kosecmar 01.09.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Czy taki schemat ma prawo działać?? http://83.19.106.74/instalacja.gif Kocioł dwufunkcyjny GB-022 Buderusa ma w sobie pompę na powrocie oraz naczynie wzbiorcze i jest podłączony do sterownika. Kominek mocy 19kW też ze sterownikiem. Oba urządzenia podłączone będą za pomocą zaworów zwrotnych, aby niepotrzebnie jedno drugiego nie ogrzewało. Chciałem wyeliminować wymiennik ciepła, bo jak słyszałem kilka opinii, jest na nim duża strata ciepła. Proszę o opinię czy to ma prawo działać. Z instalacji zasilanych jest 150 żeberek aluminiowych oraz około 60m podłogówki w 3 pętlach - piszę gdyby to miało jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 02.09.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Czy taki schemat ma prawo działać?? Chciałem wyeliminować wymiennik ciepła, bo jak słyszałem kilka opinii, jest na nim duża strata ciepła. 1) Jeśli kocioł ma zabezpieczenie przed zanikiem ciśnienia w C.O. to się nie włączy w instalacji otwartej 2) Spytaj się gdzie ta strata ciepła się podziewa. Ludzie powtarzają coś czego nie rozumieją. U ciebie wymiennik będzie w mieszkaniu więc będzie oddawał przez obudowę ciepło jak każdy inny grzejnik do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosecmar 02.09.2009 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Kocioł gazowy działa na ciśnieniu c.o. 1,0-3,0 bara. A różnica poziomów powinna wynosić około 8-10m, więc będzie jakieś 0,8-1,0 bara samego ciśnienia wody. Co do wymiennika - nie wystawię wymiennika sobie do salonu, żeby wyglądał jak grzejnik, dlatego planuję go schować w obudowie kominka, więc nagrzewał będzie komorę nad wkładem, i ciepło będzie szło w wentylację komory... Chyba, ze coś mieszam... Każda rada jest na wagę złota, bo już za kilka dni ekipa przychodzi kłaść rurki no i jak położą to będzie po ptakach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 03.09.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Co do wymiennika - nie wystawię wymiennika sobie do salonu, żeby wyglądał jak grzejnik, dlatego planuję go schować w obudowie kominka, więc nagrzewał będzie komorę nad wkładem, i ciepło będzie szło w wentylację komory... To go ocieplij 15cm wełny / styropianu i nie będzie ucieczki ciepła. Tak samo każdy centymetr rury i pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosecmar 06.09.2009 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 No tak - 15cm styropian, 10cm wymiennik, 15 cm styropian i robi się 40cm - nie mam tyle miejsca, żeby ocieplać. Poza tym chodzi mi o to czy przedstawiony przez mnie schemat zadziała. Chciałbym robić instalację bez wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.09.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Hydraulicznie zadziała. A czy warto puszczać to razem to już twoja decyzja. Kocioł stalowy + otwarta instalacja = dużo rdzy w obiegu i zanieczyszczanie kotła gazowego i grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts