Wieczór 13.12.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 Czy ktos blizej coś wie o wierzbach energetycznych??? Mam ostatnio pomysł, żeby posadzic sobie taka plantacje, ale jedna pani z pewnej firmy odradziła mi, poniewaz trzeba mieć conajmniej 1 ha uprawy, żeby ogrzac dom. Moze ktos priowadzi taka uprawe lub wie cos blizej na jej temat. Bardzo prosze o wypowiedx lub konkretne propozycje na adres [email protected]. Prosze o opinie i porady. Pozdrawiam Wieczór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 14.12.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Zajrzyj na stronę http://www.jero.pl i tam masz wszystko. Największy problem to chyba zbiór witek a potem ich rozdrobnienie. Wierzba to witki o długości do 6 m. Z tego co wiem to na opalenie typowego domu wystarcza 100 ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 14.12.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 100 ar czyli 1 ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Czy ktos blizej coś wie o wierzbach energetycznych??? Mam ostatnio pomysł, żeby posadzic sobie taka plantacje, ale jedna pani z pewnej firmy odradziła mi, poniewaz trzeba mieć conajmniej 1 ha uprawy, żeby ogrzac dom. Moze ktos priowadzi taka uprawe lub wie cos blizej na jej temat. Bardzo prosze o wypowiedx lub konkretne propozycje na adres [email protected]. Prosze o opinie i porady. Pozdrawiam Wieczór. Cześć. Na razie paliłem tylko brykietem z wierzby(drogo wychodzi),ale chcąc spróbować samemu zasadzić w/w uciąłem na plantacji 1 sztukę ,pociąłem na 8 cześci(ok.10-15 cm każda) i wsadziłem do wody.Po ok. 2 tyg. puściła korzenie i po ok. 3tyg. miałem sadzonki z 5 cm odrostami w górę.No i potem dałem ciała bo posadziłem to w ziemii i przyszedł mróz. Tyle moich doświadczeń ,sądzę że gdyby nie było mrozu to by coś wyrosło. Narka Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 14.12.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Miało być 10 ar a nie 100 ar. 100 ar to fatycznie hektar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 15.12.2003 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Zajrzyj na stronę http://www.jero.pl Z JERO jest ten problem, że najmniejszy pakiet do kupienia to 100 sadzonek za 100 zł. A ja bym chciał tak "dla jaj" spróbować na wiosnę kilka sztuk - a nuż coś z tego będzie ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.12.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Dostałem od forumowej koleżanki (magero) sporą ilość tych sadzonek. Wykiełkowały mi w domku w cieple - żeby nie trafił ich szlag, wsadziłem toto do doniczek. Rośnie centymetr dziennie albo i lepiej... jak nie przebije przez zimę dachu, to wiosną wysadzę do gruntu. Będę miał żywopłot. A co przytnę to do kominka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.12.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Mam wątpliwości czy nadaje sie do spalania w kominku.- wierzba jest drzewem lubiącym wilgoć. Drewno jest miękkie o dużej zawartości wody.- pieniek po 2 latach (tyle akurat rośnie taka wierzba u mnie) ma w najgrubszym miejscu przy gruncie raptem ok 4 - 5cm średnicy. Im wyżej tym gorzej.Musiałbym siedzieć non stop przy otwartym kominku i dorzucać "witki" do ognia. A nie o to chyba w tej zabawie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts