Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy Eko -groszek

skrzypp

Recommended Posts

witam prosze o rade, jestem przed wyborem pieca, mam gaz ktory idzie w drodze. czy moze ktos z was miał podobny dylemat, dom parterowy 120 m2 + antresola 30 m2 kubatura 550 m3. sciany z porotermu 24 cm + 10 cm storopian podłogowy + 20 cm welny dach + 10 cm podłoga,. okna 5 komorowe, dom nowo wybudowany, musze podciagnoć gaz do domu, albo zamontowac piec na gorzek , dziękuje

Mam "groszkowca", teście gaz. Moja instalacja - piszę o samych kotłowniach+ głowice termostatyczne bo instalacje juz mielśmy - wyniosła ok 12 tys. teście wyrzucili prawie 20 tys(mapki, przyłacza itp.) Wnioski mam takie, groszek lepszy niz normalny wegiel ale gaz to mercedes :) - wtedy nie było mnie stac na to ale teraz to bym sie nie zastanawiał. Oni w kotłowni ma suszarnie a ja zastanawiam sie nad zakupem odkurzacza przemysłowego :)

Ja od początku stawiałem na gaz chociaż znajomi pukają się w czoło ale wiem swoje będzie drożej o jakieś 10% a ile wolnego czasu i miejsca w domu.

Piec na ekogroszek wymaga wymiany ślimaka co ok 5 lat koszt 400pln

Piec na ekogroszek kosztuje ok 5-7 tyś na gaz 4-10tyś

I nie wierz jak ktoś powie że gaz drożeje bo węgiel to może nie drożeje.

Jeszcze jedno jeśli pracujesz i żona pracuje to kto napali w piecu :-?

Ja wolę trochę doplaćić i mieć czas dla siebie i rodziny.

Tomek

mam ekogroszek z podajnikiem

sezon grzewczy 2008/09 kosztowal mnie okolo 1,6 kola CO i CWU

jak napalilem jesienia to wylaczylem wiosna

podajnik na okolo 10 dni i co tylko trzeba zejsc do kotlowni

brudno faktycznie jest nieco po czyszczeniu kotla ale jak ktos sie uprze to wystarczy jedynie popiol wywalic tak samo jak zbiornik zasypac

mam dodatkowe ruszta wiec jesienia jak jeszcze nie pale moge sobie godzinke popalic drwienkiem i miec cieplej wieczorkiem czu CWU ciepla bez zuzywania pradu

JEDNAK

jakbym mial gaz ziemny wtedy pod nosem to wybor bylby ciezki i kto wie czy gazu bym nie wybral - nie wiem. na kotlwonei na groszek abonamentu nie place a majac podlaczony gaz pewnie tak - tak bo nie wiem?

jak masz gaz z rury to bierz. warto ewentualnie pomyslec o mozliwosci dogrzewania domu kominkiem - zawsze jakaś alternatywa gdyby gaz byl za drogi albo koledzy ze Wschodu zakręcili kurek.

w przeciagu 3 lat cena t groszku skoczyla z 500 do 800zl i ma zimą znowu porządnie wzrosnąć (tak mi przynajmniej mówił w zeszłym tyg sprzedawca), zatem podejrzewam, że już w tej chwili eksploatacja cenowo wychodzi porównywalnie z gazem, a jednak gaz jest dużo wygodniejszy.

Jak gaz w ulicy to trzeba go podciągnąć, jak nie ma to groszek/pelet, nad czym tu deliberować.

Gazu płynnego nie polecam, zajmuje miejsce (zbiornik, kocioł) a koszty podobne do dwutaryfowego elektrycznego przy czym instalacja w tym drugim tańsza i prostsza.

PS:

Już słyszę gwar nadciągających LPG-owców. :)

jak ktoś całe zycie jeżdzi Syrena to nie zrozumie tego co jeżdzi Mercedesem jaka to wygoda.

Oczywiście gaz ziemny.

To jak nazwać takiego co jeździ i Syrenka i Mercedesem?Po kilkunastu latach ogrzewania gazem w tym roku dokładam do obiegu piec na węgiel.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Znam to i to, ( 12 lat węglem u rodziców) , potem jak założyli gaz ( w 1995) od razu przeszli na gaz .

Jak masz gaz to o ogrzewaniu myślisz tyle co mieszkancy bloków :D :D

Wungiel jest dobry dla tych co mają go " na kartki" ( deputat górnik, kolejarz itd).