joaniko 31.08.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 moze to jakis atawizm, albo nie wiem co, ale uwielbiam wkladac paluchy w ziemię, pozdrowka dla izy mamy gabora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 31.08.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 My też nie mamy agrowłókniny:) Zapisuję się do klubu!Pielenie również traktuję jako formę medytacji i staram się za bardzo nie przejmować chwastami. Ogród ma być w końcu częścią natury, a nie jakimś sztucznym tworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 31.08.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witajcie, u mnie do ogrodu jeszcze daleka droga, ale mnie osobiście nie podoba się ingerencja w naturę. Nie będę miała agrowłókniny ani jakiejkolwiek kostki, może tylko na podjeździe do garażu i ścieżka do domu, ale tylko dlatego aby ochronić trawę. Mój ogród to takie - POLETKO PANA BOGA !!!! Pozdrawiam. Też tak myślałam na tym etapie, ale to nie takie proste. Szczególnie jak gliniasta działka - do garażu nie wjedziesz, a żadna trawa tam nie urośnie. Nie mówiąc co wnosisz do domu na butach. I też wcale nie wygląda to "naturalnie" i "dziko" tylko syf pobudowlany po prostu. My mamy wąski pas kostki od furtki do drzwi i podjazd dwa pasy na koła z kratownicy betonowej - z nadzieją, że kiedyś zarośnie trawą, na razie samochód wszystko zajeżdża. Takie rozwiązanie wynikało też z koniecznych oszczędności, bo podjazd jest długi, a pieniążki sie skończyły. Trochę problem, bo po wyjściu z samochodu (garaż na razie zawalony gratami, samochód stoi na podjeździe) - wchodzi się na miękkie podłoże i jeszcze lichą trawkę, ale jest coraz lepiej - byle nie na obcasach. Ja to nawet chciałam łąkę zamiast trawnika, ale tego nie wolno kosić i deptać też za bardzo na początku nie wolno- i jak tu przejść ?. Nawet wysiałam na próbę kawałek w zeszłym roku, ale jakoś wyglądało to nie za bardzo - raczej jak ugór z chwastami. Kostkować i przykrywać wszystkiego też nie zamierzam, szczególnie, że gotówki nie ma, ale trochę mnie wkurza, że wpadam w błoto. Pierwszy klombik zarosły mi chwasty błyskawicznie, więc stąd ta włóknina. Wersja romantyczna trochę ustępuje teraz praktycznej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 01.09.2009 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 el-ka nie przejmuj się!To klub ludzi rozumnych Myślę,że poprzednicy zgodzą się ze mną,że czasami jak się nie ma co się lubi...Liczą się "bebechy"człowieka-jego wnętrze,więc jeśli w środku jesteś osóbką lubiacą wkladać paluchy w glebę-jest prawie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 01.09.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Przez dziesięć lat miałam działkę, co prawda tylko rekreacyjną, ale kawałek ziemi było. Nie miałam ani agrowłókniny ani kostki i nic strasznego się nie działo. Ani chwaściska się nie rozprzestrzeniały ani więcej roboty przez to nie miałam a zielono było wszędzie tylko w miejscach gdzie najczęściej się chodziło np, na patio, położyliśmy kamienie piaskowca. Tutaj chcę zrobić tak samo - raz że kasy nie mamy a drugie, ryzyk fizyk. może nam się uda bez udziwnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 01.09.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 fajowo meg60!Życzę szczęścia w walce z tymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.09.2009 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Ło matko,alem się zmachała!2 godziny pielenia własnymi ręcami Ale było warto i lubię to a Wy? Tylko dwie godziny? Nie zaimponujesz mi A agrowłókninę pewnie gdzieś położę jak uznam, że może mi trochę ulżyć w pracach. Na razie nie mam nigdzie, bo tam gdzie mam rabatki mam dużo roślin jednorocznych. Na agrowłókninie pewnie by nie urosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.09.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 No właśnie, ja po 8 godzinach pielenia i wypieleniu zaledwie 1/3 zagospodarowanego w połowie ogródka pokochałam agrowłókninę. Na razie tylko z przodu i z boku domu, ale zapowiada się i na tyłach - tylko muszę to cholerstwo wypielić najpierw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 02.09.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Agrowłóknina wcale nie zapobiega porostowi chwastów. Wyrastają nad warstwą agrowłókniny, co sprawia że jak zapuszczą korzenie przez materiał, to robisz dziurę w materiale, który może być widoczny przez warstwę kory (jeśli jest cienka) i wygląda to niezby estetycznie. CHwasty i tak rosną, wg mnie po paru latach doświadczenia rosną tak samo. Te najbardziej uporczywe chwasty wyrastają i wtedy kiedy jest materiał, i wtedy kiedy go nie ma. Jeśli materiału nie ma, kora się rozkłada w ziemi, i sprawia że jest po jakimś czasie żyźniejsza - oczywiście trzeba ją przez to uzupełniać, ale widać że rośliny na tym zyskują (np, wrzosy) Ja agrowłókniny nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts