Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat c.o. - czy to zadziała

kosecmar

Recommended Posts

Czy taki schemat ma prawo działać??

http://83.19.106.74/instalacja.gif

Kocioł dwufunkcyjny GB-022 Buderusa ma w sobie pompę na powrocie oraz naczynie wzbiorcze i jest podłączony do sterownika.

Kominek mocy 19kW też ze sterownikiem.

Oba urządzenia podłączone będą za pomocą zaworów zwrotnych, aby niepotrzebnie jedno drugiego nie ogrzewało.

Chciałem wyeliminować wymiennik ciepła, bo jak słyszałem kilka opinii, jest na nim duża strata ciepła.

Proszę o opinię czy to ma prawo działać.

Z instalacji zasilanych jest 150 żeberek aluminiowych oraz około 60m podłogówki w 3 pętlach - piszę gdyby to miało jakieś znaczenie.

Czy taki schemat ma prawo działać??

Chciałem wyeliminować wymiennik ciepła, bo jak słyszałem kilka opinii, jest na nim duża strata ciepła.

1) Jeśli kocioł ma zabezpieczenie przed zanikiem ciśnienia w C.O. to się nie włączy w instalacji otwartej

2) Spytaj się gdzie ta strata ciepła się podziewa. Ludzie powtarzają coś czego nie rozumieją. U ciebie wymiennik będzie w mieszkaniu więc będzie oddawał przez obudowę ciepło jak każdy inny grzejnik do budynku.

Kocioł gazowy działa na ciśnieniu c.o. 1,0-3,0 bara. A różnica poziomów powinna wynosić około 8-10m, więc będzie jakieś 0,8-1,0 bara samego ciśnienia wody. Co do wymiennika - nie wystawię wymiennika sobie do salonu, żeby wyglądał jak grzejnik, dlatego planuję go schować w obudowie kominka, więc nagrzewał będzie komorę nad wkładem, i ciepło będzie szło w wentylację komory...

Chyba, ze coś mieszam...

Każda rada jest na wagę złota, bo już za kilka dni ekipa przychodzi kłaść rurki no i jak położą to będzie po ptakach...

Co do wymiennika - nie wystawię wymiennika sobie do salonu, żeby wyglądał jak grzejnik, dlatego planuję go schować w obudowie kominka, więc nagrzewał będzie komorę nad wkładem, i ciepło będzie szło w wentylację komory...

To go ocieplij 15cm wełny / styropianu i nie będzie ucieczki ciepła. Tak samo każdy centymetr rury i pompy :)