Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa o dzieło czy o roboty budowlane

emilus18

Recommended Posts

Mam nadzieję, że to dobre miejsce na takie pytanie...

Mam jednego wykonawcę na budowę domu "pod klucz" - choć umowa ma być na poszczególne etapy. Od początku zakładałam, że będzie to umowa o roboty budowlane. Dziś dostałam jednak projekt umowy o dzieło... Nie bardzo mi się to podoba, bo w razie wpadki i np. nie zapłacenia podwykonawcom ja jestem solidarnie zobowiązana do zapłaty (niestety inne zapisy w umowie są nieważne z mocy prawa...) W tym roku ma być sso z dachem - co radzicie?

czy to nie tak ?

"Rozróżnienie umowy o roboty budowlane i umowy o dzieło.

Przy rozróżnieniu umowy o roboty budowlane od innych umów prawa cywilnego (przede wszystkim od umowy o dzieło) najważniejsze znaczenie ma ustalenie, czy proces inwestycyjny był wykonywany według rygorów i procedur przewidzianych przepisami prawa budowlanego."

I jesli tak - to tylko umowa o roboty budowlane. A tu raczej tak jest.

http://www.millercanfield.pl/pub/946efb853299d8cb760ee87c0be06f0c.pdf

i tu warto poczytać :

http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/obowiazki;inwestora;i;wykonawcy,48,0,338480.html

Dzięki serdeczne Nefer - pierwszy artykuł posiadałam w swoich zasobach - ale drugi jest nie mniej interesujący.

Umowa będzie między osobą fizyczną a firmą remontowo - budowlaną. Jestem jeszcze na etapie sprawdzania ich referencji (oglądania zakończonych budów) ale poza tym nigdzie nic o nich nie ma - i to mnie martwi :cry:

Cos tu jest pokickane. To firma moze zatrudnic osobe fizyczna na umowe o dzielo, a nie odwrotnie. Na nosa... Firma to nie legalnie dzialajaca firma, a grupa panow, ktorzy usiluja jak firma wygladac... :roll: Normalnie dzialajaca firma podpisuje umowe o roboty i wystawia na koncu fakture i odprowadza VAT. Ciekawa jestem, jak wyglada projekt tej umowy, bo cos tu wyraznie jest nie tak. :roll:

A oto i umowa - mam trochę uwag i zastrzeżeń, ale bede wdzięczna za kolejne :) W końcu co dwie (albo więcej) głowy to nie jedna.

UMOWA O DZIEŁO NR ………………

zawarta w dniu ……………………….., pomiędzy

…………………………………….., zamieszkałym w ………………., przy ul. …………...,

………………………………………………………………………………………………...,

zwanym dalej Zamawiającym,

a

Firmą Remontowo Budowlaną………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………...,

reprezentowaną przez ………………………………………….. zwanego dalej Wykonawcą;

o następującej treści:

& 1

1. Zamawiający powierza a Wykonawca przyjmuje do realizacji wykonanie prac

budowlanych w budynku, mieszczącym się w ……………………. przy ulicy

……………. na podstawie przekazanego Wykonawcy projektu budowlanego.

2. Wartość prac strony ustalają na kwotę: …………. zł, zgodnie z wartościami podanymi

w Kosztorysie nr…………………….

Kwota ta nie obejmuje podatku VAT.

3. Zakres prac objętych wykonaniem, oraz ich koszt podano w Kosztorysie nr……………, który stanowi załącznik nr 1 do niniejszej umowy. Zakres obejmuje całość prac według projektu arch. ……………………………………………….

4. Wszystkie dodatkowe koszty mogą wynikać wyłącznie ze zmian wprowadzonych w

trakcie budowy przez Zamawiającego . Prace będące wynikiem takich zmian będą

dodatkowo wyceniane i przedstawiane do akceptacji Zamawiającego.

& 2

1. Roboty objęte niniejsza umową Wykonawca zobowiązuje się rozpocząć w dniu

……………………………………………………….

2. Zakończenie robót nastąpi do dnia …………………………………………….

3. Czas wykonania poszczególnych prac jest określony w Harmonogramie stanowiącym

Załącznik nr 2 do niniejszej Umowy.

4. Wykonawca nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienia wynikające z winy

Zamawiającego ( np. wprowadzenia zmian w projekcie).

5. Zamawiający może na dowolnym etapie zawiesić wykonywanie prac o czym

poinformuje Wykonawcę z 14 dniowym wyprzedzeniem. W takim wypadku Zamawiający obowiązany jest zapłacić całość wynagrodzenia należnego za prace wykonane do chwili zawieszenia.

& 3

Budowa będzie realizowana z materiałów Zamawiającego,

& 4

Wykonawca potwierdza otrzymanie pełnej dokumentacji niezbędnej do wykonania

Umowy.

& 5

1. Odbiór wykonywanych etapów prac nastąpi w terminie trzech dni po zawiadomieniu

Zamawiającego przez Wykonawcę o zakończeniu robót. Podstawą do odbioru robót będzie Kosztorys powykonawczy przedstawiony przez Wykonawcę.

2. Stwierdzone usterki w wykonywanych robotach Wykonawca zobowiązuje się usunąć w terminie czternastu dni od daty ich stwierdzenia. W przypadku niedotrzymania tego

terminu Wykonawca zostanie obciążony karami umownymi w wysokości ustawowej wartości zakwestionowanego elementu za każdy dzień zwłoki. Koszty materiałów

związane z wykonaniem poprawek powstałych z winy Wykonawcy zostaną w całości

poniesione przez Wykonawcę.

3. Zamawiający ma prawo delegować reprezentanta do odbioru robót. Reprezentant

Zamawiającego będzie miał prawo wstępu na budowę i sprawdzenia jakość wykonawstwa, oraz materiałów podczas całego okresu trwania budowy.

& 6

1. Wykonawcy przysługuje prawo do wystawiania faktur cząstkowych za zamknięte etapy prac, płatnych w terminie siedmiu dni od daty wystawienia faktury.

2. Faktury będą wystawiane na podstawie pisemnego potwierdzenia przyjęcia odbieranego etapu robót przez Zamawiającego.

3. W przypadku nieuregulowania faktur przez zamawiającego w terminie umownym Zamawiający zobowiązuje się do zapłacenia Wykonawcy odsetek zgodnie z obowiązującymi przepisami

4. Zwłoka przekraczająca umowny termin płatności- siedem dni, spowoduje przerwanie

robót z winy Zamawiającego, oraz przesunięcie terminu zakończenia inwestycji

nie powodując zerwania umowy.

5. W wypadku zawinionego przez Wykonawcę niedotrzymania terminu wykonania prac,

Zamawiający może ustalić nowy termin zachowując prawo do kar umownych w wysokości ustawowej wynagrodzenia za każdy dzień zwłoki.

& 7

Wykonawca udziela gwarancji na wykonane roboty na okres 60 miesięcy licząc od dnia ich odbioru. Gwarancja Wykonawcy nie obejmuje usterek powstałych w wyniku : - wad materiałów użytych do budowy

- kataklizmów (wichury, powodzie)

- nieprawidłowej eksploatacji przez Zamawiającego lub osoby trzecie

Gwarancja Wykonawcy nie obejmuje także urządzeń i materiałów, które posiadają

gwarancję producenta krótszą niż 60 miesięcy.

& 8

Za bezpieczeństwo na budowie, oraz za prowadzenie prac zgodnie z obowiązującymi przepisami B.H.P. odpowiada Wykonawca.

& 9

Wszyscy pracownicy i podwykonawcy zatrudniani są przez Wykonawcę, a prawa i

obowiązki z tego tytułu spoczywają na Wykonawcy.

& 10

W sprawach nie unormowanych niniejszą umową będą miały zastosowanie przepisy

Kodeksu Cywilnego.

& 11

Umowa niniejsza sporządza się w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach , po jednej dla każdej ze stron.

& 12

Integralną częścią niniejszej Umowy są Kosztorysy oraz Harmonogram podpisany przez obydwie strony.

WYKONAWCA ZAMAWIAJĄCY

Masz zapis: Wszyscy pracownicy i podwykonawcy zatrudniani są przez Wykonawcę, a prawa i obowiązki z tego tytułu spoczywają na Wykonawcy.

Wiec jednak nie Ty odpowiadasz za niedoplaconych podwykonawcow. Ale dalej mi sie to nie podoba, po co taka dziwna forma? A kto niby odprowadza podatek dochodowy? :roll:

co mi się nie podoba...

1. umowa o dzieło zamiast umowy o roboty budowlane (w dzienniku budowy podałam powody)

2. prace nie będą prowadzone w budynku - bo przecież jeszcze go nie ma :-?

3. poszerzenie odpowiedzialności wykonawcy za to co się dzieje na budowie

4. materiały ma zapewnić wykonawca - ale ja również mam mieć możliwość zamawiania jeśli nie będzie mi odpowiadać cena, jakość itp (w części przypadków chodzi o gwarancję na dany towar oczywiście np. okna)

5. brak informacji ze wykonawca zapewnia geodetę

6. brak oświadczenia że wykonawca jest VAT-owcem

7. wysokości kar - za ogólne określenie w wysokości ustawowej - a kto bedzie się tego doszukiwał??

8. ich gwarancja nie obejmuje wad materiałów użytych na budowie - a kto ma pilnować żeby materiały nie miały wad??? no chyba nie ja :evil:

z załaczników będe potrzebować dodatkowo

ubezpieczenia OC firmy - podobno jest - tak na wszelki wypadek

uffffffff to chyba tyle moich uwag tytułem wstępu - jakiej inne uwagi?

W linku, ktory Ci wkleilam pisza: W uproszczeniu można wskazać, iż umowa o dzieło ma zastosowanie w przypadku drobniejszych przedsięwzięć budowlanych, takich jak realizacja prac o charakterze uzdatniającym, wyposażeniowym i konserwacyjnym. Natomiast umowa o roboty budowlane służy głównie inwestycjom na większą skalę, o zindywidualizowanych właściwościach, zarówno fizycznych jak i użytkowych, z reguły powiązanych z wymogiem projektowania i zinstytucjonalizowanym nadzorem.

Mialam wlasnie zapytac o ubezpieczenie. Nie tylko OC, ale tez np. wypadkowe. Kary umowne powinny byc scisle okreslone. Jesli masz tyle zastrzezen - uciekaj! Zaproponuj swoje warunki, albo podziekuj panom. Nie sa jedyni na tym swiecie. :wink:

Masz zapis: Wszyscy pracownicy i podwykonawcy zatrudniani są przez Wykonawcę, a prawa i obowiązki z tego tytułu spoczywają na Wykonawcy.

Wiec jednak nie Ty odpowiadasz za niedoplaconych podwykonawcow. Ale dalej mi sie to nie podoba, po co taka dziwna forma? A kto niby odprowadza podatek dochodowy? :roll:

Niby zapis jest - ale umowa o dzieło podlega troche innym przepisom i ten zapis jest nieważny - pierwszy link podany przez Nefer

Niby zapis jest - ale umowa o dzieło podlega troche innym przepisom i ten zapis jest nieważny - pierwszy link podany przez Nefer

Aaaa, no to wrozy klopoty na przyszlosc... Do umow o dzielo przy wiekszych przedsiewzieciach jestem nieco zrazona przykrymi doswiadczeniami, wiec jestem przeciw... Moge sie mylic w tym wypadku oczywiscie. Ja bym nie szla w umowe, ktorej zapisy sa sprzeczne z prawem. :roll: Jak sie w razie czego w sadzie wybronisz? :-?

no to pięknie... live is brutal :evil: :evil:

umowę o dzieło moge dać na wykończeniówkę - ale nie na postawienie budynku. Jeszcze dziś prześlę wstępne uwagi, ciekawe co odpisze... mam nadzieję że się zgodzi - bo podobno zależy (?) mu na współpracy.

Racja nie są jedyni... Tylko jak ja teraz znajde ekipę w dwa tygodnie?? Chyba zacznę wierzyć w cuda...

Nie takie cuda tu sie zdarzaly. Poszperaj tu dobrze. :wink:

Co do bycia lub nie Vatowcem to akurat da sie sprawdzic w Urzedzie Skarbowym, gdzies byl na to formularz, ale nie moge teraz znalezc. :evil:

Mam tu, ze nie trzeba formularza, wystarczy podanie do Naczelnika Urzedu: http://www.przegladpodatkowy.pl/ppo-200812.xml?katalog=20081210

dzięki wielkie,

zacznę szperać pewnie jutro, jak będę coś więcej wiedziała...

Co do gościa - jak na razie był właściwie jedynym, z którym byłam się s stanie dogadać - nawet przez telefon - choć na budowach się jeszcze nie znam. Inni zaczynali kręcić od początku... Wstępny kosztorys też był dość dokładny i zawsze poprawiany wg moich potrzeb - ale ostateczny miałam już dawno dostać...