marc1 15.04.2002 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Ostatnio pojawia się coraz więcej kotłów na paliwa stałe z regulacją procesu spalania i temperatur wody grzewczej, a nawet sterownikami temperatury pomieszczeń. Interesują mnie oferowane przez producentów tego typu wyroby, w tym kominki wodne, (namiary, adersy net) i opinie z ich eksploatacji przez użytkowników, szczególnie domów jednorodzinnych i szczególnie instalacji z zaworami termostatycznymi. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 16.04.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 jak zajrzysz do mojego dziennika budowy to zobaczysz że używam takiego pieca . na razie jest on przewymiarowany woda ma temperaturę 45 stopni wadą jest to że nie wszędzie możesz mieć grzejniki z zaworami termostatycznymi. Musi być przynajmniej jeden który będzie zawsze umożliwiał oddawanie ciepła jak się piec załączy. Przykład:Ustawiłem za dużą pętlę histerezy (2 stopnie), było ciepło i nie zużyto zadużo ciepłej wody Mama zakręciła wszystkie kaloryfery. Piec który miał zadaną temperaturę 45 stopni zagrzał ją do 57. Ale głównym powodem tego przegrzania była za duża pętla histerezy. No i napewno musisz mieć instalację otwartą (naczynie wyrównawcze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 18.04.2002 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 A może zastosować by pompę ciepła. Koszt uzyskania cwu dla czterech dorosłych osób, bez stosowania żadnych ograniczeń nie przekracza 2PLN/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts