ares83 01.09.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam. Problem zainteresował mnie po przeczytaniu artykułu z wrześniowego muratora ( "jak odzyskać pieniądze za wybudowaną sieć"). W mojej miejscowości zakończono budowę sieci kanalizacyjnej, wszystkim mieszkańcom podprowadzono studzienki kanalizacyjne na działki w odl. kilku metrów od zbiornika na nieczystości.Mam pytanie: kto ponosi koszty końcowego podłączenia do sieci, skoro później wbudowany odcinek wraz z urządzeniami będzie stanowił własność przedsiębiorstwa. Czy jest jakieś uregulowanie prawne określające która strona ponosi koszty podłączenia. Dodam że przedsiębiorstwo komunalne obstaje przy stwierdzeniu że to mieszkańcy mają płacić za przyłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 01.09.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam. Problem zainteresował mnie po przeczytaniu artykułu z wrześniowego muratora ( "jak odzyskać pieniądze za wybudowaną sieć"). Oczywiście masz rację ale w tym artykule jest mowa o wybudowanej sieci a nie przyłączu do domu ! To dwie różne rzeczy. Za podłączenie do domku musisz płacić sam. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 02.09.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 I podstawa prawna jakbyś miał jakieś wątpliwości:USTAWA z dnia 7 czerwca 2001 r.o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ściekówart 152. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts