Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szpara w drzwiach

Recommended Posts

wczoraj zostały zamontowane drzwi zewnętrzne stalowe(drzwi są odrazu z ościeżnica )

i jak się dziś okazało między progiem a drzwiami przy zamkniętych jest szpara ok 1-1,5cm przez którą wieje zimno

bardzo proszę o pomoc co można z tym zrobić

... jest szpara ok 1-1,5cm przez którą wieje zimno

można do tego podejśc na różny sposób ...

np.

wkleic uszczelke

reklamować drzwi

przyzwyczajac sie do zimna itd.

Zdziwiony jesteś że te drzwi są "made in china"? Czy że szczelina jest tam fabrycznie? Mowiąc "przewidziana" mam na mysli fakt, że drzwi są nie do końca dopracowane.

A wynika to z tego, ze uszczelka jest zamocowana na obwodzie skrzydła, a w obrębie progu nie ma ciągłości a jest przesunięcie uszczelki do wewnątrz - tak średnio o ok. 1-2cm i to tędy "świeci". Można tu dać dodatkową uszczelką na obwodzie ościeżnicy (tylko by sie nie okazało że będzie za bardzo prężyło i drzwi się nie zamkną.

Można to też czasem zniwelować odpowiednio ścisłym spasowaniem progu, ale tu jest ryzyko że drzwi będą szorowały o próg.

też mam trzy szt. takich (no inny napis :) chińczyków, świadomie i dobrowolnie je sobie kupiłem, sam zamontowałem, żadnych prześwitów nie mają, natomiast jeżeli to ta sama masówka to progi mają z nierdzewki wspawane w całość ościeżnicy, nie demontowalne znaczy się ani nie regulowane

uszczelkę w progu na pewno mam ale czy ciągłość zachowana czy przesunięcie - nie pamiętam, dość tego że są szczelne

Czesc tych drzwi ma "właściwą" uszczelkę na ościeżnicy a na skrzydle mają taką niby uszczelkę, ale bardziej mi to przypomina cieniutka gąbkę..

Mówiąc o przesunięciu progu miałem na mysli nasze polskie drzwi.

wczoraj zostały zamontowane drzwi zewnętrzne stalowe(drzwi są odrazu z ościeżnica )

i jak się dziś okazało między progiem a drzwiami przy zamkniętych jest szpara ok 1-1,5cm przez którą wieje zimno

OT - Gdybym chciał trochę pognębić konkurencję...to stworzyłbym takiego posta...forumowicze dorzucą trochę kąśliwych uwag...taki nowoczesny, subtelny, czarny PR...

Tak mnie nachodzi, kiedy ktoś rzuca temat a potem jak kamień w wodę...

no co Ty, przecie po 2 godz. po rzuceniu tematu z wody się wynurzył

poza tym ja tam na swoje chińczyki nie narzekam, mercedes to to nie jest ale za tą cenę to zamiast trzech miałbym jedne a dwa pozostałe otwory chyba dechami pozabijane :wink:

i jeszcze jedna rzecz zaobserwowana zimą: frontowe drzwi mam również stalowe tyle ze polskie, bo niby lepsze itp, pomijam fakt solidniejszej ościeżnicy i zawiasów jednak w chińczykach (chińczyk stała ościeżnica montowana razem ze skrzydłem, solidne miejsca do zakotwienia, polska składana z czterech części, nie do końca dopasowane nacięcia do złożenia, kłopotliwa ze względu na niestabilność w montażu, fatalne meijsca do kołkowanie, niezamaskowane ostatecznie), ale podczas zmian temp. i wilgotności w domu w stanie surowym zamkniętym kilka razy koza dogrzanym na drzwiach polskich b. często wykraplała sie para/woda/rosa i w efekcie szron (okolice zamków, skrzydło przy ościeżnicy, cała ościeżnica mimo że na piance, solidnie wypełniona) a na chińczykach sporadycznie w okolicy zamków (zamki w obu drzwiach bez szyldów i osłon), oba rodzaje drzwi ocieplone styropianem (polsie) lub wełną(chińczyki)

no co Ty, przecie po 2 godz. po rzuceniu tematu z wody się wynurzył

poza tym ja tam na swoje chińczyki nie narzekam, mercedes to to nie jest ale za tą cenę to zamiast trzech miałbym jedne a dwa pozostałe otwory chyba dechami pozabijane :wink:

i jeszcze jedna rzecz zaobserwowana zimą: frontowe drzwi mam również stalowe tyle ze polskie, bo niby lepsze itp, pomijam fakt solidniejszej ościeżnicy i zawiasów jednak w chińczykach (chińczyk stała ościeżnica montowana razem ze skrzydłem, solidne miejsca do zakotwienia, polska składana z czterech części, nie do końca dopasowane nacięcia do złożenia, kłopotliwa ze względu na niestabilność w montażu, fatalne meijsca do kołkowanie, niezamaskowane ostatecznie), ale podczas zmian temp. i wilgotności w domu w stanie surowym zamkniętym kilka razy koza dogrzanym na drzwiach polskich b. często wykraplała sie para/woda/rosa i w efekcie szron (okolice zamków, skrzydło przy ościeżnicy, cała ościeżnica mimo że na piance, solidnie wypełniona) a na chińczykach sporadycznie w okolicy zamków (zamki w obu drzwiach bez szyldów i osłon), oba rodzaje drzwi ocieplone styropianem (polsie) lub wełną(chińczyki)

Aż strach pomyśleć co oni w te drzwi wsadzają. Pakuły ryżowe dobrze chłoną wilgoć :).

Chiny to kraj wielki jak cała Europa, więc i rozpiętość produkcji może być różna.

Styropian w polskich nie jest dobrym rozwiązaniem. Poza tym niektóre nasze drzwi mają wady o których wspomniał edde.

A przemarzanie w chińskich.. no cóż wokół zamków zostawiają takie dziury, żę czasem można rękę przełożyć zanim się założy zamki :wink:

Ja mam złe doświadczenia z "chińczykami", ale moi montazyści aż tak nie narzekają - może dlatego że ich praktyka z tym produktem też jest rodem z Podlasia? :D