krzykal 02.09.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam, mam już odbiór domu i odebrałem dokumenty z nadzoru budowlanego. Z dokumentów wynika że decyzja jest do mojej wiadomości i Urzędu Gminy. Odbiór był pod koniec ubiegłego roku a od Gminy nie mam żadnej informacji do dzisiejszego dnia co do opłat (podatek). Czy musze U.G. informować o odbiorze. Dziękuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.09.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 z tego co się orientuję, to na Tobie spoczywa obowiązekalbo dostaniesz z Gminy z wyrównaniem, albo sam się do nich zgłośi tak będzie naliczone od dnia formalnego przyjęcia, nie ma znaczenia, że do tej pory nic nie dostałeś, będzie wstecz i tak i tak, lepiej okaż sam zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.09.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Odbiór był pod koniec ubiegłego roku a od Gminy nie mam żadnej informacji do dzisiejszego dnia co do opłat (podatek). A do tej pory nie opłacałeś podatku od nieruchomości (niezabudowanej -gruntowy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzykal 02.09.2009 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Barbossa, dzięki jak nie wiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.09.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 spokojnie, w tej dziedzinie to sSiwy12 jest Guru(1), nie ja (1) chciałem napisać Wiedźmą Ple Ple, ale nie każdy oglądał Fraglesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazepa 02.09.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jestem w temacie, tzn. byłam w gminie zapytać o podatek, bo wszyscy sąsiedzi już dostali a ja nie... Nie chciałabym później jednorazowo płacić dużej kwoty.Paniusia w urzędzie (b. fajna) powiedziała, że właśnie miała mnie wzywać celem wypełnienia papierków dotyczących podatku za nowy dom bo dostali teraz - po 10 miesiącach - zawiadomienie z Nadzoru o odbiorze budynku.Trochę pisania i dużo liczenia gdyż:- do podatku zgłasza się powierzchnię użytkową domu - bez klatki schodowej- pomieszczeń o wysokości do 1.40 m nie zgłasza się- powierzchnię uzytkową o wysokości od 1.40 do 2.20 m zgłasza się 50%- powierzchnię użytkową o wysokości ponad 2.20 m zgłasza się 100% Wiecie ile się namierzyłam? Najwięcej zabawy miałam przy skosach!Ale teraz znam dokładnie powierzchnię użytkowa swojego domu! Niestety, poznałam też prawdę o ile cm tynkarze zmniejszyli niektóre pomieszczenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.09.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 mierzenie faktycznie na poddaszu ze skosami to porażka ale jeśli ktoś ma deficyty w wolnym czasie i chęciach można z projektu polecieć i też będzie ok kiedy oddawałam papiery w gminie - Pani z mrugnięciem okiem powiedziała: "Pani , a kto to będzie sprawdzał co do centymetra" jeśli ktoś ma działalność gosp. w miejscu zamieszkania - także trzeba to zgłosić - podatek jest wtedy większy .... choć możnaby równie dobrze napisać "dupny" zgłosiłam tylko raptem 10m2 czyli gabinet na parterze (działalność musiałam przenieść i coś zapodać metrażu jako siedzibę , choć biuro mam w sąsiednim mieście).... a podatek urósł dwukrotnie z powodu tylko tych 10 m2 na firmę .... że nie wspomnę o zmianie dokumentów firmowych w urzędach - strata dużej ilości czasu i nerw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts