Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się podłączyć do ogolnodostępnego internetu z laptopem?

Gagata

Recommended Posts

Najlepiej najpierw sprawdzić, czy masz włączone WiFi w komputerze. W wielu laptopach włącza/wyłącza się je przełącznikiem. O pracy WiFi najczęściej informuje (świeci się) jakaś kontrolka/dioda.

W drugiej kolejności należy sprawdzić, czy oprogramowanie laptopa przewiduje jakiś program do wyszukiwania/konfigurowania sieci bezprzewodowych czy też trzeba będzie korzystać z systemowego rozwiązania Windows.

Tobi - mam coś w rodzaju instrukcji (to jest msi u100 plus), taka raczej prosta rysunkowa, ale są tam opisane wszystkie przyciski i gniazda i nic nie ma o takim przełączniku...

Skąd mam wiedzieć czo oprogramowanie przewiduje jakiś program....? Boże dlaczego to nie jest dla mnie oczywiste jak dla innych (młodszych...) ???

Tobi są dołączone jakieś CD, ale nie mam normalnej instrukcji tekstowej gdzie mogłabym przeczytać (jestem nieprawdopodobnie staroświecka :roll: ) co zawierają i co z nimi mam zrobić... A poza tym - przecież netbook nie ma napędu CD... :o

Pomocy.

Zdobyłam się na odwagę i włożyłam do mojego stacjonarnego komputera CD od netbooka. Cóż znalazłam?? Instrukcję obsługi. Także po polsku :o . No i wynalazłam w niej jak włączyć funkcję bezprzewodowej sieci LAN (to chyba to?? :roll: ? > Robi się to kombinacją dwóch klawiszy. OK - to teraz muszę udać się w zakres działania takiej sieci i spróbować. Może to wszystko....?? Tylko jeszcze co z tym ewentualnym specjalnym oprogramowaniem ..... :-?

• 3 weeks później...

No - jest OK!

W knajpkach itp, tam gdzie jest sieć " w powietrzu" po prostu włączam laptopa i sama się zgłasza - można siedzieć w jak długo się chce, w niektórych miejscach są pewne ograniczenia - np podają hasło do wklepania i dostęp na pół godziny.. Ale głównie jest bez ograniczeń.

A na laptopie mam taki włącznik (ta kombinacja dwóch klawiszy) do korzystania z połączeń bezprzewodowych no i on musi być włączony.

Bardzo to wygodne i bardzo mi było potrzebne!