emilus18 02.09.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jestem na etapie finalizowania umowy z firmą budowlaną. Mam zamiar ją podpisać jak bede mieć juz umowę kredytową - bo na razie mam z tym same problemy... Ale nie mam zielonego pojęcia jakie kary powinnam wpisać by wykonawca przyłozył sie do pracy i nie przeciągał jej w nieskończoność? Wiem, że powinny byc na tyle wysokie żeby nie opłacało się niewywiązanie z umowy - tylko "wysokie" to dla mnie pojęcie względne... Czy powinny to być kwoty np. 1 czy 5% za każdy dzien zwłoki? jak to wygląda w praktyce? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 03.09.2009 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Na 5% raczej nikt się nie zgodzi, może lepiej przewidzieć jakąś kwotę stałą np. 200 zł za każdy dzień zwłoki? Wykonawca będzie wtedy wiedział, że nie warto jest przerywać roboty na miesiąc, bo dostał akurat bardziej intratne zlecenie, a wysokość samej kary nie jest zbytnio odstraszająca (np. w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych opóźnień). Warto także przewidzieć wysoką karę za odstąpienie od umowy z winy wykonawcy albo można próbować przepchnąć taki punkt w umowie aby mieć możliwość odstąpienia od umowy, jeżeli wykonawca opóźnia się z realizacją o na 21 dni i mieć w takiej sytuacji prawo do zwrotu wszelkich wypłaconych kwot z tytułu takiej umowy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 03.09.2009 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 My mieliśmy w umowie karę za rezygnację obojętnie której strony 10,000zł,a za opóźnienie w termiie chyba 1,5% każdy dzień,czyli wychodziło ok.200zł.Nasza ekipa spóźniła się dwa dni ,ale w zamian za to wytynkowali nam przednią ścianę z garażu do zamontowania bramy ,oraz postawili dodatkową ściankę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.09.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Istotne jest również na jaką kwotę opiewa umowa i jaki jest okres realizacji. Z reguły w umowie jest zapis, że kara za spóźnienia nie może przekroczyć 10% wartości umowy.Jeśli nie ustalisz kar za spóźnienia to obowiązują odsetki ustawowe: Odsetki ustawowe (w stosunku rocznym) od 15 grudnia 2008 r. - 13.0% - (Dz.U.2008.220.1434) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 03.09.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Dzięki wielkie - teraz juz mam troche jaśniej w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts