Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie tynku cementowo-wapiennego do malowania

Recommended Posts

Kilka tygodni temu położono mi w domu tynki cementowo-wapienne, które teraz zamierzam pomalować.

Podejrzewam, że podłoże jest jeszcze mocno chłonne, więc trzeba je zagruntować.

Zauważyłem, że na powierzchni tynku są drobne grudki słabo związane z podłożem - trzeba je usunąć.

I tu pytanie - jaką metodę usuwania tych grudek wybrać? Czy zakupić szlifierkę oscylacyjną i przejechać gruboziarnistym papierem ściernym czy może jakąś szczotką drucianą i szpachlą?

I drugie pytanie - jakie grunty polecacie na tynki cementowo-wapienne i wylewki podłogowe?

Rangifer

Ad. 1) paca szlifierska, oraz pasek gruboziarnistego papieru ściernego, a potem w kółeczko raz lewą, raz prawą ;) Trochę się umęczysz, ale biceps i mięsień cyckowy urośnie :lol:

Nie polecam stosować siatek do gipsów - zbyt szybko się niszczą na kantach pacy, a potem siata się podwija i kiepsko się wyciera...

Ad. 2) Ścian nie gruntować uni-gruntem, tylko od razu farbą podkładową 2 razy. Pierwszy raz można tę farbę rozcieńczyć w stosunku 1:1 z wodą. Ja u siebie będę tak robił i taką metodę poleca forumowy malarz Sigi&Alka ;)

Do wylewek, to nie wiem - ale chyba przyda się jakiś grunt, bo lubi się toto pylić... Też się chętnie dowiem, co zastosować.

Powodzenia ;)

Jeśli już, to uchwyt szlifierski do wiertarki wolnoobrotowej... Oscylacyjną się zaje@#$dziesz ;)

Ja mam 400 m2 około i będę grzecznie rąsia_lewa-rąsia_prawa zacierał :lol:

Wbrew pozorom to szybko idzie, bo nie musisz drzeć do imentu, jeno przelecisz 3-4 razy lekko papierem i gotowe :) Na upartego można nawet samym papierem trzymanym w ręce, ale na dłuższą metę to niewygodne jest, oraz możesz paluszki przytrzeć, jak za mocno dociśniesz, albo się papier omsknie ;)

My ścieramy ściany taką maszynką ( z uwagi na moje blond włosy i płeć żeńską nie wiem jak się toto nazywa ;) natomiast kosztuje około 100 zł w leroy merlin. Zakłada się na to papier ścierny.

Natomiast grunt będzie śnieżką grunt. Tylko nie wiem czy raz? czy trzeba dwa razy pomalować?

My ścieramy ściany taką maszynką ( z uwagi na moje blond włosy i płeć żeńską nie wiem jak się toto nazywa ;) natomiast kosztuje około 100 zł w leroy merlin. Zakłada się na to papier ścierny.

Na pewno jakaś szlifierka ;) Zrób zdjęcie, a się dowiesz :> Ew. zapytaj kogoś w spodniach pokazując mu co nieco :lol:

Natomiast grunt będzie śnieżką grunt. Tylko nie wiem czy raz? czy trzeba dwa razy pomalować?

Najlepiej 2 razy, przy czym 1 warstwę nakładać w postaci rozcieńczonej pół-na-pół z wodą. Trochę tej farby zejdzie, ale będzie zrobione dobrze i na wieki :)

• 1 year później...

Witam,

W jaki sposób można zatrzeć, wyrównać przed malowaniem w tynku cem-wapiennym pewne nierówności, dziury, nierówności po montażu parapetów. Chodzi mi o takie miejsca gdzie już po wykonaniu tynków ktoś coś robił i zaszpachlował to jakąś szpachlą na gładko. Tynk CW gładki nie jest i trzebaby aby takie miejsca jakoś upodobnić do tynku CW.

Pozdr

AM

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Z tym docieraniem tynku papierem to ostrożnie a zwłaszcza szlifierką bo jak go za mocno przybierzesz to porobią się rysy i będzie to kiepsko wyglądało można delikatnie papierkiem ale bez docisku bo zaczną wypadać kamyki !

Jak masz tynki c-w to warto pomyśleć o farbach silikatowych do tego jest grunt bezbarwny pod pierwszą warstwę

Co do faktury tynku to my obrabiamy MP 75 np przy obsadzaniu parapetów czy jakiejś dodatkowej puszki i wystarczy po wyschnięciu przytrzeć papierkiem

• 9 months później...