rangifer 02.09.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Kilka tygodni temu położono mi w domu tynki cementowo-wapienne, które teraz zamierzam pomalować.Podejrzewam, że podłoże jest jeszcze mocno chłonne, więc trzeba je zagruntować. Zauważyłem, że na powierzchni tynku są drobne grudki słabo związane z podłożem - trzeba je usunąć. I tu pytanie - jaką metodę usuwania tych grudek wybrać? Czy zakupić szlifierkę oscylacyjną i przejechać gruboziarnistym papierem ściernym czy może jakąś szczotką drucianą i szpachlą? I drugie pytanie - jakie grunty polecacie na tynki cementowo-wapienne i wylewki podłogowe? Rangifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 02.09.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Ad. 1) paca szlifierska, oraz pasek gruboziarnistego papieru ściernego, a potem w kółeczko raz lewą, raz prawą Trochę się umęczysz, ale biceps i mięsień cyckowy urośnie Nie polecam stosować siatek do gipsów - zbyt szybko się niszczą na kantach pacy, a potem siata się podwija i kiepsko się wyciera... Ad. 2) Ścian nie gruntować uni-gruntem, tylko od razu farbą podkładową 2 razy. Pierwszy raz można tę farbę rozcieńczyć w stosunku 1:1 z wodą. Ja u siebie będę tak robił i taką metodę poleca forumowy malarz Sigi&Alka Do wylewek, to nie wiem - ale chyba przyda się jakiś grunt, bo lubi się toto pylić... Też się chętnie dowiem, co zastosować. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 02.09.2009 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Mam do obrobienia 600 m2 - czy nie lepiej będzie zainwestować w szlifierkę oscylacyjną? Czy będzie szybciej? Jaka farba podkładowa będzie dobra - wystarczy najtańsza biała emulsyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 02.09.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jeśli już, to uchwyt szlifierski do wiertarki wolnoobrotowej... Oscylacyjną się zaje@#$dziesz Ja mam 400 m2 około i będę grzecznie rąsia_lewa-rąsia_prawa zacierał Wbrew pozorom to szybko idzie, bo nie musisz drzeć do imentu, jeno przelecisz 3-4 razy lekko papierem i gotowe Na upartego można nawet samym papierem trzymanym w ręce, ale na dłuższą metę to niewygodne jest, oraz możesz paluszki przytrzeć, jak za mocno dociśniesz, albo się papier omsknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.09.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 a jeszcze lepiej szlifierkę obrotowa mimośrodową (niekiedy zwana też oscylacyjną ), coś takiego: http://www.allegro.pl/item723063653_szlifierka_oscylacyjna_gex_150ac_bosch.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 03.09.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 W życiu bym tyle nie dał... Wolę rąsią Trochę się napocę, ale po budowie będę nieco bardziej przypakowany, niż do tej pory Poza tym do przecierki tynków lepiej coś wolnoobrotowego, żeby nie zjarać papieru, oraz nie robić dziur w tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggiess 03.09.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 My ścieramy ściany taką maszynką ( z uwagi na moje blond włosy i płeć żeńską nie wiem jak się toto nazywa natomiast kosztuje około 100 zł w leroy merlin. Zakłada się na to papier ścierny. Natomiast grunt będzie śnieżką grunt. Tylko nie wiem czy raz? czy trzeba dwa razy pomalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 03.09.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 My ścieramy ściany taką maszynką ( z uwagi na moje blond włosy i płeć żeńską nie wiem jak się toto nazywa natomiast kosztuje około 100 zł w leroy merlin. Zakłada się na to papier ścierny. Na pewno jakaś szlifierka Zrób zdjęcie, a się dowiesz :> Ew. zapytaj kogoś w spodniach pokazując mu co nieco Natomiast grunt będzie śnieżką grunt. Tylko nie wiem czy raz? czy trzeba dwa razy pomalować? Najlepiej 2 razy, przy czym 1 warstwę nakładać w postaci rozcieńczonej pół-na-pół z wodą. Trochę tej farby zejdzie, ale będzie zrobione dobrze i na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.10.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam, W jaki sposób można zatrzeć, wyrównać przed malowaniem w tynku cem-wapiennym pewne nierówności, dziury, nierówności po montażu parapetów. Chodzi mi o takie miejsca gdzie już po wykonaniu tynków ktoś coś robił i zaszpachlował to jakąś szpachlą na gładko. Tynk CW gładki nie jest i trzebaby aby takie miejsca jakoś upodobnić do tynku CW. PozdrAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 24.11.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 podciągam pytanie am76są sposoby na nadanie faktury tynku CW na plackach szpachli? zna kto może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 09.12.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 WitamMam pytanko , jaki typ ma byc tego papieru sciernego do dotarcia tynku cementowo-wapiennego ?(10,50,100?) Z gory dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 17.12.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Jeśli chodzi o nadanie faktury tynku cw na szpachli - kupiliśmy w castoramie farbę strukturalną "piasek pustyni". Idealnie się do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 18.12.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 dzięki Basia, jutro zerknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaol 28.12.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 tynku cementowo-wapiennego się nie dociera tylko zaciera zaraz po nałożeniu, później gips szpachlowy i z 2 warstwy gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 24.01.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 gaol,weź pod uwagę, że nie każdy przepada za gładzią. Chropowata powierzchnia tynku cem-wap. też ma swój urok, który wielu inwestorów potrafi docenić.A niektórzy jeszcze nie gładzą gładzią, bo chcą nieco przyoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 25.01.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Z tym docieraniem tynku papierem to ostrożnie a zwłaszcza szlifierką bo jak go za mocno przybierzesz to porobią się rysy i będzie to kiepsko wyglądało można delikatnie papierkiem ale bez docisku bo zaczną wypadać kamyki !Jak masz tynki c-w to warto pomyśleć o farbach silikatowych do tego jest grunt bezbarwny pod pierwszą warstwęCo do faktury tynku to my obrabiamy MP 75 np przy obsadzaniu parapetów czy jakiejś dodatkowej puszki i wystarczy po wyschnięciu przytrzeć papierkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 20.11.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Podpinam się pod wątek Mam tynk cementowo-wapienny w kotłowni i chcemy go pomalować. Czy wystarczy jak użyję gruntu Casto (Castorama) i na to farbę białą Jedynka lub jakąś inną? Czy to wystarczy? Czy muszę użyć jeszcze dodatkowo jakiejś farby podkładowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.11.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 dasia_KRK: po tym co widziałem w Castoramie właśnie a dotyczyło cementu - jaki był tam sprzedawany, a na tym się dość nieźle znam, to bym tak sobie wierzył w jakość firmowych gruntów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 23.11.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Oki Balto, Ale na taki tynk, to wystarczy użyć gruntu + farba kolor? Czy muszą być jakieś specjalne zabiegi, typu: grunt + farba podkładowa + farba kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.11.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 grunt + farba biała + farba kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts