobieto............ Oznacza to co oznacza - wojna obronna w 1939 roku ! " Kampania obronna 39 roku " ? - Czy zmagasz sie ze swinska grypa ? ? ? ? ? . czyli jednak wojna w wojnie?gratulacje! Nie,zmagam się z ludzką ś...ą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.09.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Barbossa-mądry człeku-wynalazłam cóś takiego http://www.1939.pl/wprowadzenie/nazwa/index.html Dobrze kombinuje chłop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.09.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 no noTy mnie tu od mądrych nie wyzywaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.09.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.09.2009 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.09.2009 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 - Dnia 1 wrzesnia 1939 roku w dniu w ktorym dzieci tradycyjnie zaczynaja rok szkolny, Rzesza Niemiecka napadla na Polske a tym samym zaczela sie 2 wojna swiatowa. Polska, dzieki swietnie wyszkolonym zolnierzom , w tym slynnych ulanow miala szanse na dluga i efektywna obrone , mimo nalotow i przewagi technicznej najezdzicy . " Wojna o b r o n n a " takze dlatego,ze na mocy paktu Ribbentropp - Molotow - Rosja sowiecka napadla na Polske w dniu 17 wrzesnia 1939 roku , przekreslajac mozliwosc obrony . Na skutek barbarzynskiego postepowania Niemcow zginelo 3 mln Polakow i 3 mln polskich Zydow. Zadne dorazne proby rozmydlenia poprzez narzucenie dwuznacznych nazw oraz zaklinania - nie zmienia ---- f a k t o w . Czesc pamieci obroncow wojny obronnej 1939 roku - na obu frontach. Rozstrzelanym przez Niemcow w Palmirach po zajeciu Warszawy - Januszowi Kusocinskiemu - zlotemu medaliscie , zarzadcy komisarycznemu mojego rodzinnego miasta - Stefanowi Starzynskiemu , marszalkowi Sejmu - Maciejowi Ratajowi - czesc ich pamieci ! Cywilnym obroncom Warszawy we wrzesniu 1939 roku - czesc ich pamieci ! Non omnis moriar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.09.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.09.2009 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 04.09.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Barbossa-mądry człeku-wynalazłam cóś takiego http://www.1939.pl/wprowadzenie/nazwa/index.html Dobrze kombinuje chłop? No to tez koles wymyslil, kampania obronna 1939. Niezle musial nad tym glowkowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 05.09.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 cześć Ain't talk sh.t . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts