Barbossa 24.09.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 to raz ale jak Koleżanka chce budować KOTŁOWNIĘ to radzę sięgnąć do norm dotyczących kotłowni na paliwo stałe dostępne w PKN to dwa no i rzeczony par 220 http://images41.fotosik.pl/200/9609a9be889435f5med.jpg pozostaje wyjaśnić sobie co jest zapisane w normach dot. wbudowanych kotłowni na paliwo stałe niemniej jednak obawiam się, że te normy NIE ULEGŁY zmianie nap... tylko w warunkach technicznych, czyli implementując coś z normy, dokładając własne, mocno nieprzemyślane, pierdoły vide odwołanie się do par 132 pkt3 (w cytacie poprzedniego postu) , który brzmi tak; 3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych, w pomieszczeniach: 1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3, 2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9, 3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz§ 145 ust. 1, 4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości: a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej, b) zapewniającej nie mniejszą prędkość przepływu powietrza w otworze komory spalania niż 0,2 m/s - dla kominków o obudowie otwartej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Tu wymagania dla pomieszczeń- zgodne z przywołana normą dla kotłów o mocy nominalnej mniejszej niż 25kW. - kocioł powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu, możliwie centralnie w stosunku ogrzewanych pomieszczeń, - podłoga w kotłowni powinna być wykonana z materiałów niepalnych lub obita blachą stalową grubości 0,7 mm na odległości minimum 0,5 m od krawędzi kotła. Kocioł powinien być umieszczony na fundamencie wykonanym z materiałów niepalnych, wystającym 0,05m ponad poziom podłogi i okrawędziowanym stalowymi kątownikami, - pomieszczenie, w którym znajduje się kocioł powinno mieć oświetlenie sztuczne. Zalecane jest również oświetlenie naturalne, - odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m, - wysokość pomieszczenia kotłowni powinna wynosić co najmniej 2,2, m. W istniejących budynkach dopuszcza się wysokość pomieszczenia kotłowni minimum 1,9 m przy zapewnionej poprawnej wentylacji (nawiewno – wywiewnej), - wentylacja nawiewna powinna odbywać się za pomocą niezamykalnego otworu o przekroju minimum 200cm2 o wylocie do 1,0 m nad poziomem podłogi. Wentylacja wywiewna powinna być realizowana kanałem wywiewnym z materiału niepalnego o przekroju minimalnym 14 x 14 cm z otworem wlotowym pod stropem pomieszczenia kotłowni. Kanał wywiewny powinien być wyprowadzony ponad dach i umieszczony w pobliżu komina. Na kanale wywiewnym nie należy lokalizować urządzeń do zamykania, - przekrój komina powinien być nie mniejszy niż 20 x 20 cm, - w podłodze pomieszczenia kotłowni powinien znajdować się wpust podłogowy, - w pobliżu pomieszczenia kotłowni powinien znajdować się skład paliwa najlepiej w wydzielonym pomieszczeniu. Powierzchnia składu opału powinna być taka, aby można zgromadzić opał na cały sezon grzewczy, - popiół i żużel należy gromadzić w metalowych pojemnikach, które powinny być codziennie opróżniane. To już kompletny komplet obowiązujacych przepisów w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ach sSiwy12 o to chodziło a dyskusja Pana z archeonu to czysto akademicką jest, zamieszczony jego cytat jest wielce odkrywczy z niecierpliwością będę czekał na interpretację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 24.09.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Dziękuję bardzo. Chyba będe musiała to przeczytać z pięć razy żeby cokolwiek zrozumieć i jeszcze musze się dowiedziedzieć jaka moc tego pieca ma byc bo tez nie mam pojęcia (kobietą jestem) i co mnie dotyczy. Jak pojmę ile ma miec ta kotłownia to będzie sukces. Jeszcze to znalazłam: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4341&cms=477 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Dziękuję bardzo. Chyba będe musiała to przeczytać z pięć razy żeby cokolwiek zrozumieć i jeszcze musze się dowiedziedzieć jaka moc tego pieca ma byc bo tez nie mam pojęcia (kobietą jestem) i co mnie dotyczy. trzymałem na deser pytanie o to, ale szybko się uczysz wtedy już można konkretnie dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a dyskusja Pana z archeonu to czysto akademicką jest, zamieszczony jego cytat jest wielce odkrywczy z niecierpliwością będę czekał na interpretację A co tu interpretować? Tak prawdę powiedziawszy, to nowela nie wniosła niczego nowego dotyczącego wymagań dla pomieszczeń (kotłowni) – no może dodała te kotły do 10kW i możliwość ich instalacji np. w mieszkaniach w niskich budynkach wielomieszkaniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ale zauważ, że brak spojności w tych zapisach dot do 10kW czyli par 136 2a odwołujący się do 132 3 toć to baranina mi się wydaje, że chodzi o kominki z płaszczem wodnym, ale bądź tu mondry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 24.09.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Weź zmierz sobie ile ma kocioł z podajnikiem, wys., szer, dł. Znajdź dane techniczne ile potrzeba miejsca aby prowadzić serwis takiego pieca i już masz minimalną szerokość pomieszczenia.Zastanów się nad miejscem na bojler, nad jego pojemnością, czy da się do zamontować na ścianie. Nad swobodnym dostępem do komina (wyczystki). Teraz pomyś co jeszcze może być w kotłowni (skrzynka z pstryczkani od prądu, liczniki wody, umywalka) i gdzie to rozmieścić. A teraz coś o powierzchni domu, nie patrz na użytkową bo się zdziwisz, popacz na całą powierzchnie domu. Ja mam użytkowej 140, a całkowitej prawie 190 m2 - czy widzisz różniczę w ogrzewaniu???. A teraz jakiej wysokości masz pomieszczenia 2.8m czy może 3.2m - popatrz na kubaturę, bo dom o tej samej powierzchni może mieć 1.5 razy więcej kubatury i kolejne zapotrzebowanie na moc. Mam piec 14KW, na pelets z podajnikiem, a kotłownia ma 8m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ale zauważ, że brak spojności w tych zapisach dot do 10kW czyli par 136 2a odwołujący się do 132 3 toć to baranina mi się wydaje, że chodzi o kominki z płaszczem wodnym, ale bądź tu mondry Ale , odwołanie dotyczy tylko budynków przywołanych w tym zapisie (132.3). Natomiast, moim zdaniem, różnica wynika z tego, że kotły do 10kW nie muszą być w wydzielonych pomieszczeniach (technicznych) – można instalować je np. w łazience (o ile spełni się pozostałe wymagania dla pomieszczenia). Do czasu noweli, nie było takiej możliwości (prawnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 czyli każdych, do niskich wielorodzinnych włącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 24.09.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Po zarzuceniu "wędki" na http://forum.muratordom.pl/jakiej-mocy-piec-na-eko,t155632.htm dochodze do wniosku, że kocioł będzie powyżej 10 kV (wobec tego par. 136 ust. 2a pkt 1 mówiący o kubaturze 30 m 3 mnie nie dotyczy - domiemywam, że może z tego te 10 m2) jak również poniżej 25 kV, więc to co powyżej tez mnie nie dotyczy. Pomóżcie i powiedzcie czy gdzieś piszą konkretnie o tej wielkości, bo projekt sie rysuje, muszę zawierzyc architektowi ale wolę jeszcze sprawdzić. Pozdrawiam. Widzę, że doszły posty jak analizowałam zmiany w dziennikach ustaw, jak juz tam jest jakieś wyjaśnienie to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Oj słabiutko czytasz. Zacytuję, ale i pogrubię, bo widać, że umknęło: Tu wymagania dla pomieszczeń- zgodne z przywołana normą dla kotłów o mocy nominalnej mniejszej niż 25kW. - odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m, - wysokość pomieszczenia kotłowni powinna wynosić co najmniej 2,2, m. W istniejących budynkach dopuszcza się wysokość pomieszczenia kotłowni minimum 1,9 m przy zapewnionej poprawnej wentylacji (nawiewno – wywiewnej), - . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 znajdź kocioł jaki chcesz kupić (tylko ulituj się i nie zakładaj nowego tematu - szukam kotła ) dodaj wymagane centy za obok przed nad i dookoła wyjdzie Ci powierzchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 24.09.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 To chyba do tej pory tez tak jakoś leciało. Nie wiem wobec tego skąd te informacje o 10 m2 kotłowni, które gdzieś sie przewijały. Moja kotłownia ( właściwie męża ma miec 2,80 x 2,70. Myślę, że ten piec powinien sie tam zmiescić z zachowaniem odległości ( nie każcie mi szukać wymiarów pieców). No nie, chyba jednak sie nie zmieści bo jak z tyłu 0,7 m a z przodu 2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts