Darro73 02.09.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Robilliśmy modernizację c. o w domku jednorodzinnym, teraz jest problem bo nie działa jeden pion Modernizacja polegała na wymianie pieca c.o, montazu nowych grzejników na poddaszu ze zmianą ich zasilania Co zrobilliśmy, zmieniliśmy położenie naczynia wyrównawczego z poziomego na pionowy, zasilanie grzejników na poddaszu daliśmy trochę wyżej bo zamontowaliśmy zupełnie inne grzejnikiJedyną wiekszą zmianą było przerobienie odpowietrzenia, z naczynia wyrównawczego wychodziła półcalowa rura która łączyła niemal wszystkie grzejniki na górze, a na dole łączyła się z zasilaniem grzejnika w łazienceZostało to rozłączone i zamontowane na obu pionach odpowietrzniki automatycznePo uruchomieniu kotła okazało się że grzejniki w drugim pionie praktycznie nie grzeją, także na dole chociaż do tej pory grzały bez problemu Drugi pion zaczyna grzać dopiero po skręceniu grzejników w pierwszym pionie, Zastanawiam się czy zmiana w odpowietrzeniu może spowodować takie problemy, może szukac w innym miejscuInstalacja to bardzo prosty system z otwartym naczyniem, zwykłym węglowym piecem bez automatyki, pracująca grawitacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.09.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Robilliśmy modernizację c. o w domku jednorodzinnym, teraz jest problem bo nie działa jeden pion Modernizacja polegała na wymianie pieca c.o, montazu nowych grzejników na poddaszu ze zmianą ich zasilania Co zrobilliśmy, zmieniliśmy położenie naczynia wyrównawczego z poziomego na pionowy, zasilanie grzejników na poddaszu daliśmy trochę wyżej bo zamontowaliśmy zupełnie inne grzejniki Jedyną wiekszą zmianą było przerobienie odpowietrzenia, z naczynia wyrównawczego wychodziła półcalowa rura która łączyła niemal wszystkie grzejniki na górze, a na dole łączyła się z zasilaniem grzejnika w łazience Zostało to rozłączone i zamontowane na obu pionach odpowietrzniki automatyczne Po uruchomieniu kotła okazało się że grzejniki w drugim pionie praktycznie nie grzeją, także na dole chociaż do tej pory grzały bez problemu Drugi pion zaczyna grzać dopiero po skręceniu grzejników w pierwszym pionie, Zastanawiam się czy zmiana w odpowietrzeniu może spowodować takie problemy, może szukac w innym miejscu Instalacja to bardzo prosty system z otwartym naczyniem, zwykłym węglowym piecem bez automatyki, pracująca grawitacyjnie Instalacja grawitacyjna to wbrew pozorom dość skomplikowany układ i trudny w projektowaniu. Pomogłoby umieszczenie schematu układu. Generalnie ciepła woda krąży tam, gdzie jest jej łatwiej i omija te miejsca, gdzie jest jej trudniej, ale nic nie jest czarno-białe. Układ musi być zbilansowany. Zacznij od sprawdzenia, czy gdzieś układ się nie zapowietrzył, a potem krok po kroku sprawdź dokładnie gdzie płynie ciepła woda. To powinno dać odpowiedź dlaczego nie płynie gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darro73 04.09.2009 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Układ własnoręczne odpowietrzałem, ale po skręceniu grzejników w pierwszym pionie w drugim zaczęło bulgotać, i dopiero potem zaczęło grzać Byc może podłączę odpowietrzenie łączące oba piony tak jak było poprzednio Dzisiaj jeszcze raz odpowietrzyłem instalacje, dolałem wody, niestety jest to samo. Zauważyłem dwie rzeczy, w felernym pionie nie ma wcale ciśnienia, wykręciłem całkowicie odpowietrznik a woda wcale nie leci z ruryDruga sprawa że powrót jest o wiele cieplejszy niż zasilanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts