Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

planujemy w domu ogrzewanie za pomocą kotła na pelet. Wiadomo - potrzebna kotłownia. I tu pojawia się pytanie - ile metrów powinno mieć pomieszczenie przeznaczone na kotłownię z kotłem na paliwo stałe? Czy są jakieś przepisy prawne o tym mówiące? Doszły mnie słuchy, że od ok. 8 lipca br. obowiązuje prawo, które mówi o 10m2!! To by była totalna porażka, przeciez to jest powierzchnia pokoju, w domu 100 metrowym to 10% powierzchni użytkowej.

Czy ktoś coś słyszał na ten temat?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/129008-wielko%C5%9B%C4%87-kot%C5%82owni-z-piecem-na-paliwo-sta%C5%82e/

To by była totalna porażka, przeciez to jest powierzchnia pokoju, w domu 100 metrowym to 10% powierzchni użytkowej.

Totalna porażka to jest dla 100m domu robić ogrzewanie kotłem na paliwo stałe. To już lepiej dobrze przemyśleć ogrzewanie prądem...

To by była totalna porażka, przeciez to jest powierzchnia pokoju, w domu 100 metrowym to 10% powierzchni użytkowej.

Totalna porażka to jest dla 100m domu robić ogrzewanie kotłem na paliwo stałe. To już lepiej dobrze przemyśleć ogrzewanie prądem...

to był tylko przykład. Ale interesuje mnie uzasadnienie, dlaczego nie można/opłaca się palić peletem w domu o powierzchni 100 m? Czy prąd nie jest droższy? Jaka jest zależność pomiędzy powierzchnią domu a wyborem ogrzewania?

Notabene nasz dom ma mieć 128m.

mariankossy: dzięki za linki. Przejrzę.

Witam

Montowałem i uruchamiałem Granpala w różnych dziwnych miejscach(nawet pod schodami), kotłowniach. (90 % z nich nie miało 10m2) Średnio kotłownie miały 3m długości na 2-2,5 m szerokości.

dlatego się nie opłaca że policz sobie koszt wybudowania kotłowni, magazynu na pellety, komina. Dodaj do tego koszt kotła. A to wszystko żeby ogrzać 125m2.... :roll:

Jak wydasz te pieniądze na lepiej ocieplony dom + wentylacje z rekuperacją + GWC + ogrzewanie elektryczne to będziesz miał i komfortowo i ciepło i tanio w eksploatacji

dlatego się nie opłaca że policz sobie koszt wybudowania kotłowni, magazynu na pellety, komina. Dodaj do tego koszt kotła. A to wszystko żeby ogrzać 125m2.... :roll:

Jak wydasz te pieniądze na lepiej ocieplony dom + wentylacje z rekuperacją + GWC + ogrzewanie elektryczne to będziesz miał i komfortowo i ciepło i tanio w eksploatacji

kotłownia z dodatkowym kominem (nie licząc tego od kominka) i tak jest w projekcie, magazyn na pellety będzie poza domem (może jakaś przybudówka?), z kosztem kotła tez się liczę. Dom ma być energooszczędny, ale nie pasywny. Ogrzewanie będzie potrzebne. Jakoś prąd mi się tu nie kalkuluje. Polecasz takie rozwiązanie z własnego doświadczenia?

ps. będę miałA :wink: jestem kobietą, ale nie szkodzi :p

mam kocioł na ekogroszek i kotłownię - no ale ja będę grzał prawie 230m2- nie ogrzewałem prądem i w tym względzie nie mam porównania ale wiem że musiałem doprojektować kotłownię 8m2 - nad tym dach... itd

W projekcie masz kotłownię ale założę się że do niej nie wciśniesz kotła na pellety. Te kotłownie w projektach są przewidziane na mały kociołek gazowy. Kocioł na paliwo stałe sprawdza się jak masz duży odbiór ciepła - przy niewielkim jego efektywność jest taka sobie.

Ja ekogroszek przechowuję w kotłowni ale on jest bardziej kaloryczny i zajmuje mniej miejsca. Dobrze się zastanów czy w Twoim przypadku ma to sens. Prawdopodobnie w podobnej cenie postawisz jakąś pompę ciepła (taką 8kW).

IMHO - za mały metraż żeby pakować się w kocioł na paliwo stałe.

To że w projekcie masz komin nie znaczy że musisz go budować. Jak go nie potrzebujesz to nie budujesz.

mam kocioł na ekogroszek i kotłownię - no ale ja będę grzał prawie 230m2- nie ogrzewałem prądem i w tym względzie nie mam porównania ale wiem że musiałem doprojektować kotłownię 8m2 - nad tym dach... itd

W projekcie masz kotłownię ale założę się że do niej nie wciśniesz kotła na pellety. Te kotłownie w projektach są przewidziane na mały kociołek gazowy. Kocioł na paliwo stałe sprawdza się jak masz duży odbiór ciepła - przy niewielkim jego efektywność jest taka sobie.

Ja ekogroszek przechowuję w kotłowni ale on jest bardziej kaloryczny i zajmuje mniej miejsca. Dobrze się zastanów czy w Twoim przypadku ma to sens. Prawdopodobnie w podobnej cenie postawisz jakąś pompę ciepła (taką 8kW).

IMHO - za mały metraż żeby pakować się w kocioł na paliwo stałe.

To że w projekcie masz komin nie znaczy że musisz go budować. Jak go nie potrzebujesz to nie budujesz.

OK. dzięki za podpowiedzi. faktycznie muszę się nad tym jeszcze zastanowić.

a rozwiązanie takie: kominek z PW + piec gazowy?

