Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po zafugowaniu płytek fugą Ceresita (46 caramel) okazało się, że różnią się one kolorami tzn. np. jedna fuga jest w kolorze takim jakim powinna być a następna jest ciemniejsza lub ma ciemne przebarwienia np. na odcinku paru centymetrów. Na niektórych jest dosłownie "zebra" - jasne-ciemne, jasne-ciemne itd. Co się stało? Czy wystąpił błąd podczas fugowania czy to wina fugi?

Szczeliny między płytkami zgodnie z zaleceniami zwilżone przed robotą wilgotną gąbką. Fugi przetarte jednokrotnie po nałożeniu po ok. 15 min. wilgotną dobrze wyciśniętą gąbką (nie mokrą).

Pomocy bo wygląda to paskudnie :(

https://forum.murator.pl/topic/129080-%C5%9Bwie%C5%BCo-po%C5%82o%C5%BCone-fugi-w-%C5%82azience-ciemne-odbarwienia/

Ha! Mam dokładnie to samo, ten sam kolor fugi i ten sam efekt. Już kiedyś pytałem, co mogłem zrobić źle, ale nie dostałem pewnej odpowiedzi. Wygląda na to, że z tą fugą jest coś nie tak.

Dziwna sprawa bo po nałożeniu troszkę tej nieszczęsnej

zaprawy do fugowania bezpośrednio na płytkę i nie

ruszaniu jej aż do wyschnięcia otrzymuje kolor taki jaki

powinien być. Może nie przecierać płytek od razu ( producent zaleca zrobienie tego po 15 minutach od nałożenia :| ) tylko zostawić na parę godzin. Ta fuga nie brudzi mi trwale płytek więc później po prostu bym to z niej zeskrobał bez problemu bo płytki są gładkie.

Czy ktoś może jeszcze coś doradzi? Jak myślicie?