Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naczynia połączone w szambie

dingo

Recommended Posts

Witam,

Mam szambo 2x5m3 z dolnym przelewem. Szambo miało dwa włazy ale jeden wykonawca zamurował. Szambo się zebrało pod rurę ściekową więc zawołałem szambowóz. Pompa do dna ściągnęła 4,5m3 a z rury przelewowej nic się nie wylewało. Może być tak, że przez to że nie ma odpowietrzenia u góry w zbiorniku 1 ścieki stoją?

http://img412.imageshack.us/img412/8448/szambo.jpg

Witam,

Mam szambo 2x5m3 z dolnym przelewem. Szambo miało dwa włazy ale jeden wykonawca zamurował. Szambo się zebrało pod rurę ściekową więc zawołałem szambowóz. Pompa do dna ściągnęła 4,5m3 a z rury przelewowej nic się nie wylewało. Może być tak, że przez to że nie ma odpowietrzenia u góry w zbiorniku 1 ścieki stoją?

http://img412.imageshack.us/img412/8448/szambo.jpg

Teoretycznie jest to możliwe.

Mało tego możliwe,że tam nie ma ścieków. :o

W momencie napełniania , powyżej połączenia powstała bańka powietrza która nie puściła ścieków .

Ale żeby szambo było tak szczelne. :roll:

Gratulacje dla wykonawcy. :wink:

Sprawa jest ciekawa, bo zamurowane zostało ok miesiąc temu i zasypane ziemią. Wszystko jest zasypane, pozostał mały właz. Gdy zamurowywał było w obu studniach po równo. On twierdzi, że na 100% z obu zeszło. W takim razie albo te zbiorniki są mniejsze albo jednak nie zeszło. Nie chcę tam włazić, chyba jakąś kamerkę trzeba będzie załatwić.