Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

likwidacja podjazdu do garażu

lechu316

Recommended Posts

chcę zlikwidować podjazd do garażu poprzez częściowe zasypanie.

Podjazd jest wykonany jako wykop na zasadzie zjazdu o nachyleniu ok 45 stopni. Nawierzchnia jest wylana betonem, ściany boczne 10 cm betonowe - zbrojone. Garaż znajduje się po części pod powierzchnią ziemi na ok. 1m.

Nie chodzi mi o całkowite zasypanie podjazdu, a tylko częściowe tj. likwidacja poprzez wyrównanie z poziomem gruntu tej części spadkowej. Chcę pozostawić sam dół zjazdu ( część przy drzwiach ok. 1m długości), tak by otwierały się drzwi. W jaki sposób zlikwidować "Część spadkową" ?

- czy zbudować ścianę ( z czego ? i jakiej grubości ?) i zasypać gruzem z piaskiem część spadkową, a następnie na poziomie gruntu zrobić wylewkę ( szlichtę). Na tym miejscu np. stawiam samochód,

- czy ścianę należy zrobić z litego betonu zbrojonego ( jakie pręty, na jaką głębokość wpuścić w podłoże i ściany boczne?) - jakiej grubości ?, powstałą komorę nad częścią spadkową zasypać jak wyżej gruzem z piaskiem ?

- czy wrzucić gruz i całość zalać betonem bez zbrojenia ?

W ogóle czy jest konieczność wzmacniania ściany zbrojeniem ?

Poza tym czy muszę skuć nawierzchnię podjazdu, czy wystarczy nawiercić w niej otwory ( średnica , odstępy?) by wsiąkała woda ?

Ogólne wymiary wykonanego "zasypu" w przekroju bocznym byłyby 3m (powierzchnia górna), 1m ( ściana), 4m część spadkowa zasypanego zjazdu

Szerokość zjazdu to 2,5 m