Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin systemowy obłożony łupkiem (struktonit); czy można?

Recommended Posts

Do komina systemowego nic się nie przykręci. Należy więc wykonać konstrukcję np. z łat 5x5 cm i odeskować. Deski do łat mocować wkrętami unikając drgań powstających przy biciu gwoździ. W szczelinę pomiędzy deski a komin włożyć wełnę. Deski obłożyć folią wysoko paroprzepuszczalną. Płytki włóknocementowe lub łupek mocować papiakami miedzianymi lub cynkowanymi ogniowo. Pozdrawiam.

Do komina systemowego nic się nie przykręci. Należy więc wykonać konstrukcję np. z łat 5x5 cm i odeskować. Deski do łat mocować wkrętami unikając drgań powstających przy biciu gwoździ. W szczelinę pomiędzy deski a komin włożyć wełnę. Deski obłożyć folią wysoko paroprzepuszczalną. Płytki włóknocementowe lub łupek mocować papiakami miedzianymi lub cynkowanymi ogniowo. Pozdrawiam.

Czyli jeśli dobrze rozumie, łaty przylegają bezpośrednio do komina, ale nie są z nim w żaden sztywny sposób połączone?

• 8 months później...
  • 3 months później...
Dokładnie tak. Tą konstrukcję można połączyć z łatami dachu lub z deskami (o ile są na dachu). Przy poprawnym wykonaniu znakomicie usztywnia komin. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju,

jesli laty na ktorych przytwierdzamy plyte osb czy deski nie na przytwierdzone do komina np wkretami to jak trzymaja sie siebie postrzegolne odeskowane scianki komina? czy juz nie lepiej byloby zastosowac jakis gruby naroznik drewniany?

jak wyglada kwesia odbioru kiminiarskiego komina? nie ma prolemu z tym ze wokol sa deski a laty/narozniki stykaja sie z pustakami? (komin dymowy od kominka i kotla na groszek)

Gość Konto usunięte_12*
A co sądzicie o pomyśle obudowania komina systemowego np cegłą silikatową pełną i do niej montowania płytek Struktonit na gwoździe lub cieńkie wkręty? To tak zamiast ryzykownego układania na kominie płyt osb....

Jeśli już tak się boisz tych płyt OSB oraz impregnowanych ciśnieniowo Ogniochronem drewnianych kątowników w narożach pustaka systemowego, to (jeśli masz "kasę";)) zastosuj aluminiowe rusztowanie z profili zimnowalcowanych obejmujące komin (jak pisze A. Wilhelmi), a na nim aluminiową blachę o grubości np. 2-3 mm. Do tej blachy możesz mocować płytki struktonitowe nie gwoździami, tylko blachowkrętami. Gwoździe w cegle silikatowej na kominie, to kiepski pomysł, bo szybko będą wypadać.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

sobieradek,

a gdzie kupię kątowniki drewniane impregnowane ciśnieniowo Ogniochronem? Bo generalnie w tartaku mu takich rzeczy nie zrobią, stolarz zrobi katownik ale nie zaimpregnuje pewnie ciśnieniowo...

Generalnie po rozmowie z kierownikiem ustaliłem że komin systemowy mimo wszytsko lepiej będzie obmurować cegłą, by zapewnić mu lepszą stabilność (ok. 1,5 m ponad dachem), na to ew. położyć kątowniki i płyte osb. Czy wtedy wystarczy zwykły cienki katownik?

Masz pomysł jak zrobić kontrukcję na łatach 5x5 skoro mają być nie mocowane do siebie? Bo nie kumam jak mają ścianki komina się siebie trzymać...

Jak ma być cegła, to po co kątowniki i płyta OSB ?

MK,

nie miałem na myśli obkładania komina klinkierem bo to strasznie drogo u mnie wychodzi...myślałem o obmurowaniu cegłą K-3 lub pustakiem PH 11.5, na to stelaż drewniany i Struktonit.

Co o tym sądzisz?

Masz koncepcję jak zamiast kątowników zastosować drewniane łaty bez przymocowywania ich do ścian komina? Jak wtedy połączyć naroża by poszczególne boki się siebie trzymały?

Gość Konto usunięte_12*
sobieradek,

1. a gdzie kupię kątowniki drewniane impregnowane ciśnieniowo Ogniochronem?

2.Generalnie po rozmowie z kierownikiem ustaliłem że komin systemowy mimo wszytsko lepiej będzie obmurować cegłą,

3. Masz pomysł jak zrobić kontrukcję na łatach 5x5 skoro mają być nie mocowane do siebie? Bo nie kumam jak mają ścianki komina się siebie trzymać...

Ad.1 - poszukaj ogłoszeń w necie lub prasie. Są firmy, które zajmują się usługowo impregnacją ciśnieniową. A jeśli nie znajdziesz, to sam zrób impregnację zanurzeniową

Ad.2 - uważam to za (delikatnie mówiąc) nietrafiony pomysł. Utracisz w ten sposób podstawową zaletę lekkości komina systemowego w stosunku do kominów tradycyjnych (i niepotrzebne koszty, bo to "de facto" budowa drugiego komina)

Ad.3 - ja też już nie "kumam", co to za konstrukcja z kwadratowych łat?:rolleyes:

Doszliśmy już do miejsca, w którym wyjaśnienia słowne nie pomagają i pewnie potrzebny byłby rysunek (a ja niestety nie posiadam skanera). Kątowniki dystansowe w narożach pustaka systemowego, o których objaśniałem ci na priv, nie muszą być mocowane do tego pustaka, bo łączą je ze sobą płyty OSB przykręcone wkrętami nierdzewnymi właśnie do tych kątowników.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

W poście nr 3 Andrzej Wilhelmi pisze o łatach 5x5...ale teraz już chyba wiem...nie będzie tylko łat pionowo (jak w przypadku kątowników) ale też poziomo, które będą je spajać...

Co do lekkości...większość kominów systemowych jest obudowywana klinkierem, więc o lekkości nie ma mowy:)

A dlaczego chcę go obudować...będzie jakieś 1.5 - 2 m ponad dachem a ostatnio trochę wieje;-)

Gość Konto usunięte_12*
Co do lekkości...większość kominów systemowych jest obudowywana? klinkierem, więc o lekkości nie ma mowy

Chyba coś źle słyszałeś. Jeśli obudowuje się pustaki systemowe, to najwyżej płytkami klinkierowymi (a tego raczej nie polecam:eek:).

Prawidłowo jeszcze pod dachem wykonuje się na pustakach lany wieniec żelbetowy, a na nim buduje się resztę komina już nie z pustaków, a z pełnej cegły klinkierowej. W tej "konstrukcji" wkład ceramiczny (a nie pustak!) jest OBUDOWANY cegłą klinkierową.

Chyba coś źle słyszałeś. Jeśli obudowuje się pustaki systemowe, to najwyżej płytkami klinkierowymi (a tego raczej nie polecam:eek:).

Prawidłowo jeszcze pod dachem wykonuje się na pustakach lany wieniec żelbetowy, a na nim buduje się resztę komina już nie z pustaków, a z pełnej cegły klinkierowej. W tej "konstrukcji" wkład ceramiczny (a nie pustak!) jest OBUDOWANY cegłą klinkierową.

Nie byłbym taki przekonany:) http://www.schiedel.pl/produkty/schiedel-rondo-plus/schemat/

• 4 years później...
witam

Co powie kominiarz na komin odłożony płytą osb i łupkiem (struktonit). Chyba tak nie można? Osobiście mi się wizualnie podoba i jest dużo taniej niż klinkierem (i napewno nie będzie ciekło koło komina). Jak to było u Was?

pozdrawiam

Kup gotową obudowę komina z wykończeniem z łupka albo struktonitu z montażem i nie przejmuj się takimi rzeczami ;)