Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wierzby energetyczne-czy ktos coś wie o nich blizej???

Recommended Posts

Czy ktos blizej coś wie o wierzbach energetycznych??? Mam ostatnio pomysł, żeby posadzic sobie taka plantacje, ale jedna pani z pewnej firmy odradziła mi, poniewaz trzeba mieć conajmniej 1 ha uprawy, żeby ogrzac dom. Moze ktos priowadzi taka uprawe lub wie cos blizej na jej temat. Bardzo prosze o wypowiedx lub konkretne propozycje na adres [email protected]. Prosze o opinie i porady. Pozdrawiam Wieczór.

Czy ktos blizej coś wie o wierzbach energetycznych??? Mam ostatnio pomysł, żeby posadzic sobie taka plantacje, ale jedna pani z pewnej firmy odradziła mi, poniewaz trzeba mieć conajmniej 1 ha uprawy, żeby ogrzac dom. Moze ktos priowadzi taka uprawe lub wie cos blizej na jej temat. Bardzo prosze o wypowiedx lub konkretne propozycje na adres [email protected]. Prosze o opinie i porady. Pozdrawiam Wieczór.

Cześć. Na razie paliłem tylko brykietem z wierzby(drogo wychodzi),ale chcąc spróbować samemu zasadzić w/w uciąłem na plantacji 1 sztukę ,pociąłem na 8 cześci(ok.10-15 cm każda) i wsadziłem do wody.Po ok. 2 tyg. puściła korzenie i po ok. 3tyg. miałem sadzonki z 5 cm odrostami w górę.No i potem dałem ciała bo posadziłem to w ziemii i przyszedł mróz.

Tyle moich doświadczeń ,sądzę że gdyby nie było mrozu to by coś wyrosło.

Narka Tomek

Dostałem od forumowej koleżanki (magero) sporą ilość tych sadzonek. Wykiełkowały mi w domku w cieple - żeby nie trafił ich szlag, wsadziłem toto do doniczek. Rośnie centymetr dziennie albo i lepiej... jak nie przebije przez zimę dachu, to wiosną wysadzę do gruntu. Będę miał żywopłot. A co przytnę to do kominka.. ;)

Mam wątpliwości czy nadaje sie do spalania w kominku.

- wierzba jest drzewem lubiącym wilgoć. Drewno jest miękkie o dużej zawartości wody.

- pieniek po 2 latach (tyle akurat rośnie taka wierzba u mnie) ma w najgrubszym miejscu przy gruncie raptem ok 4 - 5cm średnicy. Im wyżej tym gorzej.

Musiałbym siedzieć non stop przy otwartym kominku i dorzucać "witki" do ognia. A nie o to chyba w tej zabawie chodzi.