Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Po przejrzeniu wielu tematów związanych z ogrzewaniem na tym forum odkryłem, że znaczna ich cześć pochodzi z przed kilku lat i jest już nieczytelna z powodu braku schematów, obrazków itd. - m.in dlatego, że użyte w postach linki są nieaktualne :(

Stąd też moje pytanie - dotyczące dość często wykorzystywanego schematu ogrzewania tj:

- piec gazowy 2-funkcyjny na poddaszu użytkowym oraz grzejniki + podłogówka na obu poziomach.

Narysowałem schemat i proszę obeznanych z tematem o jego ew. modyfikacje tj. co i gdzie powinno się jeszcze znaleźć ? - np. czy zakładać zawór zwrotny a jeżeli tak to gdzie itd. W schemacie celowo użyłem zaworów termostatycznych mieszających i jednej pompy (druga w piecyku).

Myślę, że ze względu na popularność tego rozwiązania wygodnie było by stworzyć jeden dopracowany schemat dla używanego w tym wypadku pieca 2-funkcyjnego.

Oczekuję na odzew ... :lol:

http://images45.fotosik.pl/192/12c8cabd3ed5c2f4med.jpg

https://forum.murator.pl/topic/129145-piec-2-funkcyjny-grzejniki-pod%C5%82og%C3%B3wka-by%C5%82o-ale/

Idea słuszna, natomiast nie wiem, czemu chcesz ją zawężać do pieca dwufunkcyjnego, przecież przy jednofunkcyjnym będzie ten schemat wyglądał tak samo?

J

Użyłem pieca 2-funkcyjnego by jak najbardziej uprościć schemat. W 1-funkcyjnym dochodzi jeszcze ładowanie zbiornika itd.

I co nikt z forumowiczów nie podpowie co i jak jeszcze ew. dodać lub zmienić.

Chodzi o to by całość była w miarę prosta - jednak w przyszłości umożliwiała jakieś poprawki ...

To ja dorzucę jeszcze pytanie:

Czy warto inwestować w podłogówce termostaty pokojowe oraz elektrozawory zamiast tradycyjnych pokręteł ręcznych?

Zauważyłem takie rozwiązania na http://www.podlogowka.pl - ktoś maił do czynienia?

I jeszcze jedno mam salon ok. 35m2 do wyłożenia na gotowo podłogówką jeden instalator mówi, że 2 biegi wystarczy drugi mówi, że obowiązkowo 3 biegi. Bądź tu mądrym.

dwa obiegi grzewcze, nie powinny być łączone szeregowo,

to trzeba zrobić równolegle

Czy mógłbyś to rozwinąć - wiem, że jesteś specjalistą z tej dziedziny na forum :)

Czyli zgodnie z Twoja sugestią 1950 prawidłowy schemat instalacji, która będzie sprawiała mniej kłopotu powinien wyglądać tak:

http://images39.fotosik.pl/190/e167a41b51227a52med.jpg

Edycja:

Schemat błędny ! Nieprawidłowe połączenie !

Czyli zgodnie z Twoja sugestią 1950 prawidłowy schemat instalacji, która będzie sprawiała mniej kłopotu powinien wyglądać tak:

Może ja się nie znam, ale wg mnie teraz to jest własnie bez sensu i "szeregowo". Można prosić kolegę 1950 o rozwinięcie wypowiedzi?

J.

To teraz już nic nie rozumiem, ale dla porządku zamieszczam ten schemat o którym wspomniał 1950 - chociaż nie wiem jak odnieść go do omawianego podłączenia szeregowego ...

http://images49.fotosik.pl/193/f0718ad17402cd11.jpg

Zaznaczam, że w chodzi o jak najmniej skomplikowane, nie sprawiające niespodzianek i najlepiej sprawdzone rozwiązanie. Taki schemat próbuję uzyskać.

sorry miało być 8 :oops:

sprzęgło jest niekoniecznie potrzebne

Tak myślałem, choć nie ukrywam, że zaproponowany przez ciebie schemat jest mocno ... drogi - szczególnie w utrzymaniu, gdyż oprócz sprzęgła zawiera ...3 pompy !!! A umieszczając dodatkowy obieg podłogówki np. na parterze doszła by kolejna :(

Jakieś inne prostsze lecz sprawdzone i działające rozwiązania ?

Dla porządku zamieszczam schemat wraz z opisem.

http://images50.fotosik.pl/193/e5fe3eab99a96212med.jpg

dlatego nie polecam sprzęgła,

a wtedy, potrzeba tylko dokupić pompę jedynie do podłogówki,

pompa do centralnego jest w kotle,

i nic taniej tego nie zrobisz,

no chyba, że chcesz wołać później fachowca, żeby to poprawiał,

a to kosztuje zdecydowanie więcej,

poprawka,

i jeszcze jedno nie przyglądałem się temu schematowi, :oops:

naprawiam błąd schemat znajdujący się na sronie 7 rysunek 21 już będzie dobry,

jak pisałem sprzęgło w Twoim wypadku jest niepotrzebne,

a wtedy pompa z kotła obsługuje układ bezpośredni (grzejniki) a druga pompa podłogówkę,

Pytania jeszcze mam:

- co daje stosowanie zwrotnicy hydraulicznej, czy też sprzęgła, bo to to samo, tak? Tak, wiem, ona ma odseparować i piszesz, że można nie dawać, ale jak właściwie to separowanie wygląda, jeśli to damy?

- zawory zwrotne - czemu one służą?

J.

Umożliwiają przepływ tylko w jedną stronę - zabezpieczają przed przepływem wody w instalacji w odwrotnym kierunku.

Jeeezuuuu... wiem, co to jest zawór zwrotny, pytałem, PO CO on w tym konkretnym miejscu się znajduje.

J.

poprawka,

i jeszcze jedno nie przyglądałem się temu schematowi, :oops:

naprawiam błąd schemat znajdujący się na sronie 7 rysunek 21 już będzie dobry,

jak pisałem sprzęgło w Twoim wypadku jest niepotrzebne,

a wtedy pompa z kotła obsługuje układ bezpośredni (grzejniki) a druga pompa podłogówkę,

to powinno być tutaj

Uwe_czw podeślij adres to Ci przyślę schemat,

nie mam teraz czasu żeby umieszczać go na forum,

dla mnie to trochę za dużo kombinowania,

łatwiej mi przesłać jako PDF