gosiekc 02.09.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam, bardzo prosze o poradę w sprawie doboru pompy. Kilka tygodni temu zakupiłam zestaw hydroforowy z pompą MH 1300 Omnigena, niestety sprzedawca wprowadził mnie w błąd i pompa nie nadaje się do moich warunków. Pozostałam z z rachunkiem od 2 różnych instalatorów próbujących ja uruchomić i bezuzytecznym urzadzeniem co kosztowało mnie duzo nerwów i pieniędzy, a wody jak nie ma tak nie mam . Hydraulik stwierdził, że konieczna będzie głębinówka, parametry studni to 15 m głęboka, zwierciadło wody na 4 modległość studni od domu niecałe 30 mśrednica rury wew. to 102 mm, Obecnie posiadam zbiornik hydroforowy 80l, pozostałość poprzedniego zakupu i chcę go wykorzystać, chcę zakupić jakąś głębinówkę która zapewni mi odpowiednie ciśnienie wody, dodam, że mam również urządzenie zmiękczające, domek niewielki 100 m, 2 łazienki , narazie 2 użytkwników . Prosze o poradę jaką pompę powinnam zakupić, pewnie odezwą sie głosy, żeby zapytać w sklepie który zajmuje się sprzedaż pomp, ja w poprzednim wypadku tak zrobiłam i za poradami Serwisu i działu sprzedaży OMNIGENA zakupiłam poprzednią pompę, jeden wielki niewypał a ww firmie należeć się będzie kolejny wątek ale to już w temacie wykonawca polecany mniej lub bardziej - w tym przypadku zdecydowanie mniej Dodam , że mój portfel zrobił się bardzo pusty i na pompę mam niewielkie fundusze. Także wszelkie Grundfosy, Ebary , Espy , Pedrollo itp. odpadająJak to mówia co tanie to drogie, ale może jest ktoś na formu kto ma jakiś allegrowy zakup w przyzwoitej cenie do tysiąca PLN i jest zadowolony i jaki czas go uzytkuje. Zakupu musze dokonać w tym tygodniu bo w przyszłym przychodzi po raz kolejny hydraulik i będzie walczył z wodą, a czas nagli bo od miesiąca żyjemy w dzikich warunkach. Będę wdzięczna za pomysły wszelakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 02.09.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Omnigena, niestety sprzedawca wprowadził mnie w błąd i pompa nie nadaje się do moich warunków. Pozostałam z z rachunkiem od 2 różnych instalatorów próbujących ja uruchomić i bezuzytecznym urzadzeniem co kosztowało mnie duzo nerwów i pieniędzy, a wody jak nie ma tak nie mam Hydraulik stwierdził, że konieczna będzie głębinówka, parametry studni to 15 m głęboka, zwierciadło wody na 4 m odległość studni od domu niecałe 30 m średnica rury wew. to 102 mm, Obecnie posiadam zbiornik hydroforowy 80l, pozostałość poprzedniego zakupu i chcę go wykorzystać, chcę zakupić jakąś głębinówkę która zapewni mi odpowiednie ciśnienie wody, dodam, że mam również urządzenie zmiękczające, domek niewielki 100 m, 2 łazienki , narazie 2 użytkwników . Prosze o poradę jaką pompę powinnam zakupić, Będę wdzięczna za pomysły wszelakie. a na jakiej podstawie twierdzisz, że sprzedawca wprowadził cie w bład? Liczymy 30 m do domu a pompa zasysa, na kazde 10 m poziomej rury występuje spadek 1 m słupa zasysania więc zamiast praktycznych 7 m masz raptem 4 m. zwierciadło masz co prawda na 4m ale jest to poziom statyczny a nie dynamiczny i ten co robił studnie, a nie sprzedawca pompy, powinien ci powiedzieć jaki jest dynamiczny przy jakim poborze wyjścia: 1. montujesz w czymś pompę przy odwiercie i dobrze bedzie jak ją z metr zagłębisz, 2. zyjesz sobie spokojnie pełen wiary w ludzi i własny spryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiekc 02.09.2009 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Pompa nie zasysa nawet postawiona przy studni (takie próby również były przeprowadzane), wyprzedze nawet kolejne rady i powiem, że zawór zwrotny wszelkie połaczenia itp były sprawdzane ( nie robiłam tego sama tylko brało w tym udział 2 różnych doświadczonych instalatorów). Z serwisem też juz miałam kontakt i tej firmie niestety musze podziękować. Temat naprawy gwarancyjnej również był przerabiany. Nadal czekam na rade co do wyboru pompy a nie na roztrząsanie co powinnam zrobić z poprzednią pompą żeby działała. Dziekuję za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 02.09.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Polecam pompy bellardi. Cenowa sa atrakcyjne a dodatkowo sa trwale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.09.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jeśli piszesz, że Grundfoss odpada to może sprawdź to : http://pompy.bazarek.pl/opis/id,189544/from,nokaut/ Swojego czasu, jak szukałem, byłem bliski zakupu tej pompy ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.09.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Może tu spytaj: http://forum.muratordom.pl/hydraulik-do-uslug,t7285.htm?highlight=hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.09.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Albo tam: http://forum.muratordom.pl/hydraulik-sie-uzewnetrznia-pytajcie-jak-bede-umial-to-odp,t118095.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiekc 03.09.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Polecana wyżej pompa TM10, to wyrób firmy z którą nie chcę już współpracować, także odpada. A co sądzicie o pompie SUB 8S firmy Flotec, bo wpadła mi w oko. Doradżcie prosze czy nie będzie przewymiarowana lub też za słaba ( chodzi o odległość), jej parametry to 6000 l/hwys podnoszenia 57 mciśnienie 5,7 bara przypomnie moje warunki 27 m - odległość od studni do domkupompa będzie zanurzona na 10 mwydajność studni 6000l/h Rozmawiałam z kilkoma "fachowcami" i opinie są różne jeśli chodzi o stratę wydajność/ odległość jedni mówią , że wydajność zmieni sie minimalnie, inni, że spadnie do 4m3 ( i to w sumie by mi odpowiadało)A co z ciśnieniem, bo nie bardzo wiem czy będzie wystarczające Mam do wyboru jeszcze np pompe SUB 60 s ale ona daje wydajność 3300l/h i obawiam się, że jest ona za mała. Nie wiem co robić a czasu na zakup coraz mniej - do końca tygodnia musi zapaść decyzja Napiszcie prosze jak jest u was z ta wydajnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 03.09.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Haa właśnie z pompami ssącymi jest taki właśnie cyrk. Najmniejsza nieszczelność i pompa zasysać będzie powietrze a nie wodę. Jeżeli zawór zwrotny zamontowany był na dole rury wszystko było skręcone ok a pompe zalano to nie ma siły żeby pompa nie zassała wody. Chyba że ktoś coś popsuł np źle poskręcał nie zalał rury i pompy wodą, włączył pompe której chińskie plastykowe wirniczki szybko sie stopiły. Osobiście polecam z tych tanich pomp WZ-750. Na potrzeby budowy czy rekreacje idealna, dla domku troszke przy mała. Kup głębinową SKM100 to też omnigena ale ma 19m przewodu, na 220V, dwa lata gwarancji no i chyba z 450zł kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomleon 03.09.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 W ubiegły weekend uuchomiłem taką pompę (MHI 1300 INOX Omnigena) na starej (ponad 30 lat) instalacji ssącej ze stalowych rur 1,5 cala. Do studni (typowa wiejska ocembrowana) odleglość 9 metrów, lustro wody 3 metry niżej, czyli teoretycznie w połowie możliwości technicznych tej pompy. Były chwile zwątpienia bo poczatkowo pompa nie dawała rady ciągnąć wody, mimo wielokrotnego zalewania rury ssącej i samej pompy. Stara pompa z Grudziadza pomimo, że sikała juz bokami wodą, radziła sobie w tej sytuacji lepiej niz ta nowa, wiec były wątpliowsci czy dobry sprzęt wybralismy. Nowa z Grudziądza kosztowała prawie 3 razy drożej od tej omnigeny, wiec zdecydowałem sie na tą omnigene bo duzo tansza i wg opinii o niej calkiem dobra. Dodam ze jestem zielony w sprawach hydrauliki, tyle tylko ze mam smykałkę do technicznych rzeczy wiec poczytalem sobie tylko o instalacja hydroforowych i juz wiedzialem co nieco. Wracając do tematu, jak byly problemy z odpaleniem tej nowej, nie mozna było sprawdzić jaki jest stan rury ssącej, bo trzeba by bylo kopać ponad metr w ziemie. Po zalaniu rury woda nie uciekała do studni ale jednak zacząłem mieć podejrzenie ze ktos dawno temu źle położył rurę i powstał gdzies syfon - zalewanie nie mogło być pełne, pompa po wyssaniu poczatkowych kilkunastu cm z wodą, nie radziła sobie dalej z dużą poduszką powietrzną. Pomogło zainstalowanie na wejsciu pompy zaworu zwrotnego, ktory teroretycznie był nie potrzebny, bo fachowcy ktorych sie radziłem mowili ze skoro woda nie ucieka z rury ssącej to znaczy ze dobrze trzyma zawór na smoku. Ostatecznie zdecydowałem sie na ostatnią próbę z zainstalowaniem tego zaworu. Jakby nie poszło pewnie bym kupił inną a o tej bym napisał odpowiednia opinię gdzies w necie. Jednak się udało i działa elegancko i cicho. Procedura po zainstalowaniu zaworu zwrotnego przed pompą był taka:1. zalać rurę ssącą2. podłączyć do zaworu zwrotnego przed pompą3. zalać pompę przez otwor zalewowy w obudowie4. odkrecic kran5. uruchomić pompę6. dać jej popracować przez około minute7. zakrecić kran i wyłączyć pompę i powtarzamy czynnosci od punktu 3 do 7. Po kilku rundach (u nas 6 razy) pompie udaje sie wreszcie zassać cały jednolity slup wody i od tej pory chodzi płynnie i równo, bo powietrze z rur udało się wyciągnąc. Moim zdaniem procedura trochę skomplikowana ale w Twoich warunkach tez mogłaby ewentualnie pomoc. Kluczowy był montaż tego zaworu zwrotnego tuz przed wejsciem do pompy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.09.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) Polecana wyżej pompa TM10, to wyrób firmy z którą nie chcę już współpracować, także odpada. A co sądzicie o pompie SUB 8S firmy Flotec, bo wpadła mi w oko. Doradżcie prosze czy nie będzie przewymiarowana lub też za słaba ( chodzi o odległość), jej parametry to 6000 l/h wys podnoszenia 57 m ciśnienie 5,7 bara przypomnie moje warunki 27 m - odległość od studni do domku pompa będzie zanurzona na 10 m wydajność studni 6000l/h Rozmawiałam z kilkoma "fachowcami" i opinie są różne jeśli chodzi o stratę wydajność/ odległość jedni mówią , że wydajność zmieni sie minimalnie, inni, że spadnie do 4m3 ( i to w sumie by mi odpowiadało) A co z ciśnieniem, bo nie bardzo wiem czy będzie wystarczające Mam do wyboru jeszcze np pompe SUB 60 s ale ona daje wydajność 3300l/h i obawiam się, że jest ona za mała. Nie wiem co robić a czasu na zakup coraz mniej - do końca tygodnia musi zapaść decyzja Napiszcie prosze jak jest u was z ta wydajnością Pamietaj o jednej rzeczy. Producenci probuja cos sprzedac czyli zawsze tak przedstawiaja parametry zeby wygladalo to jak najlepiej. Spadek wydajnosc z razji 27m odleglosci bedzie mala w porownaniu do spadku wydajnosci z powodu pracy pod wyzszym cisneinie, Czyli wydajnosc 6000L to jest przy zerowych oporach, czyli wody nie trzeba pompowac do gory ani przez zadna rure. Warunki teoretyczne nie wystepujace. Z drugiej strony przy wyokosci 57, czyli chcac nabic hydrofor do 5,7atm, taka pompa bedzie juz miala praktycznie zerowa wydajnosc. Szukaj wykresu uzalezniajacego wydajnosc od cisienia. Moze sie okazac ze z zajebistej pompy 6000L/h przy cisnieniu np 4atm to Ci zostaje raptem 1500L/h. Tu jest chyba wykres wydajnosci: http://allegro.pl/pompa-glebinowa-sub-8-auto-dominator-hd-i2602441292.html Wersja najmocniejsza z sielnikiem 1,1KW., przy pompowaniu do 4atm, dokladajac ciut oporow na rurze itp, mozesz pewnie liczyc na wydjanosc ~2m3/h, moze 2.5m3 Na wiele wiecej bym nie liczyl. Ale przy pompowaniu hydroforu do 5atm to juz pewnie ponizej 2m3/h. Dla domowych warunkow wiecej niz trzeba. Chyba ze masz jakas stacje uzdatnainia i filtry sa duze, to moge wymagac wiecej wody do ich plukania. Aaaaaa. Ta pompa jest 4calowa!! czyli 98mm. Ty masz studnie 102mm. Ja bym nie ryzykowal jej tam wsadzac raczej wciskac. Zaklinuje sie i bedzie kupa. Do tego otwory zasysajace wode sa z boku. Miedzy rura oslonowa studni a tymi otworami zostanie 2mm. Nie umiem powiedziec jak to wplynie na wydajnosc zasysania wody. Na Twoim miejscu szukalbym pompy 3" jednak. marcin Edytowane 3 Września 2012 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 03.09.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Pamietaj o jednej rzeczy. Producenci probuja cos sprzedac czyli zawsze tak przedstawiaja parametry zeby wygladalo to jak najlepiej. Spadek wydajnosc z razji 27m odleglosci bedzie mala w porownaniu do spadku wydajnosci z powodu pracy pod wyzszym cisneinie, Czyli wydajnosc 6000L to jest przy zerowych oporach, czyli wody nie trzeba pompowac do gory ani przez zadna rure. Warunki teoretyczne nie wystepujace. Z drugiej strony przy wyokosci 57, czyli chcac nabic hydrofor do 5,7atm, taka pompa bedzie juz miala praktycznie zerowa wydajnosc. Szukaj wykresu uzalezniajacego wydajnosc od cisienia. Moze sie okazac ze z zajebistej pompy 6000L/h przy cisnieniu np 4atm to Ci zostaje raptem 1500L/h. Tu jest chyba wykres wydajnosci: http://allegro.pl/pompa-glebinowa-sub-8-auto-dominator-hd-i2602441292.html Wersja najmocniejsza z sielnikiem 1,1KW., przy pompowaniu do 4atm, dokladajac ciut oporow na rurze itp, mozesz pewnie liczyc na wydjanosc ~2m3/h, moze 2.5m3 Na wiele wiecej bym nie liczyl. Ale przy pompowaniu hydroforu do 5atm to juz pewnie ponizej 2m3/h. Dla domowych warunkow wiecej niz trzeba. Chyba ze masz jakas stacje uzdatnainia i filtry sa duze, to moge wymagac wiecej wody do ich plukania. Aaaaaa. Ta pompa jest 4calowa!! czyli 98mm. Ty masz studnie 102mm. Ja bym nie ryzykowal jej tam wsadzac raczej wciskac. Zaklinuje sie i bedzie kupa. Do tego otwory zasysajace wode sa z boku. Miedzy rura oslonowa studni a tymi otworami zostanie 2mm. Nie umiem powiedziec jak to wplynie na wydajnosc zasysania wody. Na Twoim miejscu szukalbym pompy 3" jednak. marcin A to się dziewczyna ucieszy! Trzy lata czekała na tę odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.09.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 A to się dziewczyna ucieszy! Trzy lata czekała na tę odpowiedź! Kurka faktycznnie. Nie spojrzalem na date pierwszego postu. Ale to tomleon odgrzebal trupa swoim pierwszym postem marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomleon 03.09.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Kurka faktycznnie. Nie spojrzalem na date pierwszego postu. Ale to tomleon odgrzebal trupa swoim pierwszym postem marcin O rzeczywiscie, ja tu się naprodukowałem (BTW to moj pierwszy post...) i nawet nie spojrzałem na datę. Sorry! Nie wiem dlaczego mi się wydawało że to jakis nowy temat. Ale moze komuś się przyda to co napisałem, bo mam cały czas wielką satysfakcję ze odpaliłem tą pompę. pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.09.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Ale dajcie spokój! Tak powinno być! Najpierw się przegląda forum, a nie produkuje nowe wątki dziesiąty raz na ten sam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koszmarny 22.07.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 W ubiegły weekend uuchomiłem taką pompę (MHI 1300 INOX Omnigena) na starej (ponad 30 lat) instalacji ssącej ze stalowych rur 1,5 cala. Do studni (typowa wiejska ocembrowana) odleglość 9 metrów, lustro wody 3 metry niżej, czyli teoretycznie w połowie możliwości technicznych tej pompy. Były chwile zwątpienia bo poczatkowo pompa nie dawała rady ciągnąć wody, mimo wielokrotnego zalewania rury ssącej i samej pompy. Stara pompa z Grudziadza pomimo, że sikała juz bokami wodą, radziła sobie w tej sytuacji lepiej niz ta nowa, wiec były wątpliowsci czy dobry sprzęt wybralismy. Nowa z Grudziądza kosztowała prawie 3 razy drożej od tej omnigeny, wiec zdecydowałem sie na tą omnigene bo duzo tansza i wg opinii o niej calkiem dobra. Dodam ze jestem zielony w sprawach hydrauliki, tyle tylko ze mam smykałkę do technicznych rzeczy wiec poczytalem sobie tylko o instalacja hydroforowych i juz wiedzialem co nieco. Wracając do tematu, jak byly problemy z odpaleniem tej nowej, nie mozna było sprawdzić jaki jest stan rury ssącej, bo trzeba by bylo kopać ponad metr w ziemie. Po zalaniu rury woda nie uciekała do studni ale jednak zacząłem mieć podejrzenie ze ktos dawno temu źle położył rurę i powstał gdzies syfon - zalewanie nie mogło być pełne, pompa po wyssaniu poczatkowych kilkunastu cm z wodą, nie radziła sobie dalej z dużą poduszką powietrzną. Pomogło zainstalowanie na wejsciu pompy zaworu zwrotnego, ktory teroretycznie był nie potrzebny, bo fachowcy ktorych sie radziłem mowili ze skoro woda nie ucieka z rury ssącej to znaczy ze dobrze trzyma zawór na smoku. Ostatecznie zdecydowałem sie na ostatnią próbę z zainstalowaniem tego zaworu. Jakby nie poszło pewnie bym kupił inną a o tej bym napisał odpowiednia opinię gdzies w necie. Jednak się udało i działa elegancko i cicho. Procedura po zainstalowaniu zaworu zwrotnego przed pompą był taka: 1. zalać rurę ssącą 2. podłączyć do zaworu zwrotnego przed pompą 3. zalać pompę przez otwor zalewowy w obudowie 4. odkrecic kran 5. uruchomić pompę 6. dać jej popracować przez około minute 7. zakrecić kran i wyłączyć pompę i powtarzamy czynnosci od punktu 3 do 7. Po kilku rundach (u nas 6 razy) pompie udaje sie wreszcie zassać cały jednolity slup wody i od tej pory chodzi płynnie i równo, bo powietrze z rur udało się wyciągnąc. Moim zdaniem procedura trochę skomplikowana ale w Twoich warunkach tez mogłaby ewentualnie pomoc. Kluczowy był montaż tego zaworu zwrotnego tuz przed wejsciem do pompy! Specjalnie zarejestrowałem się na forum aby podziękować ze tego posta! Miałem problem z uruchomieniem tej samej pompy - nie uzyskiwała ciśnienia, jak udało się uzyskać, to "w międzyczasie" woda od strony zasysania uciekała, itp. Instalacja oczywiście była szczelna po obu stronach pompy, nie przekraczała możliwości pompy, itp. Po zastosowaniu powyższych wskazówek udało się ją uruchomić - najważniejsze było uzyskanie "jednolitego słupa wody" od strony zasysania i w pompie. Moja instalacja miała już zawory zwrotne na wejściu i inne jak w poście powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts