Malobert 01.09.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Czy wielkim błędem będzie jeśli budynek (gazobeton) zostanie ocieplony przed wykonaniem tynków wewnęrznych C-W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.09.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Czy wielkim błędem będzie jeśli budynek (gazobeton) zostanie ocieplony przed wykonaniem tynków wewnęrznych C-W ? Nie będzie to żadnym błędem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.09.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Czy wielkim błędem będzie jeśli budynek (gazobeton) zostanie ocieplony przed wykonaniem tynków wewnęrznych C-W ? A co zamierzasz tam robić w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 01.09.2009 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Czy wielkim błędem będzie jeśli budynek (gazobeton) zostanie ocieplony przed wykonaniem tynków wewnęrznych C-W ? A co zamierzasz tam robić w zimie? Problem jest trochę bardziej złożony... Stawiam całkiem spory budynek, ale ze względów finansowych mogę to udźwignąć jedynie etapami - chcę robić odbiór częściowy, tzn na górze mieszkanie, na dole działalność w przyszłości. Poddasze chcę wykończyć i zamieszkać. Dół chcę pozostawić w stanie surowym, bez tynków, wylewek (oprócz osobnego wejścia - klatki schodowej i kotłowni) i bez instalacji. Ocieplać zewnątrz chcę dlatego, bo wyczytałem na FM, że to najpierw powinno się robić przed ocieplaniem poddasza - wtedy można złączyć poprawnie ocieplenia połaci i ściany. Jeśli chodzi o tynki to też wyczytałem na FM, że przed ocieplaniem, bo wilgoć itd... chyba, że doradzicie mi jakieś inne wyjście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.09.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 a dokładnie gdzie to wyczytałeś? bo wcale na to nie wygląda, żebyś czytał, rzekłbym - kłamiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 01.09.2009 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 a dokładnie gdzie to wyczytałeś? no na forum muratora, które uważnie śledzę, tak na zawołanie tego nie znajdę, takie były opinie forumowiczów, jeśli któreś z tych informacji nie są jednak prawdziwe to proszę o sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 01.09.2009 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 bo wcale na to nie wygląda, żebyś czytał, rzekłbym - kłamiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.09.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 - zdecydowanie za dużo czytasz FM ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.09.2009 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Czy wielkim błędem będzie jeśli budynek (gazobeton) zostanie ocieplony przed wykonaniem tynków wewnęrznych C-W ? A co zamierzasz tam robić w zimie? Problem jest trochę bardziej złożony... Stawiam całkiem spory budynek, ale ze względów finansowych mogę to udźwignąć jedynie etapami - chcę robić odbiór częściowy, tzn na górze mieszkanie, na dole działalność w przyszłości. Poddasze chcę wykończyć i zamieszkać. Dół chcę pozostawić w stanie surowym, bez tynków, wylewek (oprócz osobnego wejścia - klatki schodowej i kotłowni) i bez instalacji. Ocieplać zewnątrz chcę dlatego, bo wyczytałem na FM, że to najpierw powinno się robić przed ocieplaniem poddasza - wtedy można złączyć poprawnie ocieplenia połaci i ściany. Jeśli chodzi o tynki to też wyczytałem na FM, że przed ocieplaniem, bo wilgoć itd... chyba, że doradzicie mi jakieś inne wyjście... Jak dla mnie zabierasz się trochę od dup..y strony.Wspomnę ,że nie ty jedyny masz niedobór w kasie.Etapy które tu przedstawiasz są ,nazwałbym je niekompletne .To po pierwsze.Po drugie jeżeli zamieszkanie planujesz już na zimę to problem grzania jest także złożony.Jak kurna oddzielisz instalacje którą chcesz.....: Dół chcę pozostawić w stanie surowym, bez tynków, wylewek (oprócz osobnego wejścia - klatki schodowej i kotłowni) i bez instalacji. zrobisz oddzielną na górę a potem będziesz się bawił z dołem . Musisz zwrócić uwagę ,że skoro planujesz jakaś tam działalność gosp.a ona ma być jakimś tam połączeniem z górą to bezsensu jest zostawianie dołu "w samopas" .Nie dość ,że syf na dole to jeszcze na górze.Wrócę jeszcze do ocieplenia.To co ja mam powiedzieć jak już mieszkam mam skończone wszystko w środku a na zew "Średniowiecze".Tak chce przezimować.Instalacja,docieplenie (megarockiem bo w zimie robili wykończeniówkę),następnie tynki i dopiero płyta GK.Taką z grubsza miałem kolejność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.09.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 bo wcale na to nie wygląda, żebyś czytał, rzekłbym - kłamiesz nie wiem co Ty czytałeś, ale te posty/tematy co akurat ja czytałem, to wszędzie stało, że bzudrą jest gadanie, że nie jest dobrze ocieplić a potem tynkować, to prawie to samo co z oddychaniem ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 02.09.2009 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Czy wielkim błędem będzie jeśli budynek (gazobeton) zostanie ocieplony przed wykonaniem tynków wewnęrznych C-W ? A co zamierzasz tam robić w zimie? Problem jest trochę bardziej złożony... Stawiam całkiem spory budynek, ale ze względów finansowych mogę to udźwignąć jedynie etapami - chcę robić odbiór częściowy, tzn na górze mieszkanie, na dole działalność w przyszłości. Poddasze chcę wykończyć i zamieszkać. Dół chcę pozostawić w stanie surowym, bez tynków, wylewek (oprócz osobnego wejścia - klatki schodowej i kotłowni) i bez instalacji. Ocieplać zewnątrz chcę dlatego, bo wyczytałem na FM, że to najpierw powinno się robić przed ocieplaniem poddasza - wtedy można złączyć poprawnie ocieplenia połaci i ściany. Jeśli chodzi o tynki to też wyczytałem na FM, że przed ocieplaniem, bo wilgoć itd... chyba, że doradzicie mi jakieś inne wyjście... Jak dla mnie zabierasz się trochę od dup..y strony.Wspomnę ,że nie ty jedyny masz niedobór w kasie.Etapy które tu przedstawiasz są ,nazwałbym je niekompletne .To po pierwsze.Po drugie jeżeli zamieszkanie planujesz już na zimę to problem grzania jest także złożony.Jak kurna oddzielisz instalacje którą chcesz.....: Dół chcę pozostawić w stanie surowym, bez tynków, wylewek (oprócz osobnego wejścia - klatki schodowej i kotłowni) i bez instalacji. zrobisz oddzielną na górę a potem będziesz się bawił z dołem . Musisz zwrócić uwagę ,że skoro planujesz jakaś tam działalność gosp.a ona ma być jakimś tam połączeniem z górą to bezsensu jest zostawianie dołu "w samopas" .Nie dość ,że syf na dole to jeszcze na górze.Wrócę jeszcze do ocieplenia.To co ja mam powiedzieć jak już mieszkam mam skończone wszystko w środku a na zew "Średniowiecze".Tak chce przezimować.Instalacja,docieplenie (megarockiem bo w zimie robili wykończeniówkę),następnie tynki i dopiero płyta GK.Taką z grubsza miałem kolejność. Niestety sytuacja zmusza mnie do tego, a muszę powiedzieć, że przy moim podziale funkcjonalnym budynku, wcale nie będzie aż tak wielkiego syfu przy pracach wykonczeniowych na dole w przyszłości - mam osobne wejścia. Wiem, że syf powstaje gdy ktos mieszka na dole a potem zaczyna robić górę w domku, wszystko sie wtedy roznosi. Jeśli chodzi o instalcje w tym CO to jest ona juz rozdzielona w projekcie - są to oddzielne obwody do kotłowni i tam projektant przewidział jakies sprzęgło hydrauliczne aby połączyć te wydzielone systemy. Nie wykonanie któregos z obiegów nie skutkuje jakimiś problemami. Z powyższych odpowiedzi wynika, że mogę nie tynkować i mogę najpierw ocieplić elewację - i taką odpowiedz chciałem uzyskac. Skolei nikt nie potwierdzil czy musze ocieplac elewacje aby poprawnie złączyć z ociepleniem połaci dachowej. Z tego ocieplenia mógłbym wtedy też zrezygnować, ale nikt nie zaprzeczył, wiec tej wersji z ociepleniem będę się trzymać. Jesli ktoś ma lepsze propozycje to ja jestem na nie otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts