madzioras 02.09.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam, Mam dylemat, gdyz spotkalam się z różnymi opiniami na temat "Kiedy wstawiać okna". Do końca października powinnam mieć już skończony stan surowy otwarty i zastanawiam się czy wstawiać okna przed zimą czy tylko zabezpieczyć wnęki okienne i pozostawić dom na zimę, aby go owiało. Nie chcę mieć w przyszłości problemów z wilgocią proszę zatem o pomoc w tym temacie. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.09.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam, Mam dylemat, gdyz spotkalam się z różnymi opiniami na temat "Kiedy wstawiać okna". Do końca października powinnam mieć już skończony stan surowy otwarty i zastanawiam się czy wstawiać okna przed zimą czy tylko zabezpieczyć wnęki okienne i pozostawić dom na zimę, aby go owiało. Nie chcę mieć w przyszłości problemów z wilgocią proszę zatem o pomoc w tym temacie. Z góry dziękuję Jeśli nie planujesz żadnych poważnych prac wykończeniowych w okresie zimowym to zdecydowanie nie wstawiaj okien. Jest kilka zrgumentów za: 1. Dom lepiej wyschnie 2. W wypadku ewentualnego osiadania budynku nie ma ryzyka, że i oknio pęknie. 3. Będziesz mieć lepszą gwarancję na okna (dłużej będziesz mieszkać z oknami na gwarancji) 4. Nikt ich nie ukradnie, ani nie uszkodzi. 5. Nie będziesz musiała blokować funduszy. Plus jest tylko jeden. Masz ten etap za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 02.09.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Przez okres jesienno-zimowy planuję jedynie położenie instalacji elektrycznej i wodnej. Tynki raczej wolę zostawić na wiosnę ponieważ lepiej je kłaść w wyższych temeperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 02.09.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Skoro tylko elekrtyka i hydraulika to popieram Zbigmor. Tylko co ze złodziejami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 02.09.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Skoro tylko elekrtyka i hydraulika to popieram Zbigmor. Tylko co ze złodziejami? A złodzieje to nie lubią okien? Więc po co ich nęcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 02.09.2009 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Co do złodziei to mam to szczęście że mam zaprzyjaźnionych sąsiadów którzy mają dobre oko na moją budowę. A do tego jeden z nich ma tak szalonego psa że jak tylko wywęszy że ktoś się kręci w pobliżu to obudzi wszystkich na całej ulicy Poza tym w miejscowości, w której mam budowę nie zdażyło się jeszcze żeby komuś coś z niej zginęło. Nigdy nic nie wiadomo, ale nie uśmiecha mi się przerwa 4-miesięczna bez żadnych prac bo chcę jak najszybciej skończyć w związku z czym zaryzykuję jednak położenie instalacji przez okres zimowy. A na wiosnę okna i tynki Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 03.09.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Ja na ten przykład własnie skończyłem wstawiać okna. Dla mnie plus taki, że teraz moge spokojnie dłubać przy elektryce, hydraulice, CO itp. Alarm załączony i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 03.09.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 my tak zrobilismy w zeszlym roku na zime zostawilismy dom do wyschniecia bez okien.w czasie zimy szukalam okien (oj troszke to trwalo zeby dobrac najtansza oferte a dobre okna) a wiosna ruszylismy dalej zaczelismy wlasnie od wstawiania okien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.09.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Ja najpierw wstawiłem okna a później przykryłem chałupę, każdy robi tak jak lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 03.09.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Tak, tylko co z wilgocią potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 03.09.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 apropo zlodzieji sluszalem historje ze facet mial w domu okna i nie zamontowal ich staly se i staly tak pol roku jak je zamontowal to byly tylko dwie noce i po oknach trza kupic nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 03.09.2009 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 apropo zlodzieji sluszalem historje ze facet mial w domu okna i nie zamontowal ich staly se i staly tak pol roku jak je zamontowal to byly tylko dwie noce i po oknach trza kupic nowe dobre, dobre Ale nie wolno śmiać się z cudzego nieszczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 03.09.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 U nas też było zimowe wietrzenie bez okien a wiosną montaż. Dodatkowy plus z tego taki, że okna zimą często tanieją (no chyba że zima mało zimna to nie wszędzie ) i udało nam się uzyskać fajny rabat A co do elektryki to.. ja bym się nie odważyła kłaść bez tynków zaraz po. Nastraszyli nas i elektrycy i tynkarze.. Jak kable na ściane to i zaraz tynki poszły, coby nie kusiły tak na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.09.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Tak, tylko co z wilgocią potem? Nie miałem stropu i podbitki, okna pozamykane całą zimę a w domu wichura z mroźnego powietrza! Lepiej już się nie da pozbyć wilgoci Oczywiście nie każdy miał tak dobrze jak Ja ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 04.09.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Ja wstawiałem okna jesienią zeszłego roku, jednocześnie z uruchomieniem alarmu. Dzięki temu łatwiej było pracować w zimie (elektryka, co, wod-kan). Co do wietrzenia, to ze względu na to, że poddasze nie było jeszcze docieplone, wiało strasznie. Może się nie znam, ale ten argument z osiadaniem i pękaniem szyb wydaje się nieco przesadzony.Co do cen okien teraz i na wiosną, to tak naprawdę zależy od indywidualnych uwarunkowań, bo raczej nie jest to reguła, że wiosną napewno będzie taniej....PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 04.09.2009 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Ja wstawiałem okna jesienią zeszłego roku, jednocześnie z uruchomieniem alarmu. Dzięki temu łatwiej było pracować w zimie (elektryka, co, wod-kan). Co do wietrzenia, to ze względu na to, że poddasze nie było jeszcze docieplone, wiało strasznie. Może się nie znam, ale ten argument z osiadaniem i pękaniem szyb wydaje się nieco przesadzony. Ale czy wstawialeś zaraz po zakończeniu stanu surowego czy troche odczekałeś? A z tym pękaniem szyb to też wydaje mi się spora przesada. Chyba że ktoś miał takie doświadczenia to niech się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 04.09.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Wstawiałem około 3 miesięcy po ukończeniu stanu surowego. Przy czym sądzę, że to nie ma większego znaczenia. Sporo czasu zajęło znalezienie odpowiednich okien plus okres oczekiwania na zamówione okna.Być może się mylę, ale wg mnie październik jest ostatnim dobrym momentem na wstawianie. Później mogą (?) być problemy z rozprężaniem pianki oraz nie bardzo może chcieć się wulkanizować taśma Illbrucka (o ile jej się używa)...Ale to tylko dywagacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 04.09.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Co do cen okien teraz i na wiosną, to tak naprawdę zależy od indywidualnych uwarunkowań, bo raczej nie jest to reguła, że wiosną napewno będzie taniej... Wiosną na pewno nie będzie taniej Ale zimą kto wie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 04.09.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 To też zależy od okien, jeśli PCV to w zasadzie można wstawiać, ale drewniane, jak będą jeszcze jakieś mokre prace i jak domek do końca nie wysechł... traci się gwarancję nie wspominając o tym, że się mogą okna odkształcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 04.09.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 ale ja sie nie mam zamiaru smiac tylko zlodziej idjota jak staly w tym domu oparte o sciane to nie interesowaly ale jak zamontowali to zaraz wymontowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts