Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na paliwo stałe - chyba oszaleję.

arturromarr

Recommended Posts

Witam

Przez całą budowę nie miałem takiego problemu jak teraz z zakupem pieca.

Ponieważ zima za pasem temat zaczyna naglić.

Przeczytałem wiele tematów na forum, obejrzałem wiele piecy , ale mam coraz większy mętlik w głowie.

Otóż w pozwoleniu na budowę ma wpisany piec na ekogroszek, sprawa niby prosta tyle że wielkość i rozkład mojej kotłowni wyklucza praktycznie piece z podajnikiem.

Zwykłe piece wchodzą i nawet są takie gdzie można palić ekogroszkiem, ale czy przy odbiorze się nie przyczepią do niego jeśli będzie posiadał świadectwo energetyczne "B"? Czy mogę mieć piec miałowy też z takim certyfikatem? W warunkach zabudowy jest napisane, że paliwo musi być ekologiczne, różnie to można interpretować.

Piec z podajnikiem wchodzi mi prawie na styk więc ciężko z jakąś obsługą go np. czyszczenie ślimaka. Już się pogodziłem z częstymi odwiedzinami kotłowni ((nawet zrobiłem ją ładnie jak łazienkę :) ), a kiedyś może położą gaz w ulicy to się przerobi. Tylko jaki mieć piec żeby przeszedł odbiór i żeby miał dużą stało palność.

Z tego co się orientuję największą mają miałowe ale to chyba nie mieści się w definicji paliw ekologicznych?

Czy w tradycyjnym piecu ma sens nadmuch jeśli mam porządny komin z dobrym ciągiem, czy nie wystarczy miarkownik powietrza?

Czy jest w praktyce duża różnica w kotłach górnego i dolnego spalania, chodzi mi o stało palność i sprawność?

Zastanawiam się też czy nie przejmować się stało palnością, tylko dać bufor ciepła, czyli grzejemy na maksa wieczorem i nagrzewamy zasobniki które starczą na całą dobę. Miejsce na zasobniki mam pod skosami dachu tylko ich koszt by był znaczny, ale czy taki układ miałby większą cz mniejszą sprawność od żarzącego się całą dobę pieca?

Wiem, że sporo tych pytań, ale tak naprawdę mam ich jeszcze więcej. :)

Pomocy Koledzy.

Witam

Przez całą budowę nie miałem takiego problemu jak teraz z zakupem pieca - kotła.

Ponieważ zima za pasem temat zaczyna naglić.

Przeczytałem wiele tematów na forum, obejrzałem wiele piecy , ale mam coraz większy mętlik w głowie.

Otóż w pozwoleniu na budowę ma wpisany piec na ekogroszek, sprawa niby prosta tyle że wielkość i rozkład mojej kotłowni wyklucza praktycznie piece z podajnikiem.

Zwykłe piece wchodzą i nawet są takie gdzie można palić ekogroszkiem, ale czy przy odbiorze się nie przyczepią do niego jeśli będzie posiadał świadectwo energetyczne "B"? Czy mogę mieć piec miałowy też z takim certyfikatem? W warunkach zabudowy jest napisane, że paliwo musi być ekologiczne, różnie to można interpretować. Trudno powiedzieć jak to zostanie zinterpretowane, ale u siebie mam kocioł miałowy i w dokumentacji jest certyfikat energooszczędności. Czy to wystarczy to nie wiem.

Piec z podajnikiem wchodzi mi prawie na styk więc ciężko z jakąś obsługą go np. czyszczenie ślimaka. Już się pogodziłem z częstymi odwiedzinami kotłowni ((nawet zrobiłem ją ładnie jak łazienkę :) ), a kiedyś może położą gaz w ulicy to się przerobi. Tylko jaki mieć piec żeby przeszedł odbiór i żeby miał dużą stało palność.

Z tego co się orientuję największą mają miałowe ale to chyba nie mieści się w definicji paliw ekologicznych?

Czy w tradycyjnym piecu ma sens nadmuch jeśli mam porządny komin z dobrym ciągiem, czy nie wystarczy miarkownik powietrza? Technicznie wystarczy (oczywiście nie do miałowego kotła), ale kotły z nadmuchem są łatwiejsze w regulacji stąd pewnie i są zwykle bardziej ekologiczne.

Czy jest w praktyce duża różnica w kotłach górnego i dolnego spalania, chodzi mi o stało palność i sprawność? W stałopalności to nie, ale w sprawności da się zauważyć różnicę.

Zastanawiam się też czy nie przejmować się stało palnością, tylko dać bufor ciepła, czyli grzejemy na maksa wieczorem i nagrzewamy zasobniki które starczą na całą dobę. Miejsce na zasobniki mam pod skosami dachu tylko ich koszt by był znaczny, ale czy taki układ miałby większą cz mniejszą sprawność od żarzącego się całą dobę pieca? Jeśli jest taka możliwość to lepiej z buforem. Sprawność na pewno będzie większa. Zastanów się tylko, czy możesz pod skosami umieścić kilka ton i co może się stać w razie awarii.Wiem, że sporo tych pytań, ale tak naprawdę mam ich jeszcze więcej. :)

Pomocy Koledzy

Może miał ktoś odbiór domu gdzie wymagali paliw ekologicznych i wie czego wymagają?

czy jeśli piec osiąga wyższą sprawność to przy takim samy nasypie i odbiorze ciepła nie powinien mieć też większej stałopalności?

W innym temacie : http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247.htm ludzie z powodzeniem palą w swoich piecach od góry i dołu więc chyba jeśli zdecyduję się na bez podajnika to kupię najzwyklejszy i poeksperymentuję.

Miałowe chociaż producenci chwalą się dużą stałopalnością to przerażają mnie brudem i niewygodnym składowaniem.

Czy warto kupić większy piec ze względu na większą wtedy komorę spalania, dzięki temu można zasypać większą ilością paliwa i spalać ją powoli dawkując powietrze?

Może miał ktoś odbiór domu gdzie wymagali paliw ekologicznych i wie czego wymagają?

Podstawowe pytanie: czy ekogroszek zalicza się do paliw ekologicznych? IMO NIE, a skrót eko-groszek rozwija się do ekonomiczny groszek, a nie ekologiczny.

Do paliw ekologicznych zaliczyć można chyba tylko olej, gaz i energię elektryczną... Żaden węgiel nie będzie ekologiczny... ;)

Edit: sorka, do ekologicznych zalicza się głównie produkty uzyskiwane ze źródeł odnawialnych, czyli głównie pochodzenia roślinnego:

http://www.budujemydom.pl/artykuly/81/

(pellety, brykiet drzewny, słomę, wierzbę energetyczną, itd).

Podstawowe pytanie: czy ekogroszek zalicza się do paliw ekologicznych? IMO NIE, a skrót eko-groszek rozwija się do ekonomiczny groszek, a nie ekologiczny.

Do paliw ekologicznych zaliczyć można chyba tylko olej, gaz i energię elektryczną... Żaden węgiel nie będzie ekologiczny... ;)

Edit: sorka, do ekologicznych zalicza się głównie produkty uzyskiwane ze źródeł odnawialnych, czyli głównie pochodzenia roślinnego:

http://www.budujemydom.pl/artykuly/81/

(pellety, brykiet drzewny, słomę, wierzbę energetyczną, itd).

Kwestia definicji. Dla mnie wszystko co pochodzi z przyrody jest ze źródeł odnawialnych. Kwestia czasu.Co do przedrostka eko w groszku to oznacza on raczej ekologiczny bo ma mniejszą zawartość siarki od zwykłego groszku.

Kwestia definicji. Dla mnie wszystko co pochodzi z przyrody jest ze źródeł odnawialnych. Kwestia czasu.Co do przedrostka eko w groszku to oznacza on raczej ekologiczny bo ma mniejszą zawartość siarki od zwykłego groszku.

Oj, dawnoś Panie Dziejku, nie był w Zakopanem zimą - większość tam jedzie na tym ekologicznym groszku... :lol: Czuć "ekologię" na całym Podhalu :lol:

Bynajmniej nie pachnie różami i lawendą :lol:

Czy warto kupić większy piec ze względu na większą wtedy komorę spalania, dzięki temu można zasypać większą ilością paliwa i spalać ją powoli dawkując powietrze?

można i tak tylko czy twój komin to wytrzyma ?? ustawienie kotła w tryb czuwania to automatem obniżenie temperatury spalin i przekroczenie punktu rosy, czyli z komina zacznie wypływać taka czarna silnie kwaśna maź, która jest w stanie rozłożyć każdy zwykły ceglany komin

Żaden węgiel nie będzie ekologiczny... ;)

a jakie to ma znaczenie skoro certyfikaty mówią co innego?

np taki: Świadectwo badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego"

Inni producenci kotłów na pewno też mają podobne...

Idąc Twoim tokiem rozumowania w Polsce prąd też nie jest ekologiczny bo powstaje w elektrowniach węglowych.

Z paliwami ekologicznymi to chodzi o emisyjność a nie odnawialność.

Np. olej opałowy, gaz też są do nich zaliczane, nie wspomnę o prądzie który powstaje u nas ze wszystkiego.

Zadzwonię dzisiaj do nadzoru bud. i dowiem się czego oczekują.

Czyli generalnie odradzacie przewymiarowany piec w celu możliwości zasypania większą ilością paliwa?

Czy są piece mniejszych mocy, ale z dużą komorą zaypową tak by miały dużą stałopalność? Na zdrowy rozsądek piece dolnego spalania powinni robić z jak największymi komorami w których jest opał nie biorący jeszcze udziału w spalaniu.

Oglądałem "dolniaka" Zębca 15KW i nie miał wcale dużej komory a przecież tak można by go zasypać opałem na dwa dni, to byłaby dodatkowa zaleta tych kotłów.

Czy "dolniaki" faktycznie trudniej sie rozpala i kontroluje?

Może lepiej uniwersalny i rozpalać od góry, ale nie można wtedy dosypać opału?

Odpowiadam autorytatywnie - jako prowadzący badania "na znak bezpieczeństwa ekologicznego".

Słowo "eko" przed słowem "groszek" nie oznacza absolutnie NIC!!! Jest to typowy chwyt marketingowy wymyślony swego czasu przez sprzedawców paliwa. Nie ma żadnej normy, procedury itp., która określałaby, co to znaczy i jakie kryteria trzeba spełnić, żeby być "eko". Praktycznie w tej chwili "nadaje się tytuł eko" każdemu groszkowi.

Słowo to nie ma także żadnego związku z badaniami "na znak bezpieczeństwa ekologicznego" (dokumentowanymi stosownym świadectwem), które mają określoną procedurę badawczą i precyzyjnie określone kryteria, które paliwo musi spełnić, aby takie świadectwo uzyskać.

Bliżej zainteresowanych zapraszam do czytania blogu "kotły co - poradnik użytkownika" (http://zawijan.wordpress.com/), gdzie znajdziecie bardziej szczegółową wiedzę na ten temat.

Żaden węgiel nie będzie ekologiczny... ;)

a jakie to ma znaczenie skoro certyfikaty mówią co innego?

np taki: Świadectwo badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego"

Inni producenci kotłów na pewno też mają podobne...

Idąc Twoim tokiem rozumowania w Polsce prąd też nie jest ekologiczny bo powstaje w elektrowniach węglowych.

Chcę wyjaśnić jeszcze jedną rzecz. Co to znaczy "paliwo ekologiczne"? Ano - nie znaczy nic.

Jeżeli przyjąć, że "paliwo ekologiczne" to takie, które nie emituje żadnych zanieczyszczeń - to takiego paliwa nie ma. Przecież spalane drewno, zarówno w kawałkach, jak i w peletach czy brykietach, emituje w spalinach te same świństwa co węgiel, przeważnie w jeszcze większej ilości.. Gaz i olej opałowy - tak samo, tylko trochę mniej niż węgiel.

W badaniach na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" (czy to kotłów, czy paliw) ustalono kryteria emisyjne, których spełnienie powoduje, że ilości zanieczyszczeń, wydzielające się w procesie spalania, nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia ludności.

Podkreślam przy tym wyraźnie - Badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" nie są badaniami obligatoryjnymi. Producenci wykonują je całkowicie dobrowolnie - nie wszyscy, bo niektórzy boją się wyników.

Obecnie obowiązującą moc ma tylko norma europejska PN-EN 12809, która określa dopuszczalną zawartość w spalinach z kotła tlenku węgla oraz dopuszczalną minimalną sprawność. Kryteria oceny według tej normy są znacznie łagodniejsze od kryteriów na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" według IChPW.

Z rejestrem świadectw dla kotłów można zapoznać się na stronie http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h01/index, a dla paliw na stronie http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h02/index

Odpowiadam autorytatywnie - jako prowadzący badania "na znak bezpieczeństwa ekologicznego".

Słowo "eko" przed słowem "groszek" nie oznacza absolutnie NIC!!! Jest to typowy chwyt marketingowy wymyślony swego czasu przez sprzedawców paliwa. Nie ma żadnej normy, procedury itp., która określałaby, co to znaczy i jakie kryteria trzeba spełnić, żeby być "eko". Praktycznie w tej chwili "nadaje się tytuł eko" każdemu groszkowi.

Istotnym parametrem jest zwartość siarki, która nie może przekraczać 0,6% - zgodnie z normą ekologiczną.(dopuszcza się wartość mniejszą niż 1%)

Zwykły węgiel ma zawartość siarki od 0,8 do 3,5% - średnio jest to około 1,25%.

Zawartość popiołu nie może przekraczać 12% - w zwykłym węglu oscyluje między 20 a 30%.

Pomieszane to wszystko.

W moim planie zagospodarowania jest, że muszą być stosowane paliwa ekologiczne, tylko ciekawe czy reguluje to jakiś zapis prawny.

Do pozwolenia na budowę moja architektka wpisała piec na ekogroszek, żeby to spełnić, chociaż właściwe wszystkie groszki są teraz "eko", nie wiadomo co to znaczy a przecież w takim piecu itak najczęściej można palić prawie wszystkim, ale przeszło. (sowo eko działa jak zaklęcie)

Ogólnie uważam, że słowo ekologia jest w naszych czasach nadużywane i często źle pojmowane.

Dzwoniłem do nadzoru i powiedziano mi, że żadnego certyfikatu nie wymagają tylko protokół oddania instalacji grzewczej. Robił ktoś takie coś, kto się tym zajmuje i co tam musi być (np. rodzaj paliwa)?

Wychodzi na to , że nie muszę mieć certyfikatu i poszerza mi się ilość możliwych rozwiązań (kotłów które mogę kupić). Ciekawe czy nie zmienią przepisu jak będę oddawał dom, ale narazie ponoć ten certyfikat jest tylko przy ubieganiu się o kredyt w Banku Ochrony Środowiska

Najbardziej zastanawiam się , czy warto kupować "dolniaka", czy może "górny" i rozpalać od góry, co da większą wygodę i stałopalność?

Czy do "dolniaków" można bez problemu dosypywać opału i czy ciężko się w nich optymalnie pali?

Jedna rzecz jeszcze mnie zastanawia, czy nie warto kupić piec o większej mocy i zrobić zasobnik ciepła z 600l. (mam miejsce w pomieszczeniu nad) wtedy nawet jak piec wygaśnie to następnego dnia ciepło odda jeszcze ten akumulator.

Istotnym parametrem jest zwartość siarki, która nie może przekraczać 0,6% - zgodnie z normą ekologiczną.(dopuszcza się wartość mniejszą niż 1%)

Zwykły węgiel ma zawartość siarki od 0,8 do 3,5% - średnio jest to około 1,25%.

Zawartość popiołu nie może przekraczać 12% - w zwykłym węglu oscyluje między 20 a 30%.

Czy mógłbyś podać źródło, które podaje, że siarka w paliwie ekologicznym nie może przekraczać 0,6% a popiół 12%. Chodzi mi o to, czy tym źródłem jest jakiś akt prawny, czy publikacja naukowa, której autor tak uważa. Ja nie znam aktu prawnego, który normuje parametry węgla ekologicznego, ale nie muszę znać wszystkich aktów prawnych, które produkuje się ostatnio na tony.

Czy są piece mniejszych mocy, ale z dużą komorą zaypową tak by miały dużą stałopalność?

nie ma takich ale w wątku o ekonomicznym spalaniu węgla ktoś poruszył ten temat i we wnioskach wyszło że dolniaka można obmurować cegłami szamotowymi tak że zmniejszy się samo palenisko co spowoduje zmniejszenie mocy ale ciągle pozostaje problem z temperaturą spalin, zdecydowanie lepszy pomysł to duży dobrze zaizolowany bufor CWU w którym można przechowywać nadmiar ciepła i realizować sobie tym kilkudniową bezobsługowość

można i tak tylko czy twój komin to wytrzyma ?? ustawienie kotła w tryb czuwania to automatem obniżenie temperatury spalin i przekroczenie punktu rosy, czyli z komina zacznie wypływać taka czarna silnie kwaśna maź, która jest w stanie rozłożyć każdy zwykły ceglany komin

Nie tylko komin, ale także pewne fragmenty kotła, gdzie może zachodzić kondensacja kwasów.