emilus18 01.09.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Mam nadzieję, że to dobre miejsce na takie pytanie... Mam jednego wykonawcę na budowę domu "pod klucz" - choć umowa ma być na poszczególne etapy. Od początku zakładałam, że będzie to umowa o roboty budowlane. Dziś dostałam jednak projekt umowy o dzieło... Nie bardzo mi się to podoba, bo w razie wpadki i np. nie zapłacenia podwykonawcom ja jestem solidarnie zobowiązana do zapłaty (niestety inne zapisy w umowie są nieważne z mocy prawa...) W tym roku ma być sso z dachem - co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.09.2009 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 czy to nie tak ? "Rozróżnienie umowy o roboty budowlane i umowy o dzieło. Przy rozróżnieniu umowy o roboty budowlane od innych umów prawa cywilnego (przede wszystkim od umowy o dzieło) najważniejsze znaczenie ma ustalenie, czy proces inwestycyjny był wykonywany według rygorów i procedur przewidzianych przepisami prawa budowlanego." I jesli tak - to tylko umowa o roboty budowlane. A tu raczej tak jest. http://www.millercanfield.pl/pub/946efb853299d8cb760ee87c0be06f0c.pdf i tu warto poczytać :http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/obowiazki;inwestora;i;wykonawcy,48,0,338480.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 01.09.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Umowa o dzielo mialaby byc podpisana pomiedzy osobami fizycznymi? Tak w ogole mozna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 01.09.2009 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Dzięki serdeczne Nefer - pierwszy artykuł posiadałam w swoich zasobach - ale drugi jest nie mniej interesujący. Umowa będzie między osobą fizyczną a firmą remontowo - budowlaną. Jestem jeszcze na etapie sprawdzania ich referencji (oglądania zakończonych budów) ale poza tym nigdzie nic o nich nie ma - i to mnie martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 01.09.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Cos tu jest pokickane. To firma moze zatrudnic osobe fizyczna na umowe o dzielo, a nie odwrotnie. Na nosa... Firma to nie legalnie dzialajaca firma, a grupa panow, ktorzy usiluja jak firma wygladac... Normalnie dzialajaca firma podpisuje umowe o roboty i wystawia na koncu fakture i odprowadza VAT. Ciekawa jestem, jak wyglada projekt tej umowy, bo cos tu wyraznie jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 01.09.2009 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 A oto i umowa - mam trochę uwag i zastrzeżeń, ale bede wdzięczna za kolejne W końcu co dwie (albo więcej) głowy to nie jedna. UMOWA O DZIEŁO NR ……………… zawarta w dniu ……………………….., pomiędzy …………………………………….., zamieszkałym w ………………., przy ul. …………..., ………………………………………………………………………………………………..., zwanym dalej Zamawiającym, a Firmą Remontowo Budowlaną……………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………..., reprezentowaną przez ………………………………………….. zwanego dalej Wykonawcą; o następującej treści: & 1 1. Zamawiający powierza a Wykonawca przyjmuje do realizacji wykonanie prac budowlanych w budynku, mieszczącym się w ……………………. przy ulicy ……………. na podstawie przekazanego Wykonawcy projektu budowlanego. 2. Wartość prac strony ustalają na kwotę: …………. zł, zgodnie z wartościami podanymi w Kosztorysie nr……………………. Kwota ta nie obejmuje podatku VAT. 3. Zakres prac objętych wykonaniem, oraz ich koszt podano w Kosztorysie nr……………, który stanowi załącznik nr 1 do niniejszej umowy. Zakres obejmuje całość prac według projektu arch. ………………………………………………. 4. Wszystkie dodatkowe koszty mogą wynikać wyłącznie ze zmian wprowadzonych w trakcie budowy przez Zamawiającego . Prace będące wynikiem takich zmian będą dodatkowo wyceniane i przedstawiane do akceptacji Zamawiającego. & 2 1. Roboty objęte niniejsza umową Wykonawca zobowiązuje się rozpocząć w dniu ………………………………………………………. 2. Zakończenie robót nastąpi do dnia ……………………………………………. 3. Czas wykonania poszczególnych prac jest określony w Harmonogramie stanowiącym Załącznik nr 2 do niniejszej Umowy. 4. Wykonawca nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienia wynikające z winy Zamawiającego ( np. wprowadzenia zmian w projekcie). 5. Zamawiający może na dowolnym etapie zawiesić wykonywanie prac o czym poinformuje Wykonawcę z 14 dniowym wyprzedzeniem. W takim wypadku Zamawiający obowiązany jest zapłacić całość wynagrodzenia należnego za prace wykonane do chwili zawieszenia. & 3 Budowa będzie realizowana z materiałów Zamawiającego, & 4 Wykonawca potwierdza otrzymanie pełnej dokumentacji niezbędnej do wykonania Umowy. & 5 1. Odbiór wykonywanych etapów prac nastąpi w terminie trzech dni po zawiadomieniu Zamawiającego przez Wykonawcę o zakończeniu robót. Podstawą do odbioru robót będzie Kosztorys powykonawczy przedstawiony przez Wykonawcę. 2. Stwierdzone usterki w wykonywanych robotach Wykonawca zobowiązuje się usunąć w terminie czternastu dni od daty ich stwierdzenia. W przypadku niedotrzymania tego terminu Wykonawca zostanie obciążony karami umownymi w wysokości ustawowej wartości zakwestionowanego elementu za każdy dzień zwłoki. Koszty materiałów związane z wykonaniem poprawek powstałych z winy Wykonawcy zostaną w całości poniesione przez Wykonawcę. 3. Zamawiający ma prawo delegować reprezentanta do odbioru robót. Reprezentant Zamawiającego będzie miał prawo wstępu na budowę i sprawdzenia jakość wykonawstwa, oraz materiałów podczas całego okresu trwania budowy. & 6 1. Wykonawcy przysługuje prawo do wystawiania faktur cząstkowych za zamknięte etapy prac, płatnych w terminie siedmiu dni od daty wystawienia faktury. 2. Faktury będą wystawiane na podstawie pisemnego potwierdzenia przyjęcia odbieranego etapu robót przez Zamawiającego. 3. W przypadku nieuregulowania faktur przez zamawiającego w terminie umownym Zamawiający zobowiązuje się do zapłacenia Wykonawcy odsetek zgodnie z obowiązującymi przepisami 4. Zwłoka przekraczająca umowny termin płatności- siedem dni, spowoduje przerwanie robót z winy Zamawiającego, oraz przesunięcie terminu zakończenia inwestycji nie powodując zerwania umowy. 5. W wypadku zawinionego przez Wykonawcę niedotrzymania terminu wykonania prac, Zamawiający może ustalić nowy termin zachowując prawo do kar umownych w wysokości ustawowej wynagrodzenia za każdy dzień zwłoki. & 7 Wykonawca udziela gwarancji na wykonane roboty na okres 60 miesięcy licząc od dnia ich odbioru. Gwarancja Wykonawcy nie obejmuje usterek powstałych w wyniku : - wad materiałów użytych do budowy - kataklizmów (wichury, powodzie) - nieprawidłowej eksploatacji przez Zamawiającego lub osoby trzecie Gwarancja Wykonawcy nie obejmuje także urządzeń i materiałów, które posiadają gwarancję producenta krótszą niż 60 miesięcy. & 8 Za bezpieczeństwo na budowie, oraz za prowadzenie prac zgodnie z obowiązującymi przepisami B.H.P. odpowiada Wykonawca. & 9 Wszyscy pracownicy i podwykonawcy zatrudniani są przez Wykonawcę, a prawa i obowiązki z tego tytułu spoczywają na Wykonawcy. & 10 W sprawach nie unormowanych niniejszą umową będą miały zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego. & 11 Umowa niniejsza sporządza się w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach , po jednej dla każdej ze stron. & 12 Integralną częścią niniejszej Umowy są Kosztorysy oraz Harmonogram podpisany przez obydwie strony. WYKONAWCA ZAMAWIAJĄCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 01.09.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Masz zapis: Wszyscy pracownicy i podwykonawcy zatrudniani są przez Wykonawcę, a prawa i obowiązki z tego tytułu spoczywają na Wykonawcy. Wiec jednak nie Ty odpowiadasz za niedoplaconych podwykonawcow. Ale dalej mi sie to nie podoba, po co taka dziwna forma? A kto niby odprowadza podatek dochodowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 01.09.2009 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 co mi się nie podoba... 1. umowa o dzieło zamiast umowy o roboty budowlane (w dzienniku budowy podałam powody) 2. prace nie będą prowadzone w budynku - bo przecież jeszcze go nie ma 3. poszerzenie odpowiedzialności wykonawcy za to co się dzieje na budowie 4. materiały ma zapewnić wykonawca - ale ja również mam mieć możliwość zamawiania jeśli nie będzie mi odpowiadać cena, jakość itp (w części przypadków chodzi o gwarancję na dany towar oczywiście np. okna) 5. brak informacji ze wykonawca zapewnia geodetę 6. brak oświadczenia że wykonawca jest VAT-owcem 7. wysokości kar - za ogólne określenie w wysokości ustawowej - a kto bedzie się tego doszukiwał?? 8. ich gwarancja nie obejmuje wad materiałów użytych na budowie - a kto ma pilnować żeby materiały nie miały wad??? no chyba nie ja z załaczników będe potrzebować dodatkowo ubezpieczenia OC firmy - podobno jest - tak na wszelki wypadek uffffffff to chyba tyle moich uwag tytułem wstępu - jakiej inne uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 02.09.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 W linku, ktory Ci wkleilam pisza: W uproszczeniu można wskazać, iż umowa o dzieło ma zastosowanie w przypadku drobniejszych przedsięwzięć budowlanych, takich jak realizacja prac o charakterze uzdatniającym, wyposażeniowym i konserwacyjnym. Natomiast umowa o roboty budowlane służy głównie inwestycjom na większą skalę, o zindywidualizowanych właściwościach, zarówno fizycznych jak i użytkowych, z reguły powiązanych z wymogiem projektowania i zinstytucjonalizowanym nadzorem. Mialam wlasnie zapytac o ubezpieczenie. Nie tylko OC, ale tez np. wypadkowe. Kary umowne powinny byc scisle okreslone. Jesli masz tyle zastrzezen - uciekaj! Zaproponuj swoje warunki, albo podziekuj panom. Nie sa jedyni na tym swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.09.2009 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Masz zapis: Wszyscy pracownicy i podwykonawcy zatrudniani są przez Wykonawcę, a prawa i obowiązki z tego tytułu spoczywają na Wykonawcy. Wiec jednak nie Ty odpowiadasz za niedoplaconych podwykonawcow. Ale dalej mi sie to nie podoba, po co taka dziwna forma? A kto niby odprowadza podatek dochodowy? Niby zapis jest - ale umowa o dzieło podlega troche innym przepisom i ten zapis jest nieważny - pierwszy link podany przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 02.09.2009 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Masz zapis: Wszyscy pracownicy i podwykonawcy zatrudniani są przez Wykonawcę, a prawa i obowiązki z tego tytułu spoczywają na Wykonawcy. Wiec jednak nie Ty odpowiadasz za niedoplaconych podwykonawcow. Ale dalej mi sie to nie podoba, po co taka dziwna forma? A kto niby odprowadza podatek dochodowy? Niby zapis jest - ale umowa o dzieło podlega troche innym przepisom i ten zapis jest nieważny - pierwszy link podany przez Nefer Aaaa, no to wrozy klopoty na przyszlosc... Do umow o dzielo przy wiekszych przedsiewzieciach jestem nieco zrazona przykrymi doswiadczeniami, wiec jestem przeciw... Moge sie mylic w tym wypadku oczywiscie. Ja bym nie szla w umowe, ktorej zapisy sa sprzeczne z prawem. Jak sie w razie czego w sadzie wybronisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.09.2009 00:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 no to pięknie... live is brutal umowę o dzieło moge dać na wykończeniówkę - ale nie na postawienie budynku. Jeszcze dziś prześlę wstępne uwagi, ciekawe co odpisze... mam nadzieję że się zgodzi - bo podobno zależy (?) mu na współpracy. Racja nie są jedyni... Tylko jak ja teraz znajde ekipę w dwa tygodnie?? Chyba zacznę wierzyć w cuda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 02.09.2009 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Nie takie cuda tu sie zdarzaly. Poszperaj tu dobrze. Co do bycia lub nie Vatowcem to akurat da sie sprawdzic w Urzedzie Skarbowym, gdzies byl na to formularz, ale nie moge teraz znalezc. Mam tu, ze nie trzeba formularza, wystarczy podanie do Naczelnika Urzedu: http://www.przegladpodatkowy.pl/ppo-200812.xml?katalog=20081210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.09.2009 00:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 don't worry, kwestie podatkowe to moja specjalność - jestem księgową tyle że nie mam nic wspólnego z budowami - a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 02.09.2009 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Poszukaj dobrze, nie ma sensu pakowac sie w cos, co od poczatku Ci sie nie podoba. Z Twoich okolic jest chyba forumka suzis. Mam nadzieje, ze nie z jej "wykonawcami" masz do czynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 02.09.2009 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 OK, suzis byla z Lodzi. Ale i tak uwazaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.09.2009 00:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 dzięki wielkie, zacznę szperać pewnie jutro, jak będę coś więcej wiedziała... Co do gościa - jak na razie był właściwie jedynym, z którym byłam się s stanie dogadać - nawet przez telefon - choć na budowach się jeszcze nie znam. Inni zaczynali kręcić od początku... Wstępny kosztorys też był dość dokładny i zawsze poprawiany wg moich potrzeb - ale ostateczny miałam już dawno dostać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 02.09.2009 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Poszukaj na grupach budujacych. Na pewno znajdziesz jakies ciekawe namiary i porownasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.09.2009 01:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 dzięki za słowa otuchy tego się będe trzymać właśnie wysmarowałam maila do wykonawcy - ciekawe czy jutro rano zadzwoni... Nareszcie mogę iść spać - rano znów praca czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.09.2009 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 dogadałam się z panem budowlanym że będzie tak, jak mi odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts