Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkać czy zarabiać

Recommended Posts

mjakob - teraz niektóre kopalnie się wycwaniły ...kupujac działke na szkodach podpisujesz swistek, iż jest ci to wiadome i w związku z tym niczego od kopalni sie domagać nie będziesz :roll:

no to kicha trochę. trzeba by przed zakupem działki wiedzieć jakie będą później opcje. z drugiej strony działka "na szkodach" powinna być w takim razie wiele tańsza, co zrekompensuje z kolei koszty poniesione na wzmacnianie budynku.

mnie napisali, że nie prowadzi się i nie będzie się prowadzić robót na tym terenie (rodzina górnicza więc wiem że to prawda, ale pewności 100% nie ma :-)) z drugiej strony 5-6 km dalej, w innej dzielnicy, działki są już "ze szkodami". wniosek z tego taki, że nawet w miastach gdzie jest kopalnia, można działkę wolną od szkód kupić.

pociesz sie ... w Zebrzydowicach nie ma szkód i , i taką też działke - bez szkód kupiłam , ale go Karviny mam z 12km ... i tam normalnie kopalnia fedruje ...juz próbiowali podkupic to i owo , ale odbył sie sprzeciw i na razie cisza :wink:

także nieczynny w tej chwili szyb w Kaczycach były próby uruchomienia ... i nic nie wyszło, bo sie ludzie zbulwersowali :roll:

to jest własnie Śląsk .... :roll:

No wlasnie mozesz zmienic prace.

Ja dojezdzam 40 km w jedna strone czyli dziennie 80 km. Wczesniej przed budowa mialam 36 km w jedna, dzialke kupilismy kawalek dalej.

Moglismy kupic dzialke pod miastem, w ktorym pracujemy ale tamte strony nam sie podobaja i nie chcielismy zeby dziecko musialo zmieniac otoczenie. Z miasteczka 3 tys. mieszkancow przenieslismy sie na wies.

Jezeli chodzi o dojazdy to ja podczas pokonywania codziennie km odpoczywam i odstresowuje sie od pracy.

• 2 weeks później...
My wybraliśmy działeczkę oddaloną 1km od dużego miasta i tak też bym Ci proponowała. W otulinie lasów nie byłoby źle, tylko nie wiem czy znajdziesz takową. Ja cały czas mieszkałam w swoim domku i gdy przyszło mi mieszkać w bloku to strasznie się męczyłam. Jeśli nie czujesz się dobrze w bloku to warto poszukać domku, nie musisz przecież budować. A pracę zawsze można zmienić... Najlepiej porozmawiaj z rodziną i dowiedz się jakie oni mają zdanie. Dzieci może wcale nie będą chciały się wyprowadzać, przyjaźnie, miłości... Mogą później mieć żal. Albo w Mikołowie popatrz za domkiem :)

• 2 weeks później...
Ja w przeciwieństwie do ciebie od zawsze mieszkałam w bloku.. na wiekszym metrażu bo zazwyczaj ok. 65m2.. razem z mężem kupilismy działke poza miastem - do centrum 20km (niby tylko 20km.. ale działka jest tak połozona, że dookoła mamy tylko pola... spokój, brak ulic.. itp.).. uważam, że świeże powietrze, własny ogród i spokój jest m.in dla dziecka bardzo wazny.. małe dzieci lepiej, zdrowiej wychowują się w dom niz w mieszkaniu .. jednak 60km od centrum miasta.. od szkoły czy pracy to trochę duzo.. może działka gdzies bliżej?

Jest jeszcze opcja "małe miasteczko w pobliżu dużego miasta". Kto musi, dojeżdża do pracy do dużego miasta (u nas 25 km). W małym miasteczku dzieci mają basen, kluby sportowe, języki obce i dużą ofertę innych zajęć dodatkowych, więc ich rozwój intelektualny i fizyczny nie cierpi na tym, że nie mieszkają w wielkim mieście. Na zakupy, do szkoły itp. wcale nie trzeba jeździć samochodem ani przedzierać się pieszo przez bezdroża i zaspy. Większe zakupy robi się od czasu do czasu w dużym mieście.

mamy podobnie

przeprowadzamy się na wioskę, ale ... do miasta ze 3 km jest

wszelkie atrakcje w mieście, więc dziecko nie straci na niczym :)