leszekg 01.09.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Czy ktoś może się podzielić swoim doświadczeniem w temacie sprawdzania okien?Chodzi mi o to, że jutro przywożą mi okna na budowę. W związku z tym chciałbym sprawdzić czy okna są prawidłowo wykonane i czy prawidłowo wykonany zostanie montaż. Szukałem po forum, ale opisy były mało przejżyste jak dla takiego laika jak ja. Może też źle szukałem i w złych częściach forum. Może widzieliście takie posty albo sami macie doświadczenie i macie ochotę podpowiedzieć trochę na co warto zwrócić uwagę. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 01.09.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam Sprawdź tutaj http://www.jareko.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 02.09.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 i doradź tu coś po takiej rekomendacji.... sprawdź czy sie otwierają i zamykają bez oporów , przelicz klamki ile ekipa zostawiła jesli nie montują, poziomicę też mozesz przyłozyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 02.09.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 pilnuj żeby Ci złotych klamek nie wymienili na jakiś badziew u mnie też będą wkrótce wstawiać - na szczęście klamki nie złote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 02.09.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Lada dzień i u mnie okna będą. Z ciekawością poczytam jakichś "życiowych" rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.09.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jeśli natychmiast nie tynkujesz albo coś w tym stylu to warto kazać od razu ściągnąć taśmy zabezpieczające. Wtedy widać uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.09.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jeśli natychmiast nie tynkujesz albo coś w tym stylu to warto kazać od razu ściągnąć taśmy zabezpieczające. Wtedy widać uszkodzenia.nawet jeśli masz w planach tynki od razu koniecznie ściągnij taśmy z zewnątrz te od środka bezpiecznie mogą wytrzymać dłużej ale zewnętrzne ściągaj A co sprawdzania... temat rzeka przede wszystkim : - podparcie okna - piony i poziomy - ale pamiętaj że dopuszczalne są odchyłki wiec poziomica laserowa jest przegięciem realnie nie ma szansy zawsze uzyskać bezwzględne zero - odpowiednia ilość kotew i ich prawidłowe rozmieszczenie - dokładne wypełnienie piana przestrzeni miedzy oknem a murem - w przypadku zestawów - czyli kilku okien skręcanych w całość - czy uszczelniono miejsce połączenia - najczęściej robi się to taśmą rozprężną ale dopuszczalne jest także piana - czy okna nie zostały "po naciągane" przy kotwieniu - ale nie bądź aptekarzem dopuszczalne są odchyłki - wystarczy przyłożyć długa łatę do profila by to zauważyć - i.... i zapewne jeszcze mi się przypomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.09.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Lada dzień i u mnie okna będą. Z ciekawością poczytam jakichś "życiowych" rad Proszę bardzo http://forum.muratordom.pl/wygiete-okna-z-oknoplast-krakow-problem,t167477.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 03.09.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 napewno obejrzyj każde okno dokładnie dziesięć razy z zewnątzr i wewnątrz oraz każde skrzydło. U mnie są okna drewniane - ja niestety po pół roku zauważyłam że jedno okno z zewnątrz nie ma metalowego okapnika przy szybie. Nie wiem jak to mozliwe ale nikt tego wczesniej nie zauważył może dla tego że to okno jest samo na uboczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.09.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Pewnie już o tym było ale muszę powiedzieć. U mnie montażyści zaczeli sobie montować jak jeszcze mnie nie było na działce. I tak zaczym przyjechałem zostały zamontowane dwa okna balkonowe. Przy następnym oknie zauważyłem jak ,,montażyści" nie przykręcają kotew do ramy (zbrojenia) okna tylko kotwy mocowali do ściany. Po tekście cyt ,,Panie wszędzie tak robimy" zaczeła się jazda. Nie opisuję dalej bo szkoda. Natomiast skończyło się na tym że pozostałe okna zostały zamontowane przez innych solidnych monterów a te balkonowe dodatkowo wzmocnili dyblami i jest ok. Reasumując - pilnować dokł montażu i nie dać się uiśpić tekstami cyt ,,niech się pan nie martwi - będzie dobrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.09.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 ...Przy następnym oknie zauważyłem jak ,,montażyści" nie przykręcają kotew do ramy (zbrojenia) okna tylko kotwy mocowali do ściany. ...a kto ci powiedział ze kotwy trzeba przykręcać do ramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.09.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 W czasie montażu dzwoniłem w tej sprawie do Krakowa do Oknoplastu aby się jeszcze upewnić i nie robić zadymy, tam skierowali mnie do ich serwisantów a oni stwierdzili że koniecznie kotwy do ramy bo takie są wymogi. Coś jeszcze wspominali o bezpieczeństwie (pożar) ale już nie pamiętam o co dokł chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.09.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 OK - skoro Veka ma takie wymogi nie będę komentował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts