Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

13 Grudzień - co robiliście tego dnia ?

aandrzejek

Recommended Posts

w sobotę o 23 wróciłem z pracy, o 5-tej rano ojca sciągnięto do pracy,

potem telefon sieci zakładowej od ojca, że wszędzie wojsko, słuchajcie

radia i o 9.00 "Boże coś Polskę" w kościele. W poniedziałek w autobusie

zamiast biletów, kontrola dokumentów. w drodze na kopalnię ok. 1 km

następne dwie kontrole, na bramie kopalni następna. We wtorek w pracy

miałem drobny wypadek, trzeba było szyć palec, ale żeby dostac się do

chirurga potrzebna była zgoda na przepustkę od jakiegoś komisarza :o

Potem chorobowe, zaległy urlop i najgorszy okres włacznie ze śniegiem,

mrozami spędziłem w domu :cry:

co Wy??Prawie wszyscy mieli po 7 lat,kurcze ja mialem 16 i pamietam ze bylo chyba -20°.Wylaczyli swiatlo ,bylo zimno.Pamietam ze sypal snieg i slychac bylo warkot silnikow.Nagle pokazal sie sznur skotow i ten pierwszy prawie co nas nie rozjechal.Wpadlismy w 2 metrowe zaspy.Pytali o droge na Jastrzebie,a byli w Wodzislawiu-Wilchwy.Kolega cwany pokazal im przeciwny kierunek i pojechali na Wodzislaw Sl.To za kare ze zepneli nas do rowu.No coz,bylo minelo i nigdy wiecej wojny :p :wink: :D

Miałam wtedy 9 lat i pamietam ojca, który goląc się słuchał radia w łazience. To był ciagnący się bełkot z którego 13. grudnia jeszcze niewiele rozumiałam. Oczywiscie pamiętam brak teleranka!.

No a potem była przyspieszona lekcja dojrzewania, ojciec i radio Wolna Europa....

Ech szkoda gadac....nieciekawe wspomnienia

co Wy??Prawie wszyscy mieli po 7 lat,kurcze ja mialem 16 i pamietam ze bylo chyba -20°.Wylaczyli swiatlo ,bylo zimno.Pamietam ze sypal snieg i slychac bylo warkot silnikow.Nagle pokazal sie sznur skotow i ten pierwszy prawie co nas nie rozjechal.Wpadlismy w 2 metrowe zaspy.Pytali o droge na Jastrzebie,a byli w Wodzislawiu-Wilchwy.Kolega cwany pokazal im przeciwny kierunek i pojechali na Wodzislaw Sl.To za kare ze zepneli nas do rowu.No coz,bylo minelo i nigdy wiecej wojny :p :wink: :D

Gościu to było 2km od mojego domu rodzinnego... :p

pewno widywaliśmy się w ,,gimplu"... :roll: ???

Gościu to było 2km od mojego domu rodzinnego... :p

pewno widywaliśmy się w ,,gimplu"... :roll: ???

... a ja siedziałem wtedy w jednym z tych SKOTÓW. :( :( :(

Ale mam nadzieję, że nia macie do siebie wzajemnego żalu i pretensji...

Pozdrawiam

Pretensji - o co? Ja nie byłem trepem ani żadnym innym zawodowym, który zamiast służyć Narodowi działał przeciwko niemu. Byłem zwykłym cywilem, który trafił w kamasze jak wielu. Miałem pecha, że akurat mój pobór nastąpił właśnie w tym czasie. Komuchów nie cierpię do dzisiaj, między innymi tych, którzy obecnie rządzą. Mam swoje powody. Zresztą po wyjściu z wojska wyjechałem z kraju podobnie jak milion innych młodych ludzi ..., ale to już zupełnie inna bajka. Nie gadajmy więcej o tym. Tym bardziej, że po latach wychodzi, że ludzie w Wujku sami się postrzelili. Zresztą w Jastrzębiu też nie było "słodko". Szkoda gadać. Było, minęło.