Plemo 02.09.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam. Chcę położyć na sciany w remontowanym pomieszczeniu tynk gipsowy metodą maszynową. Już prawie wybrałem ekipę wykonawczą a tu mi dzisiaj gość od okien PVC w trakcie wizyty pomiarowej powiedział, że lepszy byłby tynk cementowo-wapienny gdyż gipsowy "nie oddycha" Czy to jest prawda??? Kompletnie nie mam pojęcia stąd prośba o poradę. Dodam tylko, że pomieszczenie to suteryna, ale ściany są suche(jest izolacja pozioma w murze i trzyma) i jest to cegła. Będę wdzięczny za fachową poradę lub jakiś link objaśniający problem. Powiem jeszcze, że ten cem/wap. jest kilka zł. tańszy na 1m2. A więc...? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 02.09.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 a jak wygląda to oddychanie tynku ? głęboko się zaciaga ? dmucha ?i do czego to oddychanie ? zeby było chłodniej ?a jak nie oddycha to umarł ?kanały wentylacyjne są ? okna i drzwi są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 02.09.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Było o tym i to dużo, więc "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi"... aleJa tez miałem dylemat czy gips czy CW i tez juz prawie byłem zdecydowany na gips i umówiony na podpisanie umowy, ale jakos nie było po drodze mi się spotkac z ta ekipą i w tzw międzyczasie znajomy zalecił mi CW i suma sumarum mam CW. Które bardziej oddychają to nie wiem, bo jedni twierdzą, że gipsowe bardziej oddychaja a inni znów że CW bardziej. Ja wolałem CW bo sa twardze, a jak zrobi dobra ekipa to gładkością nie odbiegają znacząco od gipsowych. Tynki gipsowe sa ładne (mi się podobają) ale przede wszystkim bardzo miękkie-byle dotknięcie ściany czyms twardszym i od razu wgniecenie (wiem z doświadczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.09.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 skoro suterena to bardziej pasi cem-wapa tak ogólnie to czytaj to co masz pod nickiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 02.09.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Nie słuchaj pierdół ze CW lepiej oddychają, 99 % jakiejkolwiek wilgoci i tak wyleci wentylacją albo przez otwory okienne zresztą gdzieś był o tym artykuł na forum i niedawno go czytałem, a jako tynkarz polecę ci gipsowe, oprócz łazienek,chociaż sam nie miałem przypadku żeby cokolwiek się posypało na gipsach w łazience. pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 02.09.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 jako tynkarz polecę ci gipsowe, ! Dodaj, że jako tynkarz gipsów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 02.09.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 jako tynkarz polecę ci gipsowe, ! Dodaj, że jako tynkarz gipsów Nie, Robię Gipsowe i cementowo wapienne tak dla info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.09.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam. Chcę położyć na sciany w remontowanym pomieszczeniu tynk gipsowy metodą maszynową. Już prawie wybrałem ekipę wykonawczą a tu mi dzisiaj gość od okien PVC w trakcie wizyty pomiarowej powiedział, że lepszy byłby tynk cementowo-wapienny gdyż gipsowy "nie oddycha" Czy to jest prawda??? Kompletnie nie mam pojęcia stąd prośba o poradę. Dodam tylko, że pomieszczenie to suteryna, ale ściany są suche(jest izolacja pozioma w murze i trzyma) i jest to cegła. Będę wdzięczny za fachową poradę lub jakiś link objaśniający problem. Powiem jeszcze, że ten cem/wap. jest kilka zł. tańszy na 1m2. A więc...? Pozdr. mamy juz opowiedz wybor padnie na ten tanszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 02.09.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Nie słuchaj pierdół ze CW lepiej oddychają, 99 % jakiejkolwiek wilgoci i tak wyleci wentylacją albo przez otwory okienne zresztą gdzieś był o tym artykuł na forum i niedawno go czytałem, a jako tynkarz polecę ci gipsowe, oprócz łazienek,chociaż sam nie miałem przypadku żeby cokolwiek się posypało na gipsach w łazience. pozdrawiam ! Posłuchaj raczej tych co radzą CW,mam w domu i CW i gipsowe.W przyszłym roku już nie będzie gipsowych,niestety takie mieszkanie kupiłem. Wyrzucam wszystkie gipsowe i nigdy już nie dam się nabrać na Knaufa itd. Wielu wraca do tradycyjnych tynków-trwałość,twardość,paraprzepuszczalność itd Dzieciak zabawką albo pies robią w gipsowych takie uszkodzenia jakby czołg przejechał hi hi. Kwestia gustu no ale to na forum już moda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 02.09.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam. Chcę położyć na sciany w remontowanym pomieszczeniu tynk gipsowy metodą maszynową. Już prawie wybrałem ekipę wykonawczą a tu mi dzisiaj gość od okien PVC w trakcie wizyty pomiarowej powiedział, że lepszy byłby tynk cementowo-wapienny gdyż gipsowy "nie oddycha" Czy to jest prawda??? Kompletnie nie mam pojęcia stąd prośba o poradę. Dodam tylko, że pomieszczenie to suteryna, ale ściany są suche(jest izolacja pozioma w murze i trzyma) i jest to cegła. Będę wdzięczny za fachową poradę lub jakiś link objaśniający problem. Powiem jeszcze, że ten cem/wap. jest kilka zł. tańszy na 1m2. A więc...? Pozdr. mamy juz opowiedz wybor padnie na ten tanszy. No tak w myśl zasady Polaka-tańsze jest lepsze droższe jest gorsze...żenada Zadłużeni ale zawsze oszczędni,nie lepiej to dobrze albo wcale??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 02.09.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 paraprzepuszczalność itd Dzieciak zabawką albo pies robią w gipsowych takie uszkodzenia jakby czołg przejechał hi hi. Kwestia gustu no ale to na forum już moda.... Przed chwilą o tym pisałem i kolega post nr 2 też,o jakiej przepuszczalności mówimy ?? rzedu 0,3 % to prawie nic, powiem to jeszcze raz wentylacja wentylacja ! A po drugie nikt nie robi tynków w domu by je dziurawić,jakoś w domu też mam dzieci i psy i takich problemów nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plemo 02.09.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Właśnie "powróciłem" z czytania podobnych wątków na tym forum (stosując się z lekkim opóźnieniem do wskazania: nim zapytasz...) a tu już kilka wskazówek na mnie czeka Już rozumiem, że to oddychanie to...- takie gadanie Wybór wydaje mi się prosty - C/W stawiam na trwałość, poza tym wolę jak na ścianie coś z"zadrga" - że ludzka ręka to wykonała a lustro - najwyżej sobie zawieszę. A.... no i parę groszy w kieszeni zostanie (na lustro..? ) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 02.09.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Wiadomo, że nikt specjalnie nie dziurawi i nie uszkadza tynku, z tym, że prawdopodobieństwo a raczej łatwośc uszkodzenia tynku gipsowego i CW jest poprostu nieporównywalna. Użytkowałem lokal z tynkami gipsowymi. Owszem były bardzo ładne, gładkie i na marginesie dodam, że faktura tynku gipsowego mi osobiście się podoba, ale łatwośc z jaką się one uszkadzały (wgniatały, dziurawiły) była po prostu przerażająca. U mnie generalnie perspektywa obecności w domu dzieci definitywnie przekresliła tynki gipsowe, bo wiadomo jak jest z dziecmi. Ponadto kilka dni temu rozmawiałem ze znajomą co to mieszka w nowym domku kilka miesięcy i ma tynki gipsowe i powiedziała, że to był duzy bład, bo mimo, że w domu nie ma małych dzieci to tynki w szybkim tempie sa uszkadzane. Tynku CW tak łatwo nie uszkodzisz - zupełnie inny pułap twardości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lackyluk 03.09.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 A czym te tyki uszkadzają? Rzucaja po domu za sobą? Na pewno są bardziej miękkie ale po nich się nie chodzi. Osobiście jestem zadowolony z gipsowych. Przy dobrej wentylacji domu zauważalny mikroklimat przy wachaniu wilgotności powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 03.09.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Czym? Dorosły sie nie uchroni a co dopiero dziecko. Okazji jest setki o ile nie tysiące. A to zabawką, a to krzesełkiem, a to rowerkiem, a to chodzikiem, a to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.09.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 A czym te tyki uszkadzają? Rzucaja po domu za sobą? Na pewno są bardziej miękkie ale po nich się nie chodzi. Osobiście jestem zadowolony z gipsowych. Przy dobrej wentylacji domu zauważalny mikroklimat przy wachaniu wilgotności powietrza. o kolejna supernanoteoria, tym razem o mikroklimacie z gipsu, fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts