Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobic z folia kubelkowa

nyno

Recommended Posts

Mam taki dylemat. Mam budynek podpiwniczony ocieplony styrodurem , a na to folia kubelkowa,. Na sciany budynku bedzie ocieplenie styropianem 10 cm. A moje pytanie co sie robi z folia kubelkowa jezeli jest nie rowny teren i ocieplenie scian piwnicy wystaje ponad poziom terenu . Co sie robi z folia jezeli chce dac marmolit. Nie bardzo wiem , czy mozecie mnie osciecic ewentualnie wstawic jakies fotki waszych rozwiazan ???

pozdrawiam forumowiczow

Mam taki dylemat. Mam budynek podpiwniczony ocieplony styrodurem , a na to folia kubelkowa,. Na sciany budynku bedzie ocieplenie styropianem 10 cm. A moje pytanie co sie robi z folia kubelkowa jezeli jest nie rowny teren i ocieplenie scian piwnicy wystaje ponad poziom terenu . Co sie robi z folia jezeli chce dac marmolit. Nie bardzo wiem , czy mozecie mnie osciecic ewentualnie wstawic jakies fotki waszych rozwiazan ???

pozdrawiam forumowiczow

Folię kubełkową ponad gruntem obcinasz, styrodur zaciągasz klejem na siatce i na to kleisz ten marmolit.

J.

Hmm..właśnie robię to samo to samo tylko na podjezdzie przyległym do budynku.

Wyczytałem -link poniżej-że podpiwniczone budynki powinny posiadac izolację w postaci warstwy tyku oczywiści(wap-cem) oraz wszelkie mazidła typu izohan,dysperbit idt...Potem kładzie się styrodur-nie na kołki tylko na klej z warstwy izolacyjnej,folia kubełkowa -by przy zasypywaniu nie zniszczyć styroduru i w wykopie 45 stopni na jego dnie kładziesz rurkę drenarską najlepiej podłączoną do burzówki.

Wszystko obrazowo masz tu..

http://www.czamaninek.pl/jak-budowa/16-informacje/53-pionowa-izolacja-cian-piwnicznych.html

pozdrawiam forumowiczow

Folię kubełkową ponad gruntem obcinasz, styrodur zaciągasz klejem na siatce i na to kleisz ten marmolit.

J.

Jezeli obetne folie ponad gruntem to bedzie ona wystawala i szpecila.Wlasnie chodzi mi co sie robi z ta folia ??? Gdzie ja schowac?

to może drenaż podłączamy też do kanalizacji? skoro jest taka możliwość? (czytaj: fizycznie się da).

prędzej czy później przyjdzie jakieś oberwanie chmury, burzówka wybije i woda pod ciśnieniem zaleje dom drenażem - no chyba że podłączamy przez jakiś system przepompowni - ale wypadałoby to zaznaczyć

to może drenaż podłączamy też do kanalizacji? skoro jest taka możliwość? (czytaj: fizycznie się da).

prędzej czy później przyjdzie jakieś oberwanie chmury, burzówka wybije i woda pod ciśnieniem zaleje dom drenażem - no chyba że podłączamy przez jakiś system przepompowni - ale wypadałoby to zaznaczyć

Kolego bez urazy ale chyba nie jesteś za bardzo zorientowany w temacie burzówki.. Na końcu(tzn odejściu do głównego kanału burzowego) każdej burzówki instaluje się się zasuwę burzową aby tak jak piszesz się nie stało.Chyba wydatek 230pln http://www.poliplast.pl/home.php?my=13 (cena w Dolmacie,produkcja Włochy-Polskich nie widziałem ale pewnie są) i tyle.

Amen

pierwek napisał:

w sumie jest to pewne rozwiązanie... a i system monitoringu jest prosty. Jak taki zawór się popsuje dowiemy się po pojawieniu się na ścianach, w domu grzyba.

Następny Pan co nie przyznaje że nie ma pojęcia o tym co napisał albo pisze bo lubi!!!

Kurcze co to za forum???Nikt tu nie przyzna racji iż się pomylił i na dodatek wprowadza w błąd innych??Bo napisał 4000 postów o niczym???Koleś miałeś taki zawór w ręce?Wątpię bo tam nie ma co się zepsuć,takim tokiem rozumowania-po co stawiać dom-nadciągnie tajfun lub powódz i...po domu!

Kilka postów wyżej ktoś zaproponował w miarę dobre rozwiązanie, czyli ukrycie jej wystającej części w opasce żwirowej. Nagannym natomiast jest sklejanie, czy jakiekolwiek działanie, które spowoduje zamknięcie drogi dla powietrza które odwala kupe dobrej roboty dla fundamentów Twojego domu. Są w sprzedaży specjalne listwy którymi można tę folię mocować do muru, jednak uważam, iż są one nieestetyczne i również zaburzają ruch powietrza między folią, a murem. Ja poradziłem sobie z tym zakładając blaszane obróbki, kilka centymetrów nad poziomem gruntu. Nie zamyka to drogi wentylacji, zabezpiecza przed opadami, nawet dwumetrowa warstwa śniegu nie zagrozi :D wygląda estetycznie i jest tanie. Montaż przy pomocy rzazu w ścianie(starannie naciętego cienką tarczą).

kiedyś w Niemczech widziałem podobne rozwiązanie - zaadoptowałem je dla naszego użytku.

Niestety musi być wykonane przed ociepleniem.

Z blachy dekarz wygiął profil profil podobny do parapetu z wysoką półka do przykręcenia do ściany. blacha jednocześnie stanowi listwę startową na styropianu cokołowego - wystaje 5 cm poza obrys cokołu, po płytkach 4 cm.

Izolacja pozioma ( dysperbit+membrana przeciwwilgociowa) została podciągnięta do połowy wysokości cokołu na to przyklejono styropian 16 cm ( kolor niebieski) powyżej jest 20 cm ( kolor czerwony). Na styku styropianu 20 i 16 jest listwa kapinosowa.

Folia kubełkowa wywinięta jest pod blachę parapetową.

http://rezulak.pl/Zdjecie025_0.jpg

http://rezulak.pl/Zdjecie025_2.jpg

http://rezulak.pl/Zdjecie025_3.jpg

Panie Rezi wystarczy link do strony Webera,wątpię że Pan to widział kiedykolwiek,a tak BTW-jak to jest że kilka postów dalej w temacie Webera był Pan taki anty technologii z zagranicy???Pozmieniało się Panu??

Wkur...ją mnie takie posty. Masz ten link czy nie masz, bo nie widze żebyś wkleił "kolego". I czy on coś nowego wniesie do tematu? Jak masz problem spróbuj TU ....albo pisz na PRV do Reziego. Łatwo jest zrobić gnój na wątku.....

kiedyś w Niemczech widziałem podobne rozwiązanie - zaadoptowałem je dla naszego użytku.

Niestety musi być wykonane przed ociepleniem.

Z blachy dekarz wygiął profil profil podobny do parapetu z wysoką półka do przykręcenia do ściany. blacha jednocześnie stanowi listwę startową na styropianu cokołowego - wystaje 5 cm poza obrys cokołu, po płytkach 4 cm.

Izolacja pozioma ( dysperbit+membrana przeciwwilgociowa) została podciągnięta do połowy wysokości cokołu na to przyklejono styropian 16 cm ( kolor niebieski) powyżej jest 20 cm ( kolor czerwony). Na styku styropianu 20 i 16 jest listwa kapinosowa.

Folia kubełkowa wywinięta jest pod blachę parapetową.

http://rezulak.pl/Zdjecie025_0.jpg

http://rezulak.pl/Zdjecie025_2.jpg

http://rezulak.pl/Zdjecie025_3.jpg

Tak jak przedstawiłeś na schemacie jest ok. Na zdjęciach jakby obróbka ciut za wysoko ponad grunt i folia pod nią za nisko(ja bym polecał zrobić taką obróbkę by nawet wody ze szlaufa nie dopuściła pod folię) ale patrząc na to z innej strony cała ta instalacja ze zdjęć pomysłowa i zapewne nie tania :roll:, jestem przekonany, że będziesz miał sucho o ile gryzonie nie przystosują się do odżywiania folią i styropianem :)