Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sprawdzić w oknach podczas montarzu okien.

Recommended Posts

Czy ktoś może się podzielić swoim doświadczeniem w temacie sprawdzania okien?

Chodzi mi o to, że jutro przywożą mi okna na budowę. W związku z tym chciałbym sprawdzić czy okna są prawidłowo wykonane i czy prawidłowo wykonany zostanie montaż. Szukałem po forum, ale opisy były mało przejżyste jak dla takiego laika jak ja. Może też źle szukałem i w złych częściach forum. Może widzieliście takie posty albo sami macie doświadczenie i macie ochotę podpowiedzieć trochę na co warto zwrócić uwagę.

Dzieki

Jeśli natychmiast nie tynkujesz albo coś w tym stylu to warto kazać od razu ściągnąć taśmy zabezpieczające. Wtedy widać uszkodzenia.
nawet jeśli masz w planach tynki od razu koniecznie ściągnij taśmy z zewnątrz

te od środka bezpiecznie mogą wytrzymać dłużej ale zewnętrzne ściągaj

A co sprawdzania... temat rzeka

przede wszystkim :

- podparcie okna

- piony i poziomy - ale pamiętaj że dopuszczalne są odchyłki wiec poziomica laserowa jest przegięciem :lol: realnie nie ma szansy zawsze uzyskać bezwzględne zero :)

- odpowiednia ilość kotew i ich prawidłowe rozmieszczenie

- dokładne wypełnienie piana przestrzeni miedzy oknem a murem

- w przypadku zestawów - czyli kilku okien skręcanych w całość - czy uszczelniono miejsce połączenia - najczęściej robi się to taśmą rozprężną ale dopuszczalne jest także piana

- czy okna nie zostały "po naciągane" przy kotwieniu - ale nie bądź aptekarzem :lol: dopuszczalne są odchyłki - wystarczy przyłożyć długa łatę do profila by to zauważyć

- i.... i zapewne jeszcze mi się przypomni :lol:

napewno obejrzyj każde okno dokładnie dziesięć razy z zewnątzr i wewnątrz oraz każde skrzydło. U mnie są okna drewniane - ja niestety po pół roku zauważyłam że jedno okno z zewnątrz nie ma metalowego okapnika przy szybie. Nie wiem jak to mozliwe ale nikt tego wczesniej nie zauważył może dla tego że to okno jest samo na uboczu :evil:

Pewnie już o tym było ale muszę powiedzieć. U mnie montażyści zaczeli sobie montować jak jeszcze mnie nie było na działce. I tak zaczym przyjechałem zostały zamontowane dwa okna balkonowe. Przy następnym oknie zauważyłem jak ,,montażyści" nie przykręcają kotew do ramy (zbrojenia) okna tylko kotwy mocowali do ściany. Po tekście cyt ,,Panie wszędzie tak robimy" zaczeła się jazda. Nie opisuję dalej bo szkoda. Natomiast skończyło się na tym że pozostałe okna zostały zamontowane przez innych solidnych monterów a te balkonowe dodatkowo wzmocnili dyblami i jest ok. Reasumując - pilnować dokł montażu i nie dać się uiśpić tekstami cyt ,,niech się pan nie martwi - będzie dobrze"

W czasie montażu dzwoniłem w tej sprawie do Krakowa do Oknoplastu aby się jeszcze upewnić i nie robić zadymy, tam skierowali mnie do ich serwisantów a oni stwierdzili że koniecznie kotwy do ramy bo takie są wymogi. Coś jeszcze wspominali o bezpieczeństwie (pożar) ale już nie pamiętam o co dokł chodziło.