Uwe_czw 02.09.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam Po przejrzeniu wielu tematów związanych z ogrzewaniem na tym forum odkryłem, że znaczna ich cześć pochodzi z przed kilku lat i jest już nieczytelna z powodu braku schematów, obrazków itd. - m.in dlatego, że użyte w postach linki są nieaktualne Stąd też moje pytanie - dotyczące dość często wykorzystywanego schematu ogrzewania tj: - piec gazowy 2-funkcyjny na poddaszu użytkowym oraz grzejniki + podłogówka na obu poziomach. Narysowałem schemat i proszę obeznanych z tematem o jego ew. modyfikacje tj. co i gdzie powinno się jeszcze znaleźć ? - np. czy zakładać zawór zwrotny a jeżeli tak to gdzie itd. W schemacie celowo użyłem zaworów termostatycznych mieszających i jednej pompy (druga w piecyku). Myślę, że ze względu na popularność tego rozwiązania wygodnie było by stworzyć jeden dopracowany schemat dla używanego w tym wypadku pieca 2-funkcyjnego. Oczekuję na odzew ... http://images45.fotosik.pl/192/12c8cabd3ed5c2f4med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.09.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Idea słuszna, natomiast nie wiem, czemu chcesz ją zawężać do pieca dwufunkcyjnego, przecież przy jednofunkcyjnym będzie ten schemat wyglądał tak samo? J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 03.09.2009 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Użyłem pieca 2-funkcyjnego by jak najbardziej uprościć schemat. W 1-funkcyjnym dochodzi jeszcze ładowanie zbiornika itd. I co nikt z forumowiczów nie podpowie co i jak jeszcze ew. dodać lub zmienić. Chodzi o to by całość była w miarę prosta - jednak w przyszłości umożliwiała jakieś poprawki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.09.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 dwa obiegi grzewcze, nie powinny być łączone szeregowo,to trzeba zrobić równolegle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 04.09.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 To ja dorzucę jeszcze pytanie:Czy warto inwestować w podłogówce termostaty pokojowe oraz elektrozawory zamiast tradycyjnych pokręteł ręcznych?Zauważyłem takie rozwiązania na http://www.podlogowka.pl - ktoś maił do czynienia?I jeszcze jedno mam salon ok. 35m2 do wyłożenia na gotowo podłogówką jeden instalator mówi, że 2 biegi wystarczy drugi mówi, że obowiązkowo 3 biegi. Bądź tu mądrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 04.09.2009 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 dwa obiegi grzewcze, nie powinny być łączone szeregowo, to trzeba zrobić równolegle Czy mógłbyś to rozwinąć - wiem, że jesteś specjalistą z tej dziedziny na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.09.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 jest większy problem z regulacją i doborem pomp, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 04.09.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Czyli zgodnie z Twoja sugestią 1950 prawidłowy schemat instalacji, która będzie sprawiała mniej kłopotu powinien wyglądać tak: http://images39.fotosik.pl/190/e167a41b51227a52med.jpg Edycja:Schemat błędny ! Nieprawidłowe połączenie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.09.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Czyli zgodnie z Twoja sugestią 1950 prawidłowy schemat instalacji, która będzie sprawiała mniej kłopotu powinien wyglądać tak: Może ja się nie znam, ale wg mnie teraz to jest własnie bez sensu i "szeregowo". Można prosić kolegę 1950 o rozwinięcie wypowiedzi? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.09.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 do tego przypadku rys.7http://szkolenia-junkers.pl/modules/files/download.phtml?id=2487 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 04.09.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 To teraz już nic nie rozumiem, ale dla porządku zamieszczam ten schemat o którym wspomniał 1950 - chociaż nie wiem jak odnieść go do omawianego podłączenia szeregowego ... http://images49.fotosik.pl/193/f0718ad17402cd11.jpg Zaznaczam, że w chodzi o jak najmniej skomplikowane, nie sprawiające niespodzianek i najlepiej sprawdzone rozwiązanie. Taki schemat próbuję uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.09.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 sorry miało być 8 sprzęgło jest niekoniecznie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 05.09.2009 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 sorry miało być 8 sprzęgło jest niekoniecznie potrzebne Tak myślałem, choć nie ukrywam, że zaproponowany przez ciebie schemat jest mocno ... drogi - szczególnie w utrzymaniu, gdyż oprócz sprzęgła zawiera ...3 pompy !!! A umieszczając dodatkowy obieg podłogówki np. na parterze doszła by kolejna Jakieś inne prostsze lecz sprawdzone i działające rozwiązania ? Dla porządku zamieszczam schemat wraz z opisem. http://images50.fotosik.pl/193/e5fe3eab99a96212med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.09.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 dlatego nie polecam sprzęgła, a wtedy, potrzeba tylko dokupić pompę jedynie do podłogówki, pompa do centralnego jest w kotle, i nic taniej tego nie zrobisz, no chyba, że chcesz wołać później fachowca, żeby to poprawiał, a to kosztuje zdecydowanie więcej, poprawka, i jeszcze jedno nie przyglądałem się temu schematowi, naprawiam błąd schemat znajdujący się na sronie 7 rysunek 21 już będzie dobry, jak pisałem sprzęgło w Twoim wypadku jest niepotrzebne, a wtedy pompa z kotła obsługuje układ bezpośredni (grzejniki) a druga pompa podłogówkę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.09.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 dlatego nie polecam sprzęgła, a wtedy, potrzeba tylko dokupić pompę jedynie do podłogówki, pompa do centralnego jest w kotle, i nic taniej tego nie zrobisz, no chyba, że chcesz wołać później fachowca, żeby to poprawiał, a to kosztuje zdecydowanie więcej, Pytania jeszcze mam: - co daje stosowanie zwrotnicy hydraulicznej, czy też sprzęgła, bo to to samo, tak? Tak, wiem, ona ma odseparować i piszesz, że można nie dawać, ale jak właściwie to separowanie wygląda, jeśli to damy? - zawory zwrotne - czemu one służą? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 05.09.2009 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 ... - zawory zwrotne - czemu one służą? ... Umożliwiają przepływ tylko w jedną stronę - zabezpieczają przed przepływem wody w instalacji w odwrotnym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 05.09.2009 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 1950 - Czy zgodnie z twoją sugestią prawidłowy schemat powinien wyglądać tak? http://images47.fotosik.pl/193/cdfdd6dfdea5f1camed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.09.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Umożliwiają przepływ tylko w jedną stronę - zabezpieczają przed przepływem wody w instalacji w odwrotnym kierunku. Jeeezuuuu... wiem, co to jest zawór zwrotny, pytałem, PO CO on w tym konkretnym miejscu się znajduje. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.09.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 dlatego nie polecam sprzęgła, a wtedy, potrzeba tylko dokupić pompę jedynie do podłogówki, pompa do centralnego jest w kotle, i nic taniej tego nie zrobisz, no chyba, że chcesz wołać później fachowca, żeby to poprawiał, a to kosztuje zdecydowanie więcej, poprawka, i jeszcze jedno nie przyglądałem się temu schematowi, naprawiam błąd schemat znajdujący się na sronie 7 rysunek 21 już będzie dobry, jak pisałem sprzęgło w Twoim wypadku jest niepotrzebne, a wtedy pompa z kotła obsługuje układ bezpośredni (grzejniki) a druga pompa podłogówkę, to powinno być tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.09.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Uwe_czw podeślij adres to Ci przyślę schemat, nie mam teraz czasu żeby umieszczać go na forum, dla mnie to trochę za dużo kombinowania,łatwiej mi przesłać jako PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts