Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszczelnienie balkonu nad wykuszem

nil

Recommended Posts

Witajcie,

jak zrobić to najlepiej, może ktoś z was juz uszczelniał balkon i kto może to zrobić najlepiej w okolicy, dom buduję w Koczargach Starych,

czy na ten strop najpierw połoyć papę zgrzewalną? 5 mm i potem styropian folia wylewka i uszczelnienie Sopro na przykład?

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja swój balkonik (pod nim jest kuchnia) bedę uszczelniał Styrozolem

pierwotnie miałem kupić Sikabonda T8 ale odstraszyła mnie cena :cry:

czytałem sporo o izolacjach tego typu i mój wybór padł na ten produkt

rozmawiałem ze znajomym deweloperem, który styrozolem robił hydroizolacje w garażu podziemnym pod blokiem i jak na razie (2 lata) żadna wilgoć nie wychodzi na ścianach czy posadzkach

dodatkowo atrakcyjna jest cena ... u mnie na ok 41m2 (dwa tarasy i balkon) koszt materiałów wynosi ok 1 - 1,1 tys z transportem (licząc zakup w sklepie internetowym)

te środki mapelastic i aquaszczel 820 to są togowe do kładzenia środki czy wymagają przygotowania jak beton?

Dziękuję za podpowiedź

są one dwuskałdnikowe czyli dostajesz np. 24kg proszku i 8 litrów płynu , mieszasz to sobie w wiaderku wiertarką z mieszadłem i smarujesz w ciągu godziny (ja akurat sobie rozdzieliłem to na dwie porcje, bałem się ze debiutując nie zdążę z rozsmarowanie całości w godzinę ;) )

a jak wygladają te wszystkie warstwy u ciebie? najgorsze w tym, że mam małe te powierzchnie, ten wykusz to 3,5 m2.

PZDr.

ja robiłem wstępną izolację jeszcze gdy nie było ocieplenia budynku, musiałem zabezpieczyć bo woda zawilgacała sufit i ściany w kuchni a akurat trwały prace tynkarskie

u mnie wygląda to następująco:

- papa termozgrzewalna wywinięta na ścianę

- folia budowlana (żeby styropian nie stykał sie z papą)

- 12 cm styropianu

- wylewka ze spadkiem

teraz będą zakładane obróbki blacharskie i na to zrobię izolację styrozolem ... powinno być ok :)

u mnie niestety wylewkarze nie chcieli tego robić a i po rozmowie wynikało ze słusznie, bo nie wiedzą jak, nie mogłam się dogadać kiedy wylewka ze spadkiem, oni chcieli od razu spadek na płycie balkonowej i dopiero potem pozostałe warstwy, dlatego zasieałam języka na formum, wszystkim dziękuję, dzisiaj spotykam się z człowiekiem który ocieplenia robi i to co byśmy zrobili zgadza się z tym co piszecie, więc swoim wylewkarzom wstrzymałam roboty na moich balkonach, dziękuję wszystkim za wsparcie

- 12 cm styropianu

- wylewka ze spadkiem

teraz będą zakładane obróbki blacharskie i na to zrobię izolację styrozolem ... powinno być ok :)

A czy te obróbki blacharskie balkonu nie powinny byc zrobione przed wylewka (betonem) na balkonie?

- 12 cm styropianu

- wylewka ze spadkiem

A czy te obróbki blacharskie balkonu nie powinny byc zrobione przed wylewka (betonem) na balkonie?

być może powinny, ale w moim przypadku wylewka była robiona przed ociepleniem ścian i została zakończona na równi ze ścianą ... zależało mi aby balkon nie stanowił mostka termicznego

teraz doszło ocieplenie ściany, styropian na elewacji został przycięty zgodnie ze spadkiem wylewki ... zaciągnięte jest też klejem i zasiatkowane aż na wylewkę

po zamontowaniu obróbek będzie wykonana hydroizolacja i na to położona terrakota ... przekrój mojego balkoniku jest na focie poniżej:

http://images41.fotosik.pl/191/4aef1c90d0bc2429m.jpg

A ja sie podpinam pod pytanie kto u Was robił izolacja balkonu. Mam jeden balkon nad wykuszem a drugi "w powietrzu". Murarze mówią, że oni izolacji z papy termozgrzewalnej nie robią. Wylewkarz z którym o tym rozmawiałem mówi, że tez tego nie robi. To w końcu kto powinien mi to wykonać? A może murarz lub wylewkarz spychaja od siebie ta robote?

a jak wygladają te wszystkie warstwy u ciebie? najgorsze w tym, że mam małe te powierzchnie, ten wykusz to 3,5 m2.

PZDr.

ja robiłem wstępną izolację jeszcze gdy nie było ocieplenia budynku, musiałem zabezpieczyć bo woda zawilgacała sufit i ściany w kuchni a akurat trwały prace tynkarskie

- 12 cm styropianu

- wylewka ze spadkiem

A czy czasem te obróbki nie powinny pójść w wylewkę-szlichtę ?

Moi spece od ocieplenia nie umieli robić obróbek więc mam podobnie jak Ty czyli na szlichtę ze spadkiem blacharz przykręcił obróbki blacharskie, na to ma isć jakaś hydroizolacja na zasadzie Kreisela 820 czy coś w tym rodzaju. Mój father jednak twierdzi ,że to kicha no ale już nie włożę tych obróbek w szlichtę.

Pytanie czy jest to faktycznie zasadne martwienie się bo jak widzę to część ludzi ma w szlichcie ,a część na szlichcie i pytanie powstaje jak ta blacha zachowuje się na szlichcie? Czy nie klawiszuje pod płytkami ?

Pozdr,

PZDr.

- 12 cm styropianu

- wylewka ze spadkiem

A czy czasem te obróbki nie powinny pójść w wylewkę-szlichtę ?

Moi spece od ocieplenia nie umieli robić obróbek więc mam podobnie jak Ty czyli na szlichtę ze spadkiem blacharz przykręcił obróbki blacharskie, na to ma isć jakaś hydroizolacja na zasadzie Kreisela 820 czy coś w tym rodzaju. Mój father jednak twierdzi ,że to kicha no ale już nie włożę tych obróbek w szlichtę.

Pytanie czy jest to faktycznie zasadne martwienie się bo jak widzę to część ludzi ma w szlichcie ,a część na szlichcie i pytanie powstaje jak ta blacha zachowuje się na szlichcie? Czy nie klawiszuje pod płytkami ?

Pozdr,

jak blacha zachowuje się na szlichcie to powiem Ci ZA ROK :)

moi "spece" od ocieplenia potrafią robić obróbki i to właśnie oni je będą montować

obróbka będzie zachodzić ok 10 cm na styropian czyli płytka przykryje około 5-7 cm blachy, powinno być OK :)