• 4 weeks później...
bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź

rozumiem, że to sarkazm, zapewne częściowo uzasadniony, nie była to do końca rzeczowa odpowiedź

mea culpa

już się poprawiam,

powinno brzmieć tak:

wszyscy, co potrafią klikać i czytać już wiedzą

przepraszam, za poprzednie niedomówienie

Klikałam i szukałam ale niestety nie znalazłam. Dzwoniłam do starostwa, ale tam Pani poinformowała mnie że rzeczywiście przepisy się zmieniły ale oni przy pozwoleniu na budowę w to nie wnikają bo to architekt podpisuje się pod projektem i odpowiada za zgodność z przepisami. Może ewent. podać mi rozporządzenie do którego jest ileś tam odnośników i że trudno mi będzie to zrozumiec.Uzyskałam od niej pomoc mniej więcej taka jak od Ciebie. Jezeli masz na myśli post mariankossy to chyba linki przez niego podane są nieaktualne.

Więcej nie chce mi się pisac, nie każdy jest tak dobry w wyszukiwaniu informacji jak Ty.

Pozdrawiam

Dla osób zainteresowanych tym problemem podaje dyskuję toczącą się na innym forum:

http://forum.archeton.pl/viewtopic.php?f=10&t=1282&st=0&sk=t&sd=a&sid=59ff8ee372b58c394398ff0e5e383b42

cytat Architekta Archetonu:

"nowe przepisy dotyczące kotłowni na paliwo stałe, które obowiązują od lipca 2009. W przypadku terenu pozbawionego dostaw gazu w grę wchodziłaby zamiana opału na paliwo stałe (węgiel, ekogroszek, pelety) i w Zoi plus Lux kotłownia musiałaby spełniać te nowe przepisy. Niestety, są one tak sformułowane, że o ich interpretację projektantka instalacji zwróciła się do Ministerstwa Infrastruktury, od trzech tygodni czekamy na odpowiedź w tej sprawie"

Te rzeczone 10m2 na kotłownię wydaje się dużo, ale rzeczywiście i w praktyce sporą część tego pomieszczenia wykorzystuje się w innym celu, dla którego w przypadku mniejszej kotłowni i tak trzeba by znaleźć miejsce w innej części domu.

ok zmieniły się

§ 136. 1. (71) Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe i pomieszczenia składu paliwa i żużlowni oraz pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na olej opałowy i pomieszczenia magazynu oleju opałowego powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, w tym określonym w § 220 ust. 1.

2. (72) Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych na kondygnacji podziemnej, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł. Pomieszczenia, w których instalowane są kotły, oraz pomieszczenia składu paliwa powinny odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

2a. (73) Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 10 kW mogą być instalowane w budynkach, o których mowa w § 132 ust. 3, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń, w pomieszczeniach niebędących pomieszczeniami mieszkalnymi:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kotła, lecz nie mniej niż 30 m3,

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz§ 145 ust. 1,

4) zapewniających dopływ powietrza do spalania w ilości co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kotła

- odpowiadających wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

3. (74) Kotły na paliwo stałe o łącznej mocy cieplnej nominalnej powyżej 25 kW do 2000 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych na kondygnacji podziemnej lub na poziomie terenu. Skład paliwa i żużlownia powinny być umieszczone w oddzielnych pomieszczeniach technicznych znajdujących się bezpośrednio obok pomieszczenia kotłów, a także mieć zapewniony dojazd dla dostawy paliwa oraz usuwania żużla i popiołu. Pomieszczenia, w których instalowane są kotły, oraz pomieszczenia składu paliwa powinny odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

4. Kotły na olej opałowy o łącznej mocy cieplnej nominalnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi, w tym również w pomieszczeniach pomocniczych w mieszkaniach, a także w innych miejscach, o których mowa w ust. 5.

5. Kotły na olej opałowy o łącznej mocy cieplnej nominalnej powyżej 30 kW do 2000 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych, przeznaczonych wyłącznie do tego celu w piwnicy lub na najniższej kondygnacji nadziemnej w budynku lub w budynku wolno stojącym przeznaczonym wyłącznie na kotłownię.

6. Kotły na paliwo stałe lub olej opałowy o łącznej mocy cieplnej nominalnej powyżej 2000 kW powinny być instalowane w budynku wolno stojącym przeznaczonym wyłącznie na kotłownię.

7. W pomieszczeniu, w którym są zainstalowane kotły na paliwo stałe lub olej opałowy, znajdującym się nad inną kondygnacją użytkową, podłoga, a także ściany do wysokości 10 cm oraz progi drzwiowe o wysokości 4 cm powinny być wodoszczelne. Warunek wodoszczelności dotyczy również wszystkich przejść przewodów w podłodze oraz w ścianach do wysokości 10 cm.

8. Maksymalne, łączne obciążenie cieplne, służące do określania wymaganej kubatury pomieszczenia, w którym będą zainstalowane kotły o mocy do 2000 kW, na olej opałowy, nie może być większe niż 4650 W/m3.

9. Kubatura pomieszczenia z kotłami na olej opałowy, o którym mowa w ust. 6, powinna być określona indywidualnie z uwzględnieniem wymagań technicznych i technologicznych, a także eksploatacyjnych.

10. Wysokość pomieszczenia, w którym instaluje się kotły na olej opałowy nie może być mniejsza niż 2,2 m, a kubatura nie mniejsza niż 8 m3.

11. W pomieszczeniu, w którym zainstalowane są kotły na paliwo stałe lub olej opałowy, powinien być zapewniony nawiew niezbędnego strumienia powietrza dla prawidłowej pracy kotłów z mocą cieplną nominalną, a także nawiew i wywiew powietrza dla wentylacji kotłowni.

ale się napisałem, ufff