Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różne rodzaje ogrzewania w domu - w co opłaca się inwestować

uriel

Recommended Posts

ale zaproponowano nam jakąś pompę powietrze- woda (dokładnie nie wiem jaką) za 8 tysięcy.

drogo, ja w 2005 widziałem taką za 5 tyś brutto i to był moim zdaniem górny pułap opłacalności, teraz jak prąd zdrożał 100% to nawet 3,5 tyś bym nie zaryzykował

Pamiętajmy że taka pompa może (powinna) pracować w taniej taryfie. Wtedy jest to bardzo opłacalne. Im większe zużycie ciepłej wody tym bardziej. Chłodne powietrze z pompy można wykorzystać do schaładzania doku/spiżarki itp.

Moim zdaniem się opłaca niż normalnie korzystać z prądu bezpośrdnio.

po przeczytaniu tego wszystkiego naprawdę dochodzę do wniosku, że piec na pellety, jako jedyne źródło ogrzewania + cwu, opłaca się najbardziej. bez kolektorów i kominka z PW. i to nawet do tak "małego" domu jak wybrany przeze mnie 128m2.

a tak z ciekawości - jakie duże macie domy i ilu mieszkańców w nich bytuje w jakim wieku? :wink:

Witam wszystkich:).

A czy ktos ma tylko piec obojetnie na co i tylko to czyli ze w lecie tez w nim pali zeby wode grzac ??? bo chyba tak tez mozna co nie ???

Ja mam taki właśnie układ. Kocioł Zębiec 25kW, bufor ciepła z wężownicą do przepływowego podgrzewania CWU. Piec rozpalam co 4 dni i w takim czasie mam zapewnioną ciepłą wodę dla 4 dorosłych osób. Teraz spalam głównie paliwo pozyskane z działki (przycinanie drzew i krzewów oraz drewno odpadowe) bez spalania twardego drewna przeznaczonego na zimę.

Bufor ładuje się tylko częściowo.

W tej chwili jest to dla mnie najtańszy sposób uzyskania CWU. O solarach, PC i kominkach przestałem już myśleć. Jestem wyleczony:).

Da się, z tym że codziennie trzeba rozpalać a ta czynność różni się nieco w zimie i w lecie.

Brak ciągu spowodowany wysoką temperaturą na zewnątrz sprawi że to będzie najgorsza rzecz jaka musisz zrobić codziennie.

Ja sobie zgotowałem taki los i choć jeszcze nie mieszkam i mam duży bufor to zaczynam myśleć o pompie ciepła z zasobnikiem.

W domu rodzinnym był piec na wszystko i mały 80 L zasobnik, stąd moje złe doświadczenia, z buforem może być inaczej ,,, :roll:

Moim zdaniem z buforem sprawdza się to znakomicie. Ja palę metodą "wynalezioną" tu na forum. Ładuję piec do pełna raczej marnym drewnem i zapalam od góry. Zapala sie bardzo łatwo, bez dymienia i pali się ok 3 godzin ładując bufor do temp w górnej części ok. 75 st. To wystarcza najczęściej na 4 dni dla 4 osób przy dużym zużyciu wody. Jeśli drewno mam już w piwnicy to cała operacja zajmuje mi ok 5 minut. Zamykam piec i mogę zapomnieć:).

Pozdrawiam.

Pamiętajmy że taka pompa może (powinna) pracować w taniej taryfie

i zmienić taryfę na G12w tylko dla PC powietrznej ??

ja po ostatnich drakońskich podwyżkach elektrowni i zapowiedziach kolejnych zamierzam trzymać się od prądu jak najdalej, w domku robić jak najmniej na prąd i gdzie tylko się da używać energooszczędnych technologii

TAK, tym bardziej jeśli inne elementy będą energooszczędne. Pompa powietrzna to COP w okolicach 3-4 czyli ciepłą wodę masz taniej niż z gazu ziemnego

Jaka pojemność bufora ? Baaardzo optymistycznie to wygląda :roll:

Miałem zamiar zamontować zbiornik 1000 l, ale ponieważ akurat nie było, kupiłem 2x750. W jednym z nich wężownica ciepłej wody. Używam od 2 miesięcy więc nie mam pojęcia jak będzie zimą ale CWU jest ok. Grzeję je tylko częściowo jednym załadunkiem pieca.

Podrawiam:).

tylko trochę taniej niż z gazu, a PC trzeba najpierw kupić, więc jak trzeba dać za nią 8 tyś jak pisała wyżej kaniosy2 to okres zwrotu wyjdzie ci dłuższy niż żywotność urządzenia

Powietrzne pompy ciepła do CWU można zakupić już od około 4.000,-

Jeśli jest w domu gaz z rury, to biorąc pod uwagę tylko przyczyny ekonomiczne, inwestycyjne - nawet przy takiej cenie, to na dzisiaj, takie rozwiązanie jest raczej nie do obronienia. Ale, to dzisiaj. Co będzie np. za 2 lata ? To, że dzisiaj podrożał prąd i zapewne będą dalsze podwyżki, nie przesądza o tym, że gaz będzie cały czas w takiej samej cenie, oraz że może go po prostu zabraknąć, bo jakoś nie widzę innych, istotnych dostawców poza Rosją.

Tak więc nie przesądzał bym autorytatywnie, że to co dzisiaj jest „be”, to jutro nie będzie „cacy”.

Z drugiej strony instalacja takiej PCi nie wymaga jakiś skomplikowanych prac montażowych, ani budowlanych, tak więc jak przyjdzie jej czas, zawsze można ją wpiąć w istniejącą instalację CWU – no może dzisiaj, należy przewidzieć takie miejsce i być może zrobić „awaryjne doprowadzenia”.

Pompa powietrzna to COP w okolicach 3-4 czyli ciepłą wodę masz taniej niż z gazu ziemnego

tylko trochę taniej niż z gazu, a PC trzeba najpierw kupić, więc jak trzeba dać za nią 8 tyś jak pisała wyżej kaniosy2 to okres zwrotu wyjdzie ci dłuższy niż żywotność urządzenia

przykład GZ-50 0,2zł/kWh

prąd C11 0,5zł/kWh przy COP 3-4 wychodzi 0,16-0,125zł/kWh

zyski to raptem 0,04-0,08zł/kWh a nie zapowiada się żeby prąd staniał raczej mówią o kolejnych podwyżkach prądu

Ale można używać prądu w cenie 25gr/kWh (II taryfa). Wtedy cena podgrzania wody to koszt 6 do 8 groszy. Zysk na poziomie kilkunastu groszy.

8000 zł / ,14 zł = 57 200 kWh Nie wiem ile to litrów ciepłej wody.

Ja u siebie (dom chyba energooszczędny) mam jako główne ogrzewanie kocioł gazowy kondensacyjny na gaz ziemny. W razie problemów z gazem mam w salonie kominek bez PW ale z DGP doprowadzonym do sypialni. Zamontowałem również solary do CWU a w chwili obecnej uruchamiam instalację went. mech. z reku Bartosza i GWC.

Z tego co mogę stwierdzić (dwie osoby dorosłe + dziecko 3,5 roku oboje pracujący do późnych godzin wieczornych):

1. Zaczęliśmy mieszkać od stycznia 2009 (dom ogrzewałem od października 2008) gazem plus wieczorami kominkiem. Dom był jeszcze nie ocieplony z zewnątrz - ściana 24 z betonu kom., powierzchnia do ogrzewania 202mkw z garażem. Przez ten okres (październik 2008 kwiecień 2009 zużyłem gazu na około 3800zł i 6m3 drewna do kominka). Nie interesowało mnie, że przychodzę do domu i jest zimno czy nie ma CWU - pilnował tego kocioł gazowy - odpada palacz i miejsce na składowanie paliwa stałego w postaci pelet, eko-czegośtam. Wyjeżdżam z domu ustawiam kocioł w tryb eco i nie muszę nikogo angażować w pilnowanie pieca. Kominkiem dogrzewam jak chcę mieć cieplej.

2. Praktycznie od kwietnia CWU mieliśmy z solarów. Od maja kocioł gazowy całkowicie wyłączony - do chwili obecnej CWU pod korek.

3. Liczę na oszczędności z uruchomienia went. mech z reku, a przede wszystkim na komfort i świeże powietrze bez rozszczelniania i otwierania okien.

Reasumując - jeżeli ktoś do późna pracuje i nie ma palacza na etacie (żona, matka, ojciec, teść, teściowa itd), ma gaz ziemny to według mnie najlepszym i w miarę tanim rozwiązaniem jest ogrzewanie gazem (wydaje mi się, że teraz po ociepleniu i wygrzaniu domu po pierwszym sezonie za gaz zapłacę max 3000zł). Solary fajna rzecz - trochę słońca i CWU przez całą wiosnę, lato i jesień za free lecz na chwilę obecną trochę droga w zakupie - przydało by się dofinansowanie do zabawek pro-eco. Na temat went. mech. z reku i GWC na chwilę obecną się nie wypowiem - zobaczymy za kilka m-cy jak to wyjdzie w praniu.

Ja również się wyleczyłem z solarów, a ile było ech uch ajjjj jak to sie szybko zwraca itd. ;)

Piec na miał, pellet z jednoczesnym podgrzewaniem wody ze specjalnym wymiennikiem (brak konieczności zakupu zbiorników, buforów, dodatkowej instalacji). Kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem w razie W lub relaksacyjnie.

Ot tyle z moich źródeł ciepła choć jeszcze nie odpalone ale już lada "tydzień" ;) a za parę lat zobaczymy.

Acha rurki na solary wstawione gdyby rozdawali za "darmo" jak ktoś tu to nazwał ;)