Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka komina , blacha czy taśma?

Recommended Posts

Hmm, widze ile wykonawcow tyle opini.

Dzis rozmawialem znow z moimi goralami, to powiedzieli ze zrobia jakie chce obrobki, ale polecaja tasme ołowianą bo twierdza ze bedzie szczelniej, hmm.

Przynajmniej jesli chodzi o krycie dachowką.

Pozdr

U mnie kołnierz na 3 kominy - c.a. 300 zeta. Kupiłem dwa arkusze blachy - 120zł całość.

Widziałem takie wykończenia taśmą i moim zdaniem wygląda to paskudnie wizualnie. A jeszcze czasem dadzą takie "specjalne" listwy kominowe, co już w ogóle pasuje jak kwiatek do kożucha :-)

A i technicznie bardziej ufam blasze - tylko wcięcie w komin obowiązkowo + uszczelniacz dekarski.

Pojęcie piękny czy brzydki to rzecz gustu. Ja osobiście optowałbym za ołowiem w kolorze zbliżonym do dachówki wykończonym listwą w tym samym kolorze. Osobiście jestem zwolennikiem wprowadzanie obroki szlicowej ale ukrytej pod ołowiem. Pozdrawiam.

Witam ponownie

A powiedzcie mi jeszcze czy obrobki dachu(podrynnowe, na krokwiach etc.)

robic z blachy stalowej ocynkowanej powlekanej czy tez moze z blachy aluminiowej powlekanej?

Pozdrawiam

Pas mam z blachy ocynk powlekanej brązowej, a kosz i obróbki komina z alu kasztan - bo akurat tak mieli na składzie, a chciałem takie kolory. Nie miałem już sił ani czasu się zastanawiać :-)

W sumie jestem ciekaw opinii, chociaż trochę poniewczasie.

Majster stwierdził, że alu nawet lepiej bo łatwiej się obrabia. No i alu nie zardzewieje (ale może się utlenić :-) ). I bądź tu mądry.