Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty podłączenia do sieci kanalizacyjnej

ares83

Recommended Posts

Witam.

Problem zainteresował mnie po przeczytaniu artykułu z wrześniowego muratora

( "jak odzyskać pieniądze za wybudowaną sieć").

W mojej miejscowości zakończono budowę sieci kanalizacyjnej, wszystkim mieszkańcom podprowadzono studzienki kanalizacyjne na działki w odl. kilku metrów od zbiornika na nieczystości.Mam pytanie: kto ponosi koszty końcowego podłączenia do sieci, skoro później wbudowany odcinek wraz z urządzeniami będzie stanowił własność przedsiębiorstwa. Czy jest jakieś uregulowanie prawne określające która strona ponosi koszty podłączenia. Dodam że przedsiębiorstwo komunalne obstaje przy stwierdzeniu że to mieszkańcy mają płacić za przyłączenie. :-?

Witam.

Problem zainteresował mnie po przeczytaniu artykułu z wrześniowego muratora

( "jak odzyskać pieniądze za wybudowaną sieć").

:-?

Oczywiście masz rację ale w tym artykule jest mowa o wybudowanej sieci a nie przyłączu do domu ! To dwie różne rzeczy. Za podłączenie do domku musisz płacić sam. Pozdrawiam !

I podstawa prawna jakbyś miał jakieś wątpliwości:

USTAWA z dnia 7 czerwca 2001 r.

o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków

art 15

2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.