Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

III stopień szkód górniczych

jakubhendzel

Recommended Posts

witam. mam problem.. mam działeczke w gliwicach. na działeczce jest III stopien szkód górniczych. Jak wzmocnić findamenty? a może płyta? domek praterowy z poddaszem? robić stropy monolityczne zelbetowe, czy tylko zrobić wieńce o przekroju 25X25. Jak zrobić ściągi w ruszcie fundamentów?

Tak sie wlasnie zlozylo ze wlasnie do tego pana Kurpasa dostalem namiary od klienta ktory korzystal z jego uslug i byl zadowolony,teraz nie wiem co mam myslec bo ma sie on zajac moim projektem tzn dostosowac go do szkod gorniczych i zaprojektowac podpiwniczenie,a szczerze mowiac to nie znam sie na tym i nie mam osoby ktora by mogla zweryfikowac czy jest to faktycznie dobrze zrobione

Tylko musicie wziąć pod uwagę że wziął 4000 ale za mocne przerobienie projektu. Między innymi przedłużenie i poszerzenie garażu, poprzestawianie ścian, kominów.

Więc nie można narzekać... A chłop wystawił 2 faktury...

Jedną na "moje" zmiany i drugą na szkody (a tę wartość dostaje się zwróconą od kopalni)

Lecz nie polecam mojego projektanta. Wręcz przed nim przestrzegam!!!

Polecam za to mojego kierownika budowy, wychwycił wszystkie błędy i nieścisłości oraz walczył z Kurpasem o doprowadzenie projektu do "stanu używalności". Budowa prowadzona WZOROWO. Był osiągalny o każdej porze, doradzał kontrolował ekipę i egzekwował wykonanie wszystkich rzeczy zgodnie ze sztuką.

• 4 years później...
Gość Arturo72
witam,

czy mogę powiedzieć na czym polegały błędy architekta, o którym Pan pisze bo dostałem namiary

właśnie na niego i chciałbym się zorientować w tej sprawie bardziej szczegółowo, gdzie się budujesz?

Wystarczy pojeździć i popytać się wśród użytkowników nowych domów w okolicach Gliwic gdzie w/w gość ma "patent" na konstruowanie i zabezpieczenia na szkody górnicze ;)

Dwóch sąsiadów ma domy od niego i delikatnie mówiąc,nie polecają.

Od siebie dodam,ze względu na zwrot z kopalni nie zastanawiaj się i rób izolowaną płytę fundamentową,na szkody jest to lepsze rozwiązanie niż tradycyjne fundamenty a przy okazji pozbywasz się mostków termicznych do gruntu.

Tylko nie rób płyty u K..,niestety miałem przyjemność z nim rozmawiać na temat swojej przyszłej płyty i gość raczej nie ma pojęcia o tym,betonu chciał zapodać 30cm a zbrojenie z fi16 ;)

A i też mam "trójkę" ;)

Edytowane przez Arturo72

• 4 years później...
Wystarczy pojeździć i popytać się wśród użytkowników nowych domów w okolicach Gliwic gdzie w/w gość ma "patent" na konstruowanie i zabezpieczenia na szkody górnicze ;)

Dwóch sąsiadów ma domy od niego i delikatnie mówiąc,nie polecają.

Od siebie dodam,ze względu na zwrot z kopalni nie zastanawiaj się i rób izolowaną płytę fundamentową,na szkody jest to lepsze rozwiązanie niż tradycyjne fundamenty a przy okazji pozbywasz się mostków termicznych do gruntu.

Tylko nie rób płyty u K..,niestety miałem przyjemność z nim rozmawiać na temat swojej przyszłej płyty i gość raczej nie ma pojęcia o tym,betonu chciał zapodać 30cm a zbrojenie z fi16 ;)

A i też mam "trójkę" ;)

Też dostałem namiar na Pana K. i koszt wykonania projektu na szkody górnicze 3ciej kategorii to 3k i teraz obawiam się że to co dostanę nie będzie warte ceny. Kogo ostatecznie wybrałeś albo u kogo robiłeś płytę